Votul final privind moţiunea simplă pe tema Schengen va fi dat marţi dimineaţă

Dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor a moţiunii simple pe Schengen s-a încheiat, luni seară, parlamentarii puterii şi ai opoziţiei acuzându-se reciproc pentru ratarea intrării în această zonă, votul final urmând să fie dat marţi.

176 afișări
Imaginea articolului Votul final privind moţiunea simplă pe tema Schengen va fi dat marţi dimineaţă

Votul final privind moţiunea simplă pe tema Schengen va fi dat marţi dimineaţă (Imagine: Bogdan Maran / MediafaxFoto)

Deputatul PNL Petre Roman a declarat că moţiunea, dincolo de atacurile personalizate, nu are legătură pe fond cu intrarea în Schengen pentru că atribuie acest eşec procesului MCV care nu are legătură cu aceasta.

El a spus că dacă s-ar iniţia o moţiune pe suspiciune şi nesocotirea legii în rândurile PDL şi PPDD s-ar obţine un "raport substanţial".

"Moţiunea simplă a PPDD este un amestec de referinţe istorice, aleatorii, aglomerări de date false, argumente şi teme de discuţie de politică internă lipsite de relevanţă pentru o decizie de politică externă", a declarat şi deputatul PSD Andrei-Valentin Sava.

"Este relevant că reprezentanţii PDL susţin această moţiune din umbră, par a fi stânjeniţi că trebuie să sprijine un moment de impostură. Cei de la PDL au uitat cum strigau împotriva statelor care ne blocau aderarea la Schengen, gesturi copilăreşti precum oprirea la graniţă a tirurilor cu lalele olandeze li se păreau o afirmare a demnităţii naţionale", a spus Sava.

Deputatul PDL Ioan Oltean a spus că nu se aştepta ca reprezentanţii puterii să recunoască deschis că eşecul privind aderarea la Schengen le aparţine, dar credea că măcar vor recunoaşte că există o mulţime de elemente care au încurajat statele europene să aibă reţineri în legătură cu intrarea României în Schengen.

El l-a criticat pe preşedintele Senatului Crin Antonescu că nu a spus că intrarea în Schengen este o prioritate. "Cine spune că aderarea nu este o prioritate arată dispreţ total şi şocant la adresa poporului român.(...) PDL apreciază extrem de întemeiată această moţiune simplă", a spus Oltean.

Deputatul UDMR Laszlo Borbely a precizat că reprezentanţii UDMR se vor abţine la votul moţiunii pentru că aceasta nu apropie mai mult România de spaţiul Schengen.

Grupul miniorităţilor vor vota împotriva moţiunii simple, a anunţat şi deputatul Ovidiu Gantz, care a spus că moţiunea nu trebuia adresată ministrului de externe Titus Corlăţean, de acest proces ocupându-se Consiliul JAI ai miniştrilor de interne.

El a adăugat că miniştrii de interne anteriori şi-au făcut bine datoria, nominalizându-i pe Ioan Rus, Vasile Blaga, Cristian David.

În final, Ministrul de externe Titus Corlăţean a spus că este dezamăgit de "mesajul populist auzit din partea reprezentanţilor grupurilor PPDD şi PDL" şi a agăugat că "contribuţia celor de la PDL din ultimele luni s-a tradus la un şir de delaţiuni constante făcute la Bruxelles prin intermediul europarlamentarilor".

"Au făcut un mare rău românilor", a adăugat Corlăţean.

Votul final asupra moţiunii va fi dat de deputaţi în şedinţa de marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici