Voicu: Până pe 15 mai, legea finanţării partidelor va fi retrimisă spre promulgare

Preşedintele comisiei comune pentru elaborarea legilor electorale, Mihai Voicu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că PNL va cere aprobarea cererii de reexaminare privind legea finanţării partidelor, şi că până pe 15 mai, legea va fi retrimisă şefului statului spre promulgare.

115 afișări
Imaginea articolului Voicu: Până pe 15 mai, legea finanţării partidelor va fi retrimisă spre promulgare

Voicu: Până pe 15 mai, legea finanţării partidelor va fi retrimisă spre promulgare (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

”Am luat act de cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis şi constat că aceasta nu pune în discuţie principiile fundamentale ale legii, acelea care implică finanţarea de la bugetul de stat. Este vorba de solicitări care implică creşterea transparenţei şi a controlului cu privire la fondurile publice. Cu toate aceste lucruri nu putem decât să fim acord şi de aceea, PNL, în comisia de cod electoral, va susţine aprobarea cererii de reexaminare”, a precizat Mihai Voicu.

Preşedintele comisiei a mai spus că, deşi PNL nu este majoritar în comisie, liberalii sunt convinşi de faptul că şi celelalte partide care au contribuit, prin consens, la elaborarea legii, vor fi de acord să se facă acele modificări cerute de preşedintele Iohannis în cererea de reexaminare trimisă Parlamentului.

”Din punct de vedere al procedurii parlamentare, nu va fi absolut nicio problemă ca până cel mai târziu pe 15 mai legea să fie revotată şi retrimisă la promulgare, astfel încât să poată fi aplicată la viitoarele alegeri locale”, a mai declarat Mihai Voicu.

El a mai menţionat că, deoarece parcursul parlamentar implică ambele Camere ale Parlamentului, se rezolvă şi cererea suplimentară a şefului statului cu privire la bicameralism, care apare în cererea de reexaminare.

Vicepreşedintele PNL a menţionat, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, ”necesitatea unor corecturi la legea finanţării partidelor, în sensul creşterii transparenţei şi a unui control mai strict cu privire la fondurile publice”.

”PNL cere urgentarea reanalizării acestei legi în contextul în care în data de 15 aprilie este convocată următoarea şedinţă a comisiei”, a arătat preşedintele comisiei de cod electoral.

Mihai Voicu a mai arătat că liberalii atrag atenţia că legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale a fost unul dintre actele normative pentru care formaţiunile politice s-au angajat să fie adoptate în această sesiune parlamentară cu ocazia consultărilor de la Palatul Cotroceni din luna ianuarie.

”PNL consideră că, alături de votul prin corespondenţă, revizuirea sistemului de alegere a parlamentarilor şi aleşilor locali, înfiinţarea şi funcţionarea partidelor politice, reforma sistemului de finanţare este esenţială pentru se ajunge la un nou mod de a face politică. PNL a propus ca finanţarea partidelor să se realizeze în bareme limitate cu decontarea de la bugetul de stat tocmai pentru a rupe definitiv legăturile necurate între candidat şi sponsor, care sunt suspectate, pe bună-dreptate, de opinia publică. Această soluţie este preluată din practica mai multor state europene”, consideră Voicu.

El mai afirmă că ”raţiunea este aceea de a limita cheltuielile exacerbate din campaniile electorale şi, în acelaşi timp, de a interzice orice fel de practică de mită electorală”.

”Credem că într-o discuţie mult mai atentă asupra legii finanţării campaniilor, cu participarea efectivă a ONG-urilor interesate de această temă, putem avea o soluţie legislativă mult mai bună, care să nu mai ridice nimănui semne de întrebare”, arată vicepreşedintele PNL.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea actului normativ privind finanţarea activităţii partidelor şi a campaniilor electorale, apreciind că legea trimisă pentru promulgare are probleme legate de repectarea procedurii parlamentare.

Într-un comunicat de presă remis după anunţarea reexaminării legii, se arată că decizia Preşedintelui României de a cere Parlamentului reexaminarea acestei legi se întemeiază ”pe o serie de aspecte de principiu şi de natură juridică”, în condiţiile în care ”legislaţia privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale este esenţială în reformarea instituţiilor politice, la care s-au angajat toate partidele şi care este aşteptată de întreaga societate românească”.

”Obiectivul de a aduce mai multă transparenţă şi integritate în finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, convenit în cadrul consultărilor cu Preşedintele României, nu poate fi atins în absenţa unei dezbateri reale şi a unor prevederi clare şi riguroase care să nu lase loc suspiciunilor, interpretărilor sau să ducă la efecte contrare celor scontate”, consideră şeful statului.

Preşedintele menţionează că, în forma trimisă spre promulgare, legea nu a beneficiat de dezbatere în ambele Camere ale Parlamentului, ceea ce afectează inclusiv principiul constituţional al bicameralismului. ”Prin cererea de reexaminare, Preşedintele României solicită clarificarea normelor care privesc împrumuturile acordate partidelor de persoane fizice şi juridice, donaţiile, controlul finanţării, precum şi clarificarea unor prevederi susceptibile a încalca principiul pluralismului politic”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, de explicare a cererii de reexaminare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici