Vosganian: E revoltătoare lipsa totală de responsabilitate a lui Băsescu

Fostul ministru de Finanţe Varujan Vosganian a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că este revoltătoare din punct de vedere politic lipsa de responsabilitate a lui Traian Băsescu de a anunţa măsurile drastice pentru reducerea cheltuielilor, precizând că preşedintele avea expresia unui om "speriat".

23 afișări
Imaginea articolului Vosganian: E revoltătoare lipsa totală de responsabilitate a lui Băsescu

Vosganian: E revoltătoare lipsa totală de responsabilitate a lui Băsescu; e speriat pentru scaun (Imagine: Mediafax Foto)

"Din punct de vedere politic, e revoltătoare lipsa totală de responsabilitate a preşedintelui Băsescu. Nu a venit cu niciun sacrificiu personal, ar trebui să fie sacrificiile PDL, ci a transferat toate sacrificiile asupra a jumătate din populaţia majoră a ţării. Nu am auzit de la preşedinte nici o măsură reală de relansare economică. Expresia unui om speriat, care nu ştie cum să facă să-şi ţină scaunul său şi să milogească de la FMI câteva luni de răgaz şi în acest sens să pună măsuri care vor duce probabil şi vor alătura crizei economice o criză socială majoră, care ar putea să meargă până la dezordine socială", a spus Vosganian.

El l-a acuzat pe Băsescu că nu se gândeşte deloc la consecinţe.

"Eu nu cred că românii ar accepta, fie medici, fie profesori, fie funcţionari publici, fie cercetători, această curbă de sacrificiu din partea unui Guvern care nu ştie cum să activeze resursele economice ale ţării", a adăugat liderul PNL.

În plus, Vosganian l-a criticat pe Băsescu pentru faptul că acuză opoziţia pentru că "a utilizat mijloace democratice de a înlătura un Guvern incompetent", dar "uită că a datorat acele câteva luni de lipsă de autoritate încăpăţânării sale de a-l păstra pe Emil Boc şi toată camarila sa pedistă".

"Atunci când vorbeşte de creşterile salariale din 2008 şi 2007, uită că a semnat, a promulgat Legea creşterilor salariilor şi în plus, a declarat public, că şi medicii şi funcţionarii publici merită astfel de creşteri şi că au tot dreptul să le revendice, a spus asta cu gura lui. Însă atunci era campanie şi avea nevoie de voturi. Faptul că acest Guvern este girat în continuare cu încredere şi cu orice preţ e ţinut la putere este o dovadă cred eu de nesăbuinţă politică", a spus Varujan Vosganian.

Senatorul PNL a precizat că din punct de vedere economic consideră că măsurile anunţate sunt expresia unui Guvern speriat.

"Acum e limpede cine este şi primul său ministru. E un Guvern prins de panică care se agaţă de orice ca să rămână la putere. Cei care au emis aceste măsuri transmise de preşedinte nu au evaluat consecinţele acestora. Preşedintele mizează, ca de obicei, pe faptul că va afecta anumite categorii sociale, dar că majoritatea va fi de partea lui, în speţă tratează diferenţiat sectorul privat şi sectorul de stat, gândind că sectorul privat va răsufla uşurat aflând că nu e afectat de aceset măsuri şi va deveni aliatul preşedintelui în această idee de a curăţa racile etatiste", a adăugat fostul ministru.

Pe de altă parte, liberalul a precizat că "a sugera că statul a devenit un obez care ia din faţa mediului privat vlăguit", nu e o comparaţie demnă de un preşedinte care trebuie să-şi respecte toţi cetăţenii în mod egal.

"Ceea ce însă omite preşedintele este faptul că reducerea fondului de salarii cu 25%, la bugetari, reducerea pensiilor, înseamnă o reducere a cererilor care va avea un impact imediat asupra sectorului privat, mai ales al sectorului serviciilor, al sectoarelor alimentare de textile şi încălţăminte etc. cu consum inelasticv la venituri", a spus liberalul.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL a precizat că în opinia sa "procentele" anunţate de Băsescu sunt "diabolic de mari".

"Nu înţeleg de ce dacă lipsesc 500 de milioane de euro la fondul de pensii, trebuie să cobori pensiile cu 15%. Pentru că 500 de milioane de euro nu reprezintă a şasea parte a bugetului de pensii. De asemenea nu înţeleg de ce trebuie să reduci nediferenţiat fondul de salarii cu 25%, şi aici mă refer în primul rând la categoriile profesorilor şi medicilor care vor fi probabil de-a dreptul scandalizaţi de această abordare pe care a avut-o preşedintele României", a mai spus Vosganian.

El a precizat că măsurile anunţate de Băsescu au şi o dimensiune socială, criticând faptul că preşedintele vorbeşte de români ca de nişte "chipuri impersonale".

"El nu se gândeşte că deja bolnavii de SIDA, cancer, diabet, nu mai beneficiază de sumele alocate de la buget aşa cum era înainte. Când vorbeşte de reduceri ar trebui să se gândească la toate categoriile - persoanele cu handidap, veterani, bolnavi etc. e foarte uşor să vorbeşti de tăierea subvenţiilor, dar nimeni nu a făcut un scenariu al unui Bucureşti rămas fără încălzire", a conchis Vosganian.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că pensiile vor scădea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, şi vor fi reduse "masiv subvenţiile", banii urmând să fie alocaţi ţintit "către cei care au nevoie de sprijin financiar".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici