Zgonea anunţă instituirea "orei prim-ministrului" şi "orei miniştrilor" în Camera Deputaţilor

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit, joi, ca în ziua de luni a fiecărei luni să fie "ora primului-ministru", în care Victor Ponta să aibă o declaraţie de politică internă, iar în celalalte zile de luni să fie "ora ministrului", în care câte doi miniştri să facă prezentări pe teme.

206 afișări
Imaginea articolului Zgonea anunţă instituirea "orei prim-ministrului" şi "orei miniştrilor" în Camera Deputaţilor

Zgonea anunţă instituirea "orei prim-ministrului" şi "orei miniştrilor" în Camera Deputaţilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Primul-ministru Victor Ponta doreşte să aibă o declaraţie cu privire la politica internă. Am aprobat în unanimitate în Biroul Permanent acest lucru. Procedural, primului-ministru i se va cere ca până vineri să prezinte principalele teme ale discursului pe care vrea să-l facă. Liderii grupurilor parlamentare vor fi informaţi astfel, încât până luni să aibă posibilitatea să-şi creeze contra-argumente. Discursul domnului prim-ministru va fi de maxim 20 de minute la începutul şedinţei, fiecare lider de grup parlamentar va avea dreptul la 7 minute pentru a susţine sau a avea contra-argumente, la final domnul prim-ministru va avea zece minute pentru a trage concluzii. Temele aceastea vor fi în fiecare zi de luni a fiecărei luni calendaristice, va fi ora primului-ministru. O lună va stabili primul-ministru temele, o lună va stabili liderul opoziţiei", a precizat preşedintele Camerei Valeriu Zgonea, după şedinţa Biroului Permanent.

Zgonea a spus că, astfel, primul-ministru va fi chemat la Camera Deputaţilor de două ori într-o sesiune şi că în celalalte zile de luni vor fi chemaţi miniştri să facă prezentări de o temă stabilită.

"Celelalte zile de luni vor fi stabilite astfel: liderii opoziţiei vor propune audierea în ora ministrului a unui ministriu şi vor stabili tema, iar liderii arcului guvernamental vor propune dezbaterea pe tema unui singur ministru şi vor anunţa şi tema. Atunci, în celelalte trei săptămâni vom avea în ora ministrului audierea a doi miniştri, asta îneamnă audierea într-o sesiune a 18 miniştri, iar primul-ministru va fi chemat de nouă ori", a mai spus Zgonea.

El a mai spus că în prima zi din această sesiune parlamentară, în 2 februarie, primul-ministru va face prezentarea de la ora 18,00.

Până atunci, Camera Deputaţilor va alege nou Birou Permanent.

Zgonea a mai explicat că până în 15-20 februarie se intenţionează modificarea regulamentului Camerei Deputaţilor, pentru includerea orei primului ministru şi a miniştrilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici