Video Zgonea: Noua lege a finanţării partidelor prevede regimul împrumuturilor şi sancţiuni penale - VIDEO

Preşedintele Comisiei de Cod electoral, Valeriu Zgonea, a declarat marţi că în noua formă a legii finanţării partidelor politice şi campaniilor va fi reglementată posibilitatea împrumuturilor, sancţiuni mai mari inclusiv de ordin penal, dar şi limitarea cheltuielilor în campanie.

184 afișări

Zgonea a prezentat la finalul şedinţei Comsiei de Cod electoral o serie de decizii luate la nivelul acestui for.

"Rupem bariera dintre finanţatori şi politicile publice ale unui partid, nu se mai dau bani pentru a intra pe o anumită funcţie după aceea. Există predictibilitate când împrumuţi partidul, când vei returna resursele financiare, o contabilitate mai strictă. Eu cred că este un mesaj clar pentru toţi cetăţenii, campaniile electorale vor fi finanţate de la stat, cu condiţia, să candidezi, să depui un număr de candidaturi la locale, la parlamentare sau la europarlamentare, consecutiv în două scrutine electorale şi suma pe care o primim se înjumătăţeşte cu peste 50%, aştept propunerea Comisiei. Vă dau un exemplu, eu ca parlamentar trebuia să candidez într-o circumscripţie şi puteam să cheltui până la 48 de mii de euro, la viitoarele alegeri pot să cheltui maximum 24 de mii de euro, dacă nu mai puţin. Cred că este un pas înainte şi foarte mulţi dintre colegii noştri vor putea să candideze la parlamentare", a declarat Zgonea.

El a mai declarat că în cazul alegerilor parlamentare pe listă va dispărea obligativitatea depunerii unei sume pentru candidaturi.

Zgonea a fost întrebat dacă în noua formă a legii finanţării partidelor şi campaniilor vor fi prevăzute sancţiunea penale, ceea ce în actuala legislaţie nu e stipulat.

"Este clar că vom avea şi un pachet de sancţiuni mult mai dur, aşa cum noi l-am iniţiat la finanţarea partidelor politice prin proiectul pe care îl susţine domnul deputat Drăgici în numele PSD, unde vedeţi că sancţiunile sunt foarte mari, nu numai administrative, ci şi cele penale, ca să putem să rupem această barieră şi să-i speriem pe cei care ar avea ideea de a finanţa ocult partidele politice", a mai spus Zgonea.

De asemenea, el a susţinut că a fost decis un cadru permisiv pentru depunerea candidaturilor din punct de vedere al listelor de susţinători.

"Toţi suntem egali în faţa legii, indiferent de candidatură, trebuie să avem susţinere în timpul campaniei electorale, 100 de oameni într-o comună, 500 de oameni minimum într-un oraş şi 1000 de locuitori într-un municipiu. Dispare obligativitatea de a semna doar pentru un singur candidat, deci putem să semnăm pentru mai mulţi candidaţi şi automat Biroul Electoral de Circumscripţie va verifica aceste liste", a spus preşedintele Comisiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici