Wess Mitchell, adjunctul secretarului de Stat al SUA, a discutat, marţi, cu Klaus Iohannis despre întărirea statului de drept în România

Adjunctul secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia Wess Mitchell i-a transmis, marţi, preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul întrevederii de la Cotroceni, că SUA urmăreşte evoluţiile din România în ceea ce priveşte statul de drept.

291 afișări
Imaginea articolului Wess Mitchell, adjunctul secretarului de Stat al SUA, a discutat, marţi, cu Klaus Iohannis despre întărirea statului de drept în România

Wess Mitchell a discutat, marţi, cu Klaus Iohannis despre întărirea statului de drept în România

"Adjunctul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice a arătat că în Statele Unite, inclusiv la Casa Albă, Preşedintele Klaus Iohannis se bucură de cea mai mare apreciere şi respect pentru ceea ce face pentru România, precum şi de sprijinul deplin al SUA pentru rolul său esenţial în întărirea democraţiei şi a statului de drept în ţara noastră. Domnul Wess Mitchell a exprimat speranţa că România va continua progresele pe această linie, subliniind că SUA urmăresc cu atenţie evoluţiile din ţara noastră. Preşedintele României a mulţumit pentru sprijinul constructiv oferit de SUA României, în baza respectului împărtăşit pentru valorile democratice, şi a arătat că va rămâne ferm în apărarea acestor valori şi a statului de drept", informează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

Şeful statului i-a transmis oficialului american că, România este decisă să îşi respecte angajamentele de aprofundare a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, pe toate dimensiunile sale.

"În acest context, Preşedintele României a subliniat angajamentul clar şi ferm al părţii române pentru împărţirea responsabilităţilor (burden sharing) în cadrul NATO, prin implementarea măsurii de alocare a 2% pentru cheltuieli de apărare, cu rol important în realizarea coeziunii transatlantice. Oficialul american a transmis apreciere pentru angajamentele asumate de România, atât regional, cât şi ca Aliat NATO, inclusiv prin decizia României de alocare a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare", potrivit sursei citate.

Prin urmare, Iohannis i-a transmis lui Wess Mitchell că România este determinată să acţioneze ca un furnizor de securitate şi stabilitate în regiune, dar şi ca "promotor al acestui set de valori democratice, într-un context regional în care există şi provocări la adresa acestor valori". Şeful statului a reamintit şi faptul că Preşedinţia Consiliului UE pe care ţara noastră o va exercita în semestrul I al anului viitor va reprezenta o oportunitate deosebită şi pentru promovarea şi consolidarea parteneriatului transatlantic, "pentru care toţi actorii implicaţi de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să acţioneze consecvent şi hotărât".

Şeful statului l-a primit marţi la Palatul Cotroceni pe Wess Mitchell, adjunctul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, cu ocazia vizitei acestuia în ţara noastră, în contextul desfăşurării celei de-a şasea sesiuni plenare a Dialogului Strategic România-SUA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici