Zece sfaturi de la fostul premier Boc pentru Guvernul Ponta

Fostul premier Emil Boc a dat, luni, zece sfaturi pentru Guvernul Ponta, în cazul în care acesta va fi votat de către Parlament, printre ele numărându-se unele legate de creşterea economică, de deficitul bugetar şi de rata inflaţiei.

583 afișări
Imaginea articolului Zece sfaturi de la fostul premier Boc pentru Guvernul Ponta

Emil Boc (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Sper ca acest guvern care se instalează astăzi, dacă va primi votul Parlamentului, să lase în luna decembrie cel puţin următoarele lucruri, ca o moştenire pentru anul 2013. În primul rând, să aibă o creştere economică la fel cum o lăsăm noi, de 2,5% pentru anul 2011. Să aibă cel puţin atâta în 2012", a declarat Boc.

Fostul prim-ministru a recomandat şi ca deficitul bugetar să fie de 1,9 la sută, iar datoria publică să fie printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, "exact cum este astăzi în România".

A patra recomandare se referă la păstrarea ratei inflaţiei la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.

"Cinci: să aibă cursul euro-leu echilibrat, aşa cum l-am lăsat când am plecat de la guvernare, nu aşa cum este astăzi, când leul parcă este fugărit de euro, din cauza noii guvernări care se anunţă la orizont", a mai spus Boc.

În al şaselea rând, fostul premier a recomandat ca Ministerul Finanţelor să aibă buffer cinci miliarde de euro, aşa cum este în momentul de faţă.

"Să lase zece reforme structurale, aşa cum am făcut noi, şi care au restabilit mecanismele de referinţă ale ţării", a explicat Emil Boc.

A şaptea recomandare se referă la dezvoltarea mediului de afaceri astfel încât România să aibă în continuare, la sfârşitul mandatului acestui guvern, cel mai mare procentaj din PIB alocat investiţiilor din Uniunea Europeană.

"Subliniez: cât timp am fost la guvernare, România a avut cel mai mare procent din produsul intern brut alocat investiţiilor. De aceea a fost posibil, în anii aceştia când au fost şi restructurări bugetare, dar am avut şi 125 kilometri de autostradă terminaţi şi cel mai mare procent din PIB din Uniunea Europeană alocat investiţiilor”, a detaliat Boc.

În al optulea rând, el a sfătuit Guvernul Ponta să reîntregească salariile bugetarilor, spunând că Executivul pe care l-a condus a creat toate condiţiile economice, politice şi sociale ca aceste reîntregiri să se facă.

"Al nouălea lucru: să atragă cei şase miliarde de euro din fondurile europene, exact aşa cum au fost programaţi în buget şi cum erau prevăzuţi anul acesta să se facă”, a declarat Boc.

Al zecelea sfat al fostului premier se referă la păstrarea credibilităţii internaţionale a României din punct de vedere economic, "aşa cum o are astăzi".

Declaraţiile au fost făcute pe holurile Parlamentului în timpul desfăşurării votului de învestire a Guvernului Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici