Voinescu: Dacă PDL exclude vreun semnatar al moţiunii "Reformiştii", demisionăm în bloc

Fostul vicepreşedinte PDL Sever Voinescu a declarat, luni, că, dacă vreunul dintre semnatarii moţiunii "Reformiştii" este exclus astăzi din partid, atunci vor demisiona toţi cei care au semnat această moţiune.

369 afișări
Imaginea articolului Voinescu: Dacă PDL exclude vreun semnatar al moţiunii "Reformiştii", demisionăm în bloc

Sever Voinescu, membru PDL (Imagine: Narcis Pop/Mediafax Foto)

"Dacă astăzi se ia decizia excluderii vreunuia dintre cei care au semnat moţiunea «Reformiştii», nu vă ascund că decizia noastră unanimă este să demisionăm toţi! Dar eu nu cred că se va ajunge aici. Nu cred că astăzi se vor lua decizii de excludere şi cred că presiunea din interiorul partidului pe care o punem pe conducere să facă opoziţie cu adevărat este benefică şi pare a da rezultate",  a declarat Voinescu la RFI.

El apreciază, totodată, că demisia lui Teodor Baconshi din PDL este o pierdere.

"Teodor Baconschi s-a simţit pe bună dreptate vexat, rănit de anumite atitudini ale conducerii partidului în raport cu domnia sa şi în raport cu noi ca grup (...). Din punctul de vedere al partidului, e o pierdere, nu trebuia să se ajungă aici. Cred că vina principală pentru această pierdere o are conducerea PDL, care pur şi simplu nu ştie să gestioneze relaţia cu persoane poate mai sofisticate şi mai altfel, să zic, decât activul obişnuit de partid", comentează Sever Voinescu.

În opinia sa, "toată povestea asta (privind excluderile din partid - n.r.) este ridicolă şi arată un fel de lipsă de inteligenţă cronică".

"Faptul că PDL într-un moment în care slăbiciunile USL la guvernare se văd din ce în ce mai pregnant nu are altă treabă decât să iasă în public prin vocea unor vicepreşedinţi şi să anunţe liste de excluderi, după care listele alea sunt amendate şi completate de alţii, după care acelaşi om care anunţă astăzi că ar vrea să excludă vreo cinci a doua zi când e întrebat vrea să excludă vreo trei (...). PDL are nevoie de chestia asta acum? Noi cerem PDL să facă opoziţie. Văd bune semne, totuşi, în momentul ăsta. Mie mi-a plăcut atitudinea pe care PDL a anunţat-o acum câteva zile în legătură cu procesul ăsta condus de USL de modificare a Constituţiei. Eu cred că PDL a avut o poziţie tranşantă şi corectă şi pentru că noi de luni de zile îi presăm public să facă opoziţie. Şi dacă până la urmă preţul ca PDL să facă opoziţie este acela al sancţionării unui grup din care fac sau nu fac parte, al excluderii unor oameni, eu sau alţii, atunci eu cred că preţul ăsta merită plătit, pentru că România are nevoie mai mult decât orice de opoziţie şi PDL are nevoie mai mult decât orice de opoziţie. Dar mie mi-ar fi plăcut să facă opoziţie PDL într-o manieră unită, coezivă, care să arate ceva putere, nu într-o manieră de harţă!", a mai declarat fostul vicepreşedinte al partidului.

La Congresul PDL din primăvară, Monica Macovei a candidat la şefia partidului cu moţiunea "Reformiştii", fiind susţinută în primul rând de Cristian Preda, Teodor Baconschi, Sever Voinescu şi Adrian Papahagi. În schimb, Theodor Paleologu a susţinut moţiunea Elenei Udrea.

Monica Macovei a sugerat că BPN al partidului ar trebui să îl sancţioneze pe vicepreşedintele Alin Popoviciu pentru că din cauza afirmaţiilor acestuia "nereale şi jignitoare" PDL a pierdut doi foşti miniştri într-o săptămână.

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi şi-a anunţat demisia din PDL, printr-o scrisoare deschisă adresată duminică preşedintelui partidului, Vasile Blaga, în care reproşează, printre altele, că reformiştii din PDL n-au fost niciodată sprjiiniţi şi acceptaţi de conducerea formaţiunii.

Gestul lui Baconschi vine în contextul în care conducerea PDL va discuta, luni, despre viitorul în formaţiune al celor care critică deciziile partidului, cei vizaţi fiind şi Cristian Preda şi Theodor Paleologu, rămânând de văzut dacă se va lua sau nu o decizie în cazul acestora.

Vicepreşedintele PDL Alin Popoviciu declara, marţi, că va propune în şedinţa din 3 iunie a BPN excluderea lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu şi Daniel Funeriu, pe motiv că nu vede de ce trebuie ţinuţi în partid oameni care atacă în fiecare zi PDL.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, spunea, joi, că există "colegi din partid" care atacă PDL folosind "aceeaşi retorică la fel ca USL", adăugând că aceste cazuri vor fi discutate în structurile formaţiunii, însă nu a dorit să spună numele celor care vor fi în discuţie sau posibilele sancţiuni.

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu a demisionat, săptămâna trecută, din PDL, el adresându-i în acest sens o scrisoare scrisă de mână preşedintelui PDL, documentul fiind postat pe pagina de Facebook a fostului ministru al Educaţiei. "Stimate domnule preşedinte al PDL, Domnule Vasile Blaga, prin prezenta vă solicit să înregistraţi demisia mea din calitatea de membru al PDL. Am înţeles că este în discuţie o propunere de excludere a mea din partid, propunere care nu a fost respinsă public de conducere. Prefer să nu îi pun pe colegii din PDL în situaţia unui conflict de loialitate: să ridice mâna împotriva voinţei conducerii sau să ridice mâna împotriva unui coleg căruia nu au ce-i reproşa", scria Funeriu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici