Zgonea: Nu cred că Rusia va încerca să se extindă în Transnistria

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, că nu crede că Rusia "se va extinde în Transnistria", apreciind că aceasta nu poate ocupa "peste noapte" toate spaţiile cu populaţie rusofonă.

96 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Nu cred că Rusia va încerca să se extindă în Transnistria

Valeriu Zgonea (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

"Nu cred că Rusia va încerca să se extindă şi în Transnistria. Cred că este un joc destul de periculos (…) Din punctul nostru de vedere, nu suportă comparaţie Crimeea cu Kosovo sau Transnistria. Nu putem să ocupăm aşa, peste noapte, toate spaţiile. Aşa găsim o comunitate rusofonă peste tot în lume, şi în Delta Dunării sunt lipovenii şi au o cultură rusofonă", a declarat Valeriu Zgonea, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la PSD Arad, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că în acest moment se desfăşoară un exerciţiu în Marea Neagră, la care participă România, Bulgaria şi alte state membre NATO.

"Supraveghem tot spaţiul aerian din această zonă. Încercăm să creăm stabilitate (…) Cred că este o abordare greşită a Rusiei, s-au încălcat foarte multe tratate internaţionale", a spus Zgonea.

El a adăugat că România este preocupată de semnarea cât mai devreme a acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană de către Republica Moldova şi Georgia, "cele două ţări care au avut curajul să aleagă calea europeană".

Pe de altă parte, Valeriu Zgonea a spus că instabilitatea politică din Ucraina crează condiţii favorabile României pentru atragerea investitorilor străini.

"Cred că se pot reloca investiţii. În acest moment, România este cel mai stabil stat est european", a spus Zgonea.

Preşedintele Parlamentului de la Tiraspol, Mihail Burla, a cerut, marţi, Moscovei să analizeze posibilitatea anexării legale a Transnistriei la Rusia. Cererea a intervenit după ce locuitorii din peninsula ucraineană Crimeea s-au pronunţat masiv în favoarea alipirii teritoriului la Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici