Vladimir Ionaş, Avangarde: „Nu înţeleg de ce după ani, în care s-a decis separarea Justiţiei de serviciile de informaţii, facem legi care aduc instituţiile la aceeaşi masă”

  • „Le este teamă celor mai mulţi politicieni de Justiţie şi de servicii de informaţii”
  • „Aş fi vrut ca cineva de la Justiţie să spună ce trebuie făcut cu abuzul în serviciu. Vom ajunge în situaţia în care fiecare judecător va decide ce este abuzul în serviciu”
  • „Pe pensii speciale este o susţinere de peste 80% în publicul românesc, dar nimeni nu urlă şi de aceea nu fac nimic”
  • „AUR are în jur de 18-19%. Cine are premierul României decontează mai mult guvernarea”
  • „Din păcate şi în SUA, Justiţia devine un spectacol de circ total”
  • „Dorinţa instituţiilor statului de a umili foştii lideri mie mi se pare jignitoare pentru toţi cetăţenii. Un om pe care-l alegem într-o funcţie este oglinda noastră”
  • „Donald Trump este un personaj care nu lasă loc de indiferenţă. Trump a polarizat foarte mult societatea americană”
  • „Procurorul care anchetează cazul Trump este al 3-lea cel mai bine susţinut financiar de fundaţiile Soros în campaniile electorale. Soros a susţinut financiar 75% din procurorii importanţi din SUA”
  • „În SUA procurorii îşi asumă aceste ideologii politice. Nu există sistem de Justiţie perfect. Important este să ai un stat puternic”
  • „Unul din ofiţerii FBI care s-a ocupat de dosarul Trump – Rusia a fost arestat că a luat bani de la un oligarh rus ca să-l scape de sancţiuni”
  • „Sunt două soluţii: fie Partidul Republican negociază cu Trump ca el să nu mai candideze, fie Donald Trump poate candida ca independent. Dacă Trump candidează independent, omoară şansele Partidului Republican să câştige Preşedinţia SUA în 2024”
  • „Cu excepţia lui Joe Biden, democraţii nu au niciun candidat viabil pentru Preşedinţia SUA”
  • „Joe Biden a reparat şi multe din greşelile făcute pe politică externă de Barack Obama”
707 afișări
Imaginea articolului Vladimir Ionaş, Avangarde: „Nu înţeleg de ce după ani, în care s-a decis separarea Justiţiei de serviciile de informaţii, facem legi care aduc instituţiile la aceeaşi masă”

„Ca o persoană pro-americană, am rămas cu un gust amar. Din păcate şi în SUA, Justiţia devine un spectacol de circ total. Mă bucur că am exportat ceva. Că nu numai în România inculpaţii trebuie să-şi dovedească nevinovăţia.

Este un circ care face rău întregii clase politice din SUA. În percepţiile despre Politică şi Justiţie este dezastru în SUA. Toţi au percepţie negativă la adresa clasei politice şi Justiţiei. Toate indiciile arată că este mai degrabă o decizie politică a establismentului.

Biden a spus că trebuie să facem orice ne permite Constituţia ca Trump să nu mai câştige prezidenţialele. Procurorii în SUA sunt asumaţi politic. Procurorul lui Trump este democrat. Este un dosar care a fost pus a 3-a oară pe masă, ca o decizie politică pe care ţi-o asumi. Primarul din New York a zis că toţi susţinătorii lui Trump care vor protesta violent vor fi arestaţi.

Nu au făcut decât să-l victimizeze, i-au crescut foarte mult cota lui Trump. Chiar democraţii se întreabă dacă e cazul să se ajungă până aici. Problema care era ţinea de subiectul dosarului. Procurorul care a propus acum inculparea a refuzat să răspundă dacă are ceva în plus.

Presa apropiată de Biden spunea că probabil va fi un dosar care se va încheia destul de repede. Este o uriaşă diferenţă de abordare între avocaţii care-l apără pe Trump: unul este extrem de calm, celălalt este extrem de expansiv. Personalităţi şi-au făcut filmuleţe prin care atacă companii care susţin Parchetul din New York.

Totul se întâmplă în fieful democraţilor. A fost o decizie corectă ca susţinătorii să nu vină în New York, ar fi dat o impresie negativă întregului demers al lui Trump. Donald Trump s-a prezentat de bună voie. Putea să rămână în Florida fără nicio problemă. DeSantis nu-l extrăda. Reacţia liderilor republicani a fost surprinzătoare.

Mike Pence a avut o ieşire extrem de dură. Dorinţa instituţiilor statului de a umili foştii lideri mie mi se pare jignitoare pentru toţi cetăţenii. Un om pe care-l alegem într-o funcţie este oglinda noastră. Avem această plăcere, eu nu pot să susţin asta. Ţările care şi-au anchetat foştii lideri sunt ţări apropiate de SUA într-un fel sau altul. (...)

În mandatul lui, Donald Trump nu a avut reuşite majore în a schimba modul în care funcţionează establishmentul. Problema este că Donald Trump a vorbit liber, a spus lucruri pe care nimeni în general nu le spune public. Pe războiul din Ucraina, Trump are un punct de vedere foarte simplu: spune că lucrurile se pot rezolva în 24 de ore dacă cineva îşi doreşte.

Donald Trump nu provine din rândul establishmentului, nu are această memorie instituţională. Este şi teamă: se bucură de o susţinere destul de mare. Trump generează o problemă Partidului Republican şi întregului sistem. Se gândesc dacă în 2024 Donald Trump va câştiga alegerile. În SUA, poţi să devii preşedinte şi din închisoare. (...)

Donald Trump este un personaj care nu lasă loc de indiferenţă. Trump a polarizat foarte mult societatea americană. Singura diferenţă care se poate face este de mobilizare în ziua votului. S-a văzut la ultimele alegeri.

Ce a făcut Trump când a trezit reacţia negativă că nu acceptă modul în care funcţionează instituţional SUA, fac acum democraţii prin acest proces. Este evident că vom vedea o creştere a lui Donald Trump”, a declarat sociologul Vladimir Ionaş, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Vladimir Ionaş a vorbit în emsiune despre cum arată, ca percepţie publică, magistratura americană dar şi despre cursa internă din Partidul Republican pentru alegerile prezidenţiale pentru 2024:

„Procurorul vine cu nişte acuzaţii. Dacă dosarul generează emoţie publică, creează o sensibilitate. Donald Trump nu a avut cătuşe. Modul prin care se înţelege sensibilitatea fiecărui personaj este foarte important.

Judecătorul nu a acceptat camere de televiziune în sala de judecată. Costurile lui Donald Trump cu campania din 2016 erau de aproape 200 de milioane de dolari.

Procurorii spun că ar fi cheltuit neeligibil 270.000 de dolari. Doi procurori au renunţat să ducă mai departe acest dosar. Procurorul care anchetează cazul Trump este al 3-lea cel mai bine susţinut financiar de fundaţiile Soros în campaniile electorale.

Soroş a susţinut financiar 75% din procurorii importanţi din SUA. 40% din populaţia SUA se află sub raza acestor procurori. În SUA procurorii îşi asumă aceste ideologii politice. Nu există sistem de Justiţie perfect. Important este să ai un stat puternic. Unul din ofiţerii FBI care s-a ocupat de dosarul Trump – Rusia a fost arestat că a luat bani de la un oligarh rus ca să-l scape de sancţiuni.

Este clar că mandatul lui Donald Trump a schimbat multe în SUA. Au ieşit public foarte multe informaţii care au ridicat multe semne de întrebare. Se pun foarte multe întrebări despre modul cum funcţionează instituţiile în SUA.

Nu au existat niciodată atât de multe anchete în Congres. Republicanii spun că trebuie pornită o mişcare la fel de dură împotriva lui Biden.

Probabil se doreşte un impeachment pe subiectul Hunter Biden. (...) Donald Trump are un avantaj imens faţă de ceilalţi candidaţi: toată viaţa lui a fost om de tv şi de show. Trump ştie să ofere publicului ce aşteaptă, poate transforma cazul într-un show.

Nu ştiu 100% dacă poate duce cazul spre o nouă candidatură, pentru că republicanii îl preferă pe Ron DeSantis.

Baza Partidului Republican este însă de partea lui Donald Trump. Sunt 2 soluţii: fie Partidul Republican negociază cu Trump ca el să nu mai candideze, fie Donald Trump poate candida ca independent.

Dacă Trump candidează independent, omoară şansele Partidului Republican să câştige Preşedinţia SUA în 2024. Partidului Republican îi va fi greu să vină cu Donald Trump candidat. Sunt foarte multe semne de întrebare despre cum va arăta anul viitor în SUA”.

Partidul Democrat din SUA nu are altă şansă decât să meargă pe mâna lui Joe Biden în 2024, arată Vladimir Ionaş:

„Cu excepţia lui Joe Biden, democraţii nu au niciun candidat viabil pentru Preşedinţia SUA.

Probabil tot Joe Biden va fi candidatul democraţilor. Vicepreşedintele Kamala Harris n-are nicio şansă pentru Preşedinţia SUA. Problema cu SUA este că Preşedintele SUA reprezintă imaginea SUA la nivel internaţional.

Preşedintele SUA trebuie să câştige la nivel de simpatie pe tot globul. Joe Biden a reparat şi multe din greşelile făcute pe politică externă de Barack Obama. Se petrece atacul acesta la dolar.

Dacă se întâmplă, va fi o lovitură pentru toată lumea occidentală. Important este ca Preşedintele să poată reprezenta foarte bine SUA. Inclusiv Europa duce lipsă de lideri reali”

De ce PSD şi PNL au reintrodus SRI în Justiţia din România şi cum mai stau partidele Puterii şi ale Opoziţei în sondaje – şi aceste teme au fost analizate de sociologul Avangarde în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News:

„Nu înţeleg de ce după ani, în care s-a decis separarea Justiţiei de servicii, facem legi care aduc instituţiile la aceeaşi masă. Toată lumea a fost speriată de posibile proteste şi reacţii negative. Nimeni din clasa politică nu are curajul să spună publicului de ce este nevoie de prag la abuzul în serviciu. Nici oamenii din Justiţie nu vorbesc. Probabil Justiţia este preocupată de pensiile speciale.
Aş fi vrut ca cineva de la Justiţie să spună ce trebuie făcut cu abuzul în serviciu.

Vom ajunge în situaţia în care fiecare judecător va decide ce este abuzul în serviciu.

În România nimeni nu-şi asumă, le este frică de electorat. Eu luam modelul de abuz în serviciu din Franţa şi Germania şi le transpuneam în legislaţia românească. Pe pensii speciale este o susţinere de peste 80% în publicul românesc, dar nimeni nu urlă şi de aceea nu fac nimic.

Protestele, percepţia au efect asupra clasei politice doar când sunt foarte vocale. Le este teamă celor mai mulţi politicieni de Justiţie şi de servicii de informaţii. Cred că au fost sunaţi de la Bruxelles, inclusiv doamna Koveşi a avut un punct de vedere pe acest subiect. Cred că este o obligaţie a politicienilor să conteste la CCR proiectul de lege.

Va fi de acord CCR după 7 ani ca acel „NU” care era neconstituţional, azi este constituţional? Dacă clasa politică vrea să anuleze pensiile speciale, atunci să nu ţină cont de deciziile CCR, ci doar de CJUE. (...)

AUR are în jur de 18-19%. PSD şi PNL vor deconta mai mult guvernarea, până acum a decontat-o mai mult PNL. Cine are premierul României decontează mai mult guvernarea. Sfatul meu ar fi ca PSD să nu ia ministerul Justiţiei.

Eu întotdeauna susţin UDMR, sunt fan UDMR”.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici