Zgonea justifică absenţa presei la discuţiile pe Codul electoral prin eşecul revizuirii Constituţiei

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a justificat miercuri faptul că accesul presei este îngrădit la lucrările Comisiei de Cod electoral, în timpul şedinţelor, prin eşecul demersului de revizuire a Constituţiei, care a fost ”un show de presă”, în care se făceau declaraţii politice.

552 afișări
Imaginea articolului Zgonea justifică absenţa presei la discuţiile pe Codul electoral prin eşecul revizuirii Constituţiei

Valeriu Zgonea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

La finalul şedinţei de miercuri, Zgonea a fost întrebat de ce nu a avut acces presa la lucrările comisiei de cod electoral, răspunzând că a fost permis accesul presei.

În momentul în care a fost întrebat dacă neagă faptul că jurnaliştii au fost invitaţi în afara sălii de şedinţă în debutul lucrărilor, el a replicat: ”V-aţi întors supăraţi la servici?”

Preşedintele Camerei Deputaţilor a invocat hotărârea plenului Parlamentului din februarie 2013, prin care s-a decis înfiinţarea comisiei, şi care menţionează că ”lucrările nu sunt publice”.

Jurnaliştii i-au menţionat că hotărârea permite, în acelaşi timp, ca membrii Comisiei de cod electoral să stabilească faptul că presa are acces la lucrările acestui for. ”La cinci minute (aveţi acces, n.r.) la început pentru oportunităţi şi la sfârşit aveţi această chestiune pe care o avem de 15 ani. Se face o conferinţă de presă, fie preşedintele Comisiei, fie un vicepreşedinte mandatat vă spune ce s-a întâmplat în comisie. În afară de această chestiune, ca peste tot în România şi în Parlament, aveţi acces la stenogramele acestei comisii. Mai mult, puteţi să aveţi dialog cu fiecare dintre membrii comisiei, pentru că fiecare vă va spune punctul de vedere”, a răspuns Zgonea.

”Sunt parlamentar de aproape 15 ani, eu nu sunt ales să fac show-uri de presă. Eu sunt ales să fac legi”, a mai afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Totodată, el a făcut referire la precedentul Comisiei de revizuire a Constituţiei, unde jurnaliştii au avut acces la lucrări. ”Când toată povestea cu această comisie constituţională, care a fost...dumeavoastră aţi avut acces direct la ea, da? Nu s-a întâmplat nimic pentru că acolo a fost un show de presă. Fiecare a spus ce vroiaţi dumneavostră să auziţi. Nu s-a finalizat nicio chestiune, toată lumea a condamnat în alegerile prezidenţiale faptul că Parlamentul acesta nu a fost în stare să scoată o lege de revizuire a Constituţiei cerută de către cetăţeni şi de toţi reprezentanţii mass-media, am activat această comisie”, a spus Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a justificat faptul că presa nu are acces pe întrega durată a şedinţelor comisiei prin faptul că în hotărârea de înfiinţare a comisiei se precizează că ”lucrările nu sunt publice”.

Pe de altă parte, jurnaliştii i-au invocat lui Zgonea că în acelaşi document se menţionează: ”condiţiile în care reprezentanţii mijloacelor de informare în masă au acces la lucrările Comisiei se stabilesc de plenul acesteia”.

Jurnaliştii prezenţi au susţinut că în baza acestei prevederi putea fi decis, de membrii comisiei, accesul presei la dezbateri pentru a asista.

De asemenea, Zgonea a fost întrebat ce anume i-ar fi împiedicat să stabilească acest lucru. ”Asta înseamnă lucrările şedinţei, şedinţele comisiei sunt închise (...) Accesul la dezbateri este accesul dumneavoastră la stenograma comisiei”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

De asemenea, el a fost întrebat cum explică afirmaţia că ”nu se pot lua decizii de faţă cu presa” dacă acest lucru nu înseamnă că jurnaliştii sunt un ”factor perturbator”.

”Nu am spus aşa ceva (...) Dumneavoastră mi-aţi cerut un singur pe care eu nu pot să-l iau ca decizie cu dumneavoastră de faţă (un vot în comisiei privind accesul presei la lucrări, n.r.) pentru că încalc Regulament, care este stabilit printr-un proiect de hotărâre al Parlamentului. Dumneavoastră mi-aţi cerut să supun la vot prezenţa presei, constantă, pe timpul lucrărilor. Nu-mi permite Regulamentul. Dar dumneavoastră vreţi să manipulaţi opinia publică, şi eu vă spun încă o dată. Proiectul de hotărâre al Parlamentului României scrie foarte clar că nu am cum să vă las pe parcursul lucrărilor”, a afirmat Zgonea.

El a interpretat ”accesul la lucrările comisiei” ca fiind ”accesul la rezultate”, la dezbateri în sensul stenogramelor.

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a fost întrebat de ce nu este aplicată aceeaşi regulă de transparenţă folosită în cazul Comisiei de revizuire a Constituţiei, unde jurnaliştii au avut acces la lucrări, fiind ultimul precedent în acest sens. ”Invocarea pe care dumneavoastră o ridicaţi este una care nu ne avatajează pe noi, clasa politică românească. Este o comisie care a fost ineficientă”, a replicat Zgonea.

El a mai fost întrebat dacă e vina jurnaliştilor că parlamentarii nu se pot abţine de la declaraţii politice. ”Îmi pare rău, aceasta este clasa politică pe care au votat-o românii. Eu pot să vă spun un singur lucru, eu vreau ca această comisie de Cod electoral să fie eficientă”, a mai spus preşedintele Camerei.

Pe de altă parte, el a menţionat că la lucrările comisiei vor fi invitaţi permanent din partea AEP, a ministerului Administraţiei şi Internelor, a Ministerului Afacerilor Externe, a Institutului Naţional de Statistică şi a STS, instituţii implicate în procesul electoral.

De asemenea, Zgonea a menţionat că vor mai avea acces la lucrările comisiei, ca invitaţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici