Zeci de tei plantaţi la Iaşi de către PSD, în ultima săptămână a campaniei electorale, după ce anul trecut primarul PSD a decis tăierea lor

Un număr de 50 de tei au fost plantaţi de reprezentanţi ai PSD în Parcul Expoziţiei din Iaşi, în ultima săptămână a campaniei electorale, după ce anul trecut primarul social-democrat Gheorghe Nichita a decis tăierea a zeci de tei din centrul Iaşiului, demers care a generat proteste.

628 afișări
Imaginea articolului Zeci de tei plantaţi la Iaşi de către PSD, în ultima săptămână a campaniei electorale, după ce anul trecut primarul PSD a decis tăierea lor

Zeci de tei plantaţi la Iaşi de către PSD, în ultima săptămână a campaniei electorale, după ce anul trecut primarul PSD a decis tăierea lor (Imagine: Facebook)

Mai mulţi reprezentanţi ai PSD Iaşi, între care şi cei doi viceprimari social-democraţi ai municipiului, Mihai Chirica şi Gabriel Surdu, au plantat, miercuri, zeci de puieţi de tei în Parcul Expoziţiei din zona Copou.

Printre cei care au plantat tei s-au mai numărat deputaţii PSD de Iaşi Cristina Nichita şi Sorin Iacoban, dar şi consilierul municipal Marius Ostaficiuc, ultimul fiind acuzat că anul trecut a încercat deturnarea unui miting al societăţii civile după ce Primăria Iaşi a tăiat zeci de tei de pe bulevardul central al Iaşiului.

”Aşa cum am promis, începem în forţă campania de plantare a 10.000 de arbori din specia tei în oraşul nostru. Salut iniţiativa tinerilor social-democraţi şi fac din nou un apel către toţi ieşenii care iubesc natura, indiferent de convingeri sau orientări politice, să ni se alăture cu fapta, nu doar cu vorba, în acest demers ambiţios”, a declarat, miercuri, viceprimarul Mihai Chirica, preşedintele organizaţiei municipale a PSD.

La sfârşitul lunii august, Consiliul Local Iaşi a aprobat plantarea a 10.000 de tei în Iaşi, în perioada 2014-2016, majoritatea PSD din CL respingând însă cererea societăţii civile ieşene privind replantarea de tei în centrul oraşului. în zona în care au fost tăiaţi.

În primăvara acestui an, aproximativ 500 de arbori din Parcul Expoziţiei şi Parcul Copou din Iaşi, între care şi tei, au fost marcaţi cu vopsea roşie pentru a fi tăiaţi, reprezentanţii Primăriei Iaşi susţinând că angajaţii Ocolului Silvic au identificat doar copacii bolnavi, care sunt în pericol de prăbuşire.

Ulterior, conducerea Primăriei Iaşi a explicat că nu toţi copacii însemnaţi cu vopsea roşie vor fi tăiaţi, ci se va face o analiză amănunţită a situaţiei acestora.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, spunea la vremea respectivă că dacă specialiştii vor concluziona că acei arbori reprezintă un pericol pentru trecători se va trece la tăierea lor. Totodată, edilul ieşean i-a catalogat pe cei care criticau tăierile din copaci din municipiu ca fiind ”isterici, cretini şi bolnavi mintal”.

Niciunul dintre copacii marcaţi în zona Copou nu a mai fost tăiat, în urma protestelor societăţii civile din Iaşi.

Anul trecut, câteva zeci de tei de pe bulevardul central al Iaşiului, unii cu o vechime de zeci de ani, au fost tăiaţi şi înlocuiţi cu salcâmi japonezi, primăria explicând că prin plantarea unor arbori de talie joasă sunt puse în valoare clădirile monument din centrul municipiului. În oraş au avut loc mai multe proteste faţă de decizia primăriei, fiind constituit şi un grup civic în acest sens, intitulat ”Iaşiul iubeşte teii”. Reprezentanţii grupului au cerut primăriei să replanteze tei în centrul oraşului, municipalitatea susţinând că acest lucru nu este posibil şi că turiştii care vin în Iaşi apreciază pietonalul amenajat în locul fostului bulevard Ştefan cel Mare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici