Viziteu, USR: Am cerut Ministerului Dezvoltării să-mi comunice dacă a avut încheiat protocol cu SRI

Deputatul USR, Lucian Stanciu Viziteu, membru în Comisia de control al SRI, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a făcut o solicitare către Ministerul Dezvoltării Regionale în care să i se comunice dacă MDRAP a avut încheiat vreun protocol cu Serviciul Român de Informaţii.

214 afișări
Imaginea articolului Viziteu, USR: Am cerut Ministerului Dezvoltării să-mi comunice dacă a avut încheiat protocol cu SRI

Viziteu, USR: Am cerut Ministerului Dezvoltării să-mi comunice dacă a avut încheiat protocol cu SRI

În cazul în care a existat un astfel de protocol încheiat între SRI şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), Viziteu a solicitat instituţiei să i se dea documentul respectiv, a completat deputatul USR, pentru MEDIAFAX.

Declaraţiile vin în contextul unei postări pe Facebook făcută de Lucian Stanciu Viziteu în care deputatul USR susţine că şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu cunoaşte procedurile CSAT, deşi acesta, în perioada când era premier, acesta a fost membru al Consiliului Suprem al Apărării Ţării.

"Călin Popescu Tăriceanu - iarna distruge credibilitatea sistemului de justiţie şi al serviciilor de informaţii şi vara devine apărător al drepturilor cetăţenilor. Preşedintele Senatului a afirmat că şeful statului trebuia să denunţe protocoalele dintre SRI şi DNA sau alte instituţii din justiţie dacă dorea cu adevărat un stat de drept. Este hilar să ascultăm o astfel de declaraţie venită tocmai de la unul dintre cei care sistematic a călcat sistemul de justiţie în picioare, săpând permanent la fundaţia statului de drept. Mai mult, domnul Tăriceanu nu cunoaşte elemente esenţiale din funcţionarea instituţiilor statului. CSAT nu trebuie să aprobe protocoalele apărute ca urmare a deciziilor CSAT. Dacă dânsul consideră că aceste protocoale ar fi imorale sau ilegale, eu îi reamintesc domnului Tăriceanu că şi dânsul era vicepreşedinte CSAT atunci când s-au luat hotărâri importante. Să înţelegem că acele hotărâri şi protocoale rezultate sunt ilegale?", a scris Viziteu pe Facebook.

Viziteu îi solicită preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să îi ceară şefului Camerei Deputaţilor "să revoce protocolul pe care l-a semnat cu SRI".

"Drepturile şi libertăţile civile se apără prin instituţii credibile şi puternice. PSD şi ALDE nu au făcut altceva decât să compromită şi să slabească aceste instituţii. Dacă SRI are protocoale cu justiţia, dăunătoare cetăţenilor, înseamnă că toate celelalte protocoale, cu ministere sau alte instituţii, sunt la fel nocive. Aşadar, domnul Tăriceanu ar trebui să-i ceară domnului Dragnea să revoce protocolul pe care l-a semnat cu SRI.

Deputatul USR ataşează postării sale raportul Inspecţiei Judiciare "privind apararea independentei sistemului judiciar fata de declaraţiile domnului Călin Popescu Tăriceanu", de la sfârşitul anului 2016, documentul publicat pe site-ul CSM care a făcut la acea vreme sesizare către Inspecţia Judiciară pentru a efectua verificări legate de afirmaţiile şefului Senatului.

Printre aspectele semnalate în raport se arată că "preşedintele Senatului face apel către toţi parlamentarii să nu mai voteze cererile de ridicare a imunităţii trimise de procurori în legislativ. 'DNA nu mai slujeşte de mult justiţia! A devenit un instrument în favoarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitate acestei instituţii.' transmite Călin Popescu Tăriceanu".

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, miercuri, că dacă şi-ar fi dorit cu adevărat un stat de drept în România şi nu o "caricatură de stat de drept", atunci ar fi denunţat protocoalele SRI cu DNA, CSM şi alte instituţii din sistemul judiciar. Şeful Senatului a adăugat că, deşi nu are cunoştinţă preşedintele României de încheierea acestor protocoale de-a lungul anilor, se impunea "o atitudine politică lipsită de orice echivoc" prin gestul de a denunţa protocoalele.

"Preşedintele, chiar dacă CSAT nu are cunoştinţă de încheierea acestor protocoale, pentru că nu au fost aprobate de CSAT, lucru pe care pot să vi-l spun din perioadă când eram prim-ministru, nu ştiu ce s-a întâmplat ulterior, acest lucru ţine de resortul instituţiei şi preşedintele Iohannis poate să răspundă de perioada mandatului domniei sale, dar cred că era nevoie de o atitudine politică lipsită de orice echivoc de a denunţa public, politic, acest gen de acţiuni care periclitează grav încrederea în justiţie şi până la urmă elementul fundamental în jurul căruia se creează statul. În final, statul este o creaţie menită să servească şi să apere cetăţeanul. Nu sunt adeptul acelei viziuni, care din păcate este şi în Constituţia României. Statul nu porneşte de la instituţii şi ajunge la cetăţean, ci invers. Se porneşte de la cetăţean şi creăm instituţiile necesare apărării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor", a completat liderul ALDE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici