Zgonea: Cer Biroului Permanent să accepte ca în fiecare lună să avem prezentarea unui punct de vedere al premierului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că va cere Biroului Permanent de joi să accepte ca ziua de luni de la începutul fiecărei luni a anului să fie o oră a primului ministru, în care acesta va prezenta un punct de vedere, urmat de poziţiile grupurilor parlamentare.

108 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Cer Biroului Permanent să accepte ca în fiecare lună să avem prezentarea unui punct de vedere al premierului

Valeriu Zgonea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Întrebat în legătură cu faptul că premierul Victor Ponta a solicitat să se adreseze Camerei Deputaţilor, Zgonea a spus că va cere Biroului Permanent ca, în ziua de luni, primul ministru să prezinte un punct de vedere, urmat de dezbaterile grupurilor parlamentare.

„Voi cere mâine (joi - n.r.) Biroului Permanent să accepte ca lunea, zi dedicată în exclusivitate alegerii noului Birou Permanent, după ce se face noul Birou Permanent, să avem prezentarea unui punct de vedere al primului ministru, urmat de dezbaterile grupurilor parlamentare. În fiecare luni la începutul fiecarei luni a anului la Camera Deputaţilor”, a spus Zgonea, care a menţionat că este decizia primului ministru ce vrea să prezinte.

El a arătat că va propune această procedură legală până când se va modifica Regulamentul Camerei pentru a include ora primului ministru.

„Vrem să modificăm Regulamentul. Acum intrăm într-un model european, luni introducem ora primului ministru, pe care opoziţia când era la guvernare nu a acceptat-o. Asta înseamnă că în prima săptămână, în prima luni din fiecare lună, primul ministru vine la o dezbatere cu liderii opoziţiei cu privire la principalele proiecte şi politici publice pe care le-a aplicat şi va fi o dezbatere aşa cum aţi vrut-o. Primul ministru va face prezentarea şi se ridică comentarii din partea liderilor opoziţiei, pe principiul pe care îl ştiţi din Marea Britanie. În celalate zile de luni vor veni miniştri care vor fi interpelaţi, astfel încât şi opoziţia va avea un ministru din umbră, aşa cum este în terminologia europeană şi acela va ataca politicile publice. În paralel, grupurile parlamentare vor discuta toate proiectele de legi, vor stabili raportori care se vor ocupa de proiecte şi vor veni cu poziţia în plen. Marţea va fi dedicată strict comisiilor permanente şi vom veni cu rapoartele miercuri, normal, aşa cum trerbuie, miercuri dezbatere până seara în plen şi joi plen”, a explicat Zgonea.

El a spus că, în acest fel, Regulamentul Camerei va fi pus în raport cu legislaţia europeană. „Dacă le vom face, veţi vedea un Parlament mai aplecat pe politici publice şi mai puţin pe cancan, dacă cineva a venit îmbrăcat într-un anumit fel”, a adăugat Zgonea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici