Wikileaks: Băsescu îi spunea lui Biden că preşedintele afgan este complice la traficul cu droguri

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus vicepreşedintelui SUA Joe Biden că preşedintele Hamid Karzai este complice la comerţul cu droguri din Afganistan şi că o soluţie ar fi cumpărarea directă de mac şi încurajarea culturilor alternative, scria ambasadorul Gitenstein într-o notă apărută pe Wikileaks.

422 afișări
Imaginea articolului Wikileaks: Băsescu îi spunea lui Biden că preşedintele afgan este complice la traficul cu droguri

Wikileaks: Băsescu îi spunea lui Biden că preşedintele afgan este complice la traficul cu droguri (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Informaţiile se regăsesc într-o notă diplomatică publicată pe 30 august de Wikileaks, clasificată "secret" şi redactată de ambasadorul Mark Gitenstein. Potrivit acesteia, Traian Băsescu exprima disponibilitatea României de a trimite specialişti în agricultură în Afganistan.

Diplomatul relatează despre discuţia pe care preşedintele Traian Băsescu a avut-o cu vicepreşedintele american Joe Biden, la Bucureşti, la 22 octombrie 2009.

"Băsescu a menţionat Afganistanul drept cea mai importantă problemă comună de politică externă. El s-a referit la raportul McChrystal şi a exprimat opinia României potrivit căreia sunt necesare mai multe trupe acolo, adăugând că România va contribui cu resurse adiţionale pe cât poate", se arată în documentul Wikileaks.

Potrivit telegramei, din perspectiva României, un eşec în Afganistan le-ar permite talibanilor şi teroriştilor internaţionali să se deplaseze mai uşor prin Asia Centrală, ameninţând direct Europa. De asemenea, în text se arată că Băsescu şi-a exprimat convingerea că SUA trebuie să răspundă cu sinceritate cererii de trupe suplimentare formulată de comandanţii militari din teren.

Băsescu a mai spus că un eşec în Afganistan nu ar afecta doar Europa, ci şi credibilitatea NATO în viitor.

"Un element al acestei strategii ar trebui să includă rezolvarea problemei drogurilor, care oferă o sursă de finanţare a demersurilor internaţionale legate de jihad. Băsescu a spus că acest comerţ cu droguri în Afganistan are loc cu deplina complicitate a preşedintelui Karzai şi că pentru combaterea acestui fenomen o soluţie ar fi cumpărarea directă de mac pentru a-i lăsa pe talibani fără resursele necesare continuării luptei împotriva trupelor coaliţiei în Afganistan. Dacă o astfel de strategie ar fi adoptată, România ar fi dispusă să ofere specialişti în agricultură pentru încurajarea culturilor alternative", se notează în cablograma semnată de ambasadorul Mark Gitenstein.

În telegramă se arată că vicepreşedintele i-a răspuns lui Băsescu că propunerea este un bun subiect de discuţie dar că ceva similar s-a încercat şi în America Latină, însă fără succes.

Nota mai arată, pe de altă parte, că Băsescu credea că intervenţia Rusiei în statele foste comuniste este o problemă "reală şi răspândită", dar şi că România este îngrijorată de influenţa Rusiei în statele vecine.

În încheierea întâlnirii, "Biden l-a implorat pe Băsescu să ia în calcul problema adopţiilor internaţionale", despre care a afirmat că "rămân un un punct major iritant în relaţia bilaterală".

"Băsescu a replicat spunând că eliminarea vizelor rămâne o prioritate pentru România, Biden răspunzând că Administraţia (n.red. Guvernul american) va susţine includerea în Visa Waiver, dar că România trebuie să facă eforturi pentru a diminua considerabil rata de refuz".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici