Zgonea: Parlamentul a îndeplinit procedura pentru referendum. Preşedintele trebuie să aştepte 20 de zile

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat marţi că Parlamentul şi-a îndeplinit procedura în cazul iniţiativei preşedintelui privind un nou referendum, nu există nicio hotărâre, iar, după 20 de zile, Traian Băsescu poate să stabilească când vrea declanşarea referendumului.

358 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Parlamentul a îndeplinit procedura pentru referendum. Preşedintele trebuie să aştepte 20 de zile

Zgonea: Parlamentul a îndeplinit procedura pentru referendum. Preşedintele trebuie să aştepte 20 de zile (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

"Din punct de vedere juridic, este una din acele situaţii în care Parlamentul şi-a îndeplinit obligaţia, dar nu există un proiect de hotărâre. Din păcate, a fost un proiect de avizare favorabilă care nu a întrunit numărul de voturi necesar, preşedintele este obligat să aştepte 20 de zile. Parlamentul şi-a făcut datoria şi preşedintele, după acest termen, poate să stabilească când vrea domnia sa declanşarea referendumului", a explicat Zgonea ziariştilor.

El a spus că, dacă raportul favorabil întrunea numărul de voturi necesare, atunci se publica în Monitorul Oficial, dacă nu, procedura se consideră îndeplinită.

"Din punctul meu de vedere, procedura este îndeplinită. Dacă grupurile parlamentare vor un proiect de hotărâre, pot să-l redacteze şi până săptămâna viitoare, dacă nu, fiecare parlamentar şi-a îndeplinit prevederea constituţională, a votat fie în comisie, fie în plen, din acest punct de vedere nu puteţi spune că Parlamentul a blocat, a obstrucţionat sau, în cel mai rău caz, s-a împotrivit dezbaterii pe această cerere a preşedintelui", a spus Zgonea.

Senatul şi Camera Deputaţilor au respins, marţi, cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi. Reprezentanţii PDL au reclamat faptul că Parlamentul nu are o hotărâre în privinţa solicitării preşedintelui.

Organizarea referendumului se poate face doar după consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere în 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerându-se îndeplinită chiar dacă Legislativul nu şi-a exprimat poziţia.

Conform articolului 11 din Legea referendumului, "preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional".

"Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret", se arată la alineatul 2 al articolului.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea preşedintelui.

Dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul de 20 de zile, şeful statului emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită. Limitarea la 300 a numărului de parlamentari implică modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în timp ce instituirea Parlamentului unicameral implică modificarea Constituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici