Zgonea, despre propunerea privind votul obligatoriu: Eu personal sunt pentru

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat, luni, că, personal, ar fi „pentru” votul obligatoriu, dacă acesta ar aduce beneficii şi că poate să pună în discuţie acest subiect în comisia de cod electoral.

516 afișări
Imaginea articolului Zgonea, despre propunerea privind votul obligatoriu: Eu personal sunt pentru

Valeriu Zgonea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

„Eu personal aş fi de acord cu acest vot obligatoriu, dacă el ne-ar aduce nouă beneficii. În acest moment nu pot să-mi dau seama care ar fi beneficiile. Ceea ce pot să vă spun este că pot să discut în cazul Comisiei de cod electoral, să ridic o astfel de discuţie în cadrul dezbaterilor dintre liderii grupurilor politice parlamentare sau membrii comisiei şi, dacă ea are o majoritate, cu mare plăcere, dar vă reamintesc că intrăm în anumite discuţii care sunt legate şi de prevederile constituţionale”, a spus Zgonea.

El crede că acest lucru s-ar fi putut realiza în urmă cu 25 de ani, dar că nu s-a dorit acest lucru. „Din punctul meu de vedere, dacă vrem să fim mai mulţi prezenţi la vot şi să avem mai multă responsabilitate în cadrul Parlamentului, eu cred că se putea să facem acum 25 de ani, când n-am vrut să-l facem, eram student pe vremea respectivă”, a adăugat Zgonea.

Valeriu Zgonea a arătat că votul obligatoriu nu s-a dorit nici în urmă cu 14 ani, când el a venit în Parlament.

„Nici acum 14 ani, când am venit în Parlament, n-a vrut nimeni să-l facă, dacă îmi aduc aminte atunci, parcă PD a fost cel care a boicotat modificarea Constituţiei. Domnul Blaga parcă era atunci şi cu domnul Boc în acest partid, îmi aduc aminte că parcă liderul partidului era domnul Boc, nu ştiu, întrebaţi-l pe domnul Boc de ce n-a vrut atunci, poate ne răspunde domnia sa şi, dacă nu mă înşel eu, în perioada respectivă domnul Băsescu era primarul Capitalei şi liderul opoziţiei, puteţi să-l întrebaţi şi pe domnia sa, în ultimii 10 ani a fost preşedintele statului de ce n-a vrut atunci, de ce nu vor astăzi, întrebaţi-i pe cei care pot să creeze o majoritate. Eu personal sunt pentru”, a adăugat Valeriu Zgonea.

El a făcut acest precizări după ce a fost întrebat dacă ar susţine votul obligatoriu aşa cum propune deputatul PSD Ioan Munteanu.

Deputatul PSD Ioan Munteanu a declarat, luni, că a depus la Parlament un proiect de lege privind instituirea votului obligatoriu şi sancţionarea celor care nu merg la vot cu amendă între 500 şi 1000 de lei, arătând că aşteaptă opinia Consiliului Legislativ.

El a apreciat că prin votul obligatoriu s-ar responsabiliza atât clasa politică, cât şi electoratul.

„Am depus în iunie la Camera Deputaţilor un proiect de lege, care acum este la Senat şi prin care propun introducerea obligativităţii votului. Sunt discuţii şi pro şi contra, aştept să văd ce zice Consiliul Legislativ”, a precizat Munteanu, pentru MEDIAFAX.

„De ani de zile, din ce în ce mai puţini oameni vin la vot şi decid soarta ţării 28% din electorat, în timp ce ceilalţi se declară nemulţumiţi după momentul votului. Prin votul obligatoriu s-ar responsabiliza şi clasa politică, dar şi electoratul. Propun şi sancţiuni cu amendă între 500 şi 1000 de lei”, a mai spus deputatul PSD.

Într-un comunicat de presă transmis luni, purtătorul de cuvânt al PSD Dan Şova arată că proiectul privind votul obligatoriu nu a fost discutat în PSD şi nu este susţinut de partid.

"Am văzut informaţiile apărute în media cu privire la iniţiativa unui parlamentar PSD, în sensul introducerii votului obligatoriu. Parlamentarii au dreptul individual de a promova sau propune proiectele pe care le cred utile.
Vă pot spune însă că iniţiativa este una personală. Propunerea privind introducerea votului obligatoriu nu a fost discutată în PSD, iar partidul nu susţine o astfel de propunere", menţionează Şova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici