Vosganian despre legea privind alimentele de bază: Guvernul va căuta o portiţă de scăpare

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, joi, la Sibiu, că actul normativ care prevede reducerea TVA la alimentele de bază nu este clar, nefăcând, de exemplu, diferenţa între pâine şi produsele de panificaţie, iar "Guvernul va căuta o portiţă de scăpare".

19 afișări
Imaginea articolului Vosganian despre legea privind alimentele de bază: Guvernul va căuta o portiţă de scăpare

Vosganian despre legea privind alimentele de bază: Guvernul va căuta o portiţă de scăpare (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"În ce priveşte TVA, se recuperează în anii următori pentru că producătorii care vor câştiga mai mult datorită reducerii de TVA vor reinvesti şi vor introduce în circuit resursele", a declarat, într-o conferinţă de presă, Vosganian.

Acesta a afirmat că, prin reducerea TVA, nu se va înregistra o scădere a preţurilor, dar va exista un "transfer al puterii de cumpărare". "Reducerea de TVA la cinci la sută, în condiţiile unei inflaţii de şapte - opt la sută, nu poate duce la scăderea preţurilor. Duce la un transfer al puterii de cumpărare, al resurselor financiare de la buget către cumpărătorii de produse agricole şi cei din tot lanţul, până la produsul final", a spus vicepreşedintele PNL.

Vosganian a afirmat însă că actul normativ care stabileşte reducerea de TVA nu este clar, iar "Guvernul va căuta o portiţă de scăpare". "Legea spune reducere de TVA la cinci la sută la pâine. Aici Guvernul va găsi o portiţă de scăpare, pentru că legea nu este foarte clară, unde se termină pâinea şi încep produsele de panificaţie. Pâinea împletită este pâine? Pâinea cu susan este pâine, sau este produs de panificaţie? Spaghetele intră aici sau nu? La fel şi cu carnea. Biftecul tartar intră, pentru că este carne? Aici Guvernul sigur o să caute o portiţă", a adăugat Vosganian.

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, a declarat că, în opinia sa, legea nu va fi pusă în aplicare.

"Eu nu cred că va fi pusă în aplicare. Ori domnul preşedinte Băsescu nu va promulga această lege, ori PDL va lucra să corecteze greşeala pe care a făcut-o printr-un nou proiect de lege, la care se vor concentra cum să voteze şi să modifice această lege", a spus Cazan.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD, PC şi PNL prin care TVA scade de la 24% la 5% pentru pâine, carne, lapte, ulei şi zahăr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici