BREAKING NEWS.  Iohannis l-a nominalizat pe Dacian Cioloş premier

  • După aproape o săptămână de la demiterea guvernului Cîţu prin moţiune de cenzură, au început consultările pentru desemnarea unui nou premier.
  • La Cotroceni au mers pentru a discuta cu preşedintele Iohannis toate formaţiunile din Parlament.
  • În urma negocierilor, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloş
  • Cele mai importante momente şi declaraţii din ziua consultărilor sunt disponibile aici pe MEDIAFAX.
10482 afișări
Imaginea articolului Iohannis l-a nominalizat pe Dacian Cioloş premier

Iohannis l-a nominalizat pe Dacian Cioloş premier

UPDATE. Reacţia PSD. Desemnarea lui Cioloş reprezintă primul pas spre anticipate, afirmă liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu. El precizează că „PSD nu va vota niciodată un nou Guvern zero”.

„Desemnarea lui Cioloş reprezintă primul pas spre anticipate! Am dat jos Guvernul Cîţu cu o moţiune de cenzură în care am criticat şi prestaţia miniştrilor USR. PNL şi USR au distrus cot la cot România timp de un an de zile. Toată România ştie acest lucru. PSD nu va vota niciodată un nou Guvern zero. Să se voteze partenerii alianţei pierzătorilor între ei! Altfel, este clar că în actuala conjunctură nu se poate forma o majoritate stabilă care să guverneze eficient România”, a scris, pe Fcebook, Marcel Ciolacu.

UPDATE: Reacţia AUR. Copreşedintele AUR George Simion a comentat pe Facebook anunţul liderului USR, Dacian Cioloş privind acceptarea poziţiei de premier desemnat pentru a forma un nou Guvern. Dar cine crezi că te votează?, a scris Simion pe reţeaua de socializare.

UPDATE. Reacţia PNL.  PNL va discuta cu Dacian Cioloş, după ce acesta va găsi soluţia unei majorităţi împreună cu aliaţii săi de la moţiunea de cenzură, PSD şi AUR, transmite liderul PNL, Florin Cîţu.

„Am luat act de desemnarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis. De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloş, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susţinut moţiunea de cenzură (PSD şi AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil”, transmite Florin Cîţu.

UPDATE.  A venit şi reacţia PSD după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că la desemnat pe Dacian Cioloş să formeze un nou guvern.

„Formaţiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, aşa cum reprezentanţii acestor formaţiuni le-au prezentat şi opiniei publice. Din toate aceste propuneri, eu am reţinut una, pe care o voi şi pune în practică, şi anume am decis să desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de Prim-ministru pe domnul Dacian Cioloş”, a spus Klaus Iohannis după consultările de la Palatul Cotroceni cu liderii partidelor parlamentare.

UPDATE: Declaraţie Cioloş.  Premierul propus de preşedintele Iohannis a spus care sunt principalele obiective.

„Preşedintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare şi o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiţi, aşa cum am şi anunţat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării şi să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză şi pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forţelor politice... Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR”, a anunţat Cioloş, pe Facebook.

UPDATE. Reacţia USR.  USR este pregătit să îşi asume responsabilitatea guvernării şi să iniţieze imediat negocieri cu PNL şi UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză, trasmite formaţiunea. „Cea mai bună soluţie pentru România astăzi este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru”, afirmă liderii USR.

„Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat în această seară pe Dacian Cioloş pentru funcţia de prim-ministru şi l-a mandat să formeze un nou guvern. USR este pregătit să îşi asume responsabilitatea guvernării şi să iniţieze imediat negocieri cu PNL şi UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză”, se arată într-o postare pe pagia de Facebook a formaţiunii.

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Dacian Cioloş pentru funcţia de prim-ministru după negocierile purtate astăzi cu partidele parlamentare.

„Formaţiunile politice au venit cu diferite abordări, propuneri, aşa cum reprezentanţii acestor formaţiuni le-au prezentat şi opiniei publice. Eu am reţinut una pe care o voi şi pune în practică: am decis să-l desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de prim-ministru pe Dacian Cioloş”, a adăugat Iohannis.

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis va susţine luni, ora 18.10, la Palatul Cotroceni, Sala Unirii, o declaraţie de presă, după consultările de luni cu partidele politice.

UPDATE. Consultări Iohannis-UDMR. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România i-a propus, luni, preşedintelui Klaus Iohannis un guvern cu premier Kelemen Hunor, timp de 6 luni. Kelemen Hunor a spus că în 6 luni de zile se pot schimba multe şi se pot forma majorităţi, însă România trebuie să treacă peste iarna grea.

UPDATE. Consultări Iohannis-AUR. AUR, după consultări: vrem guvern de specialişti, nu excludem suspendarea preşedintelui Iohannis

Reprezentanţii AUR au anunţat după consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele României, Klaus Iohannis, că au propus, ca soluţie de rezolvare a crizei, formarea unui guvern de specialişti. Dacă Florin Cîţu nu va fi înlăturat, preşedintele ar putea fi suspendat, au spus cei de la AUR

UPDATE. Consultări Iohannis-USR. De acum înainte mingea este în terenul preşedintelui Klaus Iohannis, a spus Dacian Cioloş, după ce USR l-a propus pentru funcţia de premier: „Ne-a spus că va analiza această propunere foarte serios”.

„România are nevoie de guvernare. USR are o propunere atât de program, de măsuri imediate, dar avem şi o propunere de premier, în persoana preşedintelui USR. I-am spus că aceată propunere este una foarte serioasă şi că suntem gata să ne asumăm acest rol. Domnul preşedinte ne-a spus că nu a primit nicio altă propunere, că pare că partidele fug e această responsabilitate. Ne-a spus că va analiza această propunere foarte serios. De acum înainte mingea este în terenul domnului preşedinte. Decizia este la dânsul”, spune Dacian Cioloş.

UPDATE. Consultări Iohannis-PSD.  Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, după consultările cu preşedintele KlausIohannis, că România nu va depăşi criza fără o majoritate în Parlament. 

„România se află într-o criză socială, într-o criză economică şi într-o criză sanitară profundă. Fără o majoritate consistentă, România nu va putea depăşi această criză. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori se va crea o majoritate pentru alegerile anticipate. Din punctul nostru de vedere, al PSD, se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Nu credem că se va putea crea în acest moment o majoritate”, a spus Ciolacu, după consultările de la palatul Cotroceni.

UPDATE. Consultări Iohannis-PNL.  PNL nu a prezentat o propunere de premier la consultările de la Cotroceni, anunţă Florin Cîţu.

„În acest moment este foarte clar că nu avem o majoritate şi atunci nu am avansat o propunere de premier. I-am spus domnului preşedinte că săptămâna trecută în Parlamentul României s-a conturat şi este clară majoritatea între USRM AUR şi PSD, o majoritate votată, nu pe declaraţii şi acesta a fost mesajul în discuţia cu domnul preşedinte”, a afirmat Cîţu, după consultările de la Cotroceni.

***

UPDATE USR merge cu o propunere clară

Biroul Naţional al USR a decis, în unanimitate, ca echipa de negociere să îi prezinte preşedintelui Iohannis propunerea de prim-ministru în persoana lui Dacian Cioloş şi un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare.

USR merge, luni, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis cu mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR.

Guvernul Cîţu a fost demis prin moţiune de cenzură, marţi, în Parlament. Astfel, desemnarea unui nou premier a ajuns în mâinile preşedintelui.

Săptămâna trecută Iohannis a anunţat că va începe procesul de consultări cu întârziere spunând că va mai lăsa timp de gândire partidelor.

„În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituţia României, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de Prim-ministru”, transmite Preşedinţia.

Criza politică din România pare că are trei variante majore de rezolvare:

  • un guvern tehnocrat care să pregătescă algerile anticipate
  • refacerea coaliţiei, deci un guvern PNL-USR-UDMR
  • guvern minoritar PNL-UDMR, susţinut de PSD

Programul consultărilor

Ora 12:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL).

Liderul PNL, Florin Cîţu, va face face ulterior declaraţii la sediul PNL, la ora 13:30.

Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD)

Înainte de a merge la consultări, la ora 10:00, se întruneşte Consiliul Politic Naţional al partidului, care va decide exact ce poziţie adoptă.

Ora 14:00 – Uniunea Salvaţi România (USR)

Liderul USR, Dacian Cioloş, va face declaraţii înainte de consultări, la ora 12:30.

Ora 16:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)

Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

Ora 17:00 – Minorităţile naţionale reprezentate în Parlament.

Şanse mici pentru o desemnare

Este puţin probabil să avem o desemnare în urma discuţiilor de astăzi. Partidele vin la negocieri fără să existe o coaliţie negociată.

Consultările de astăzi este de aşteptat să fie urmate de o nouă rundă la finalul săptămânii.

Ce propuneri au partidele

PNL

Partidul Naţional Liberal a anunţat că propunerea de premier este Florin Cîţu, dar acesta nu va fi înaintată preşedintelui dacă nu există şi o coaliţie care să o susţină.

„Având în vedere că în acest moment nu avem o majoritate în Parlamentul României, la aceste consultări, PNL nu va face o nominalizare de premier. Partidul Naţional Liberal a decis în şedinţa Biroului Executiv Naţional, că în eventualitatea în care se conturează o majoritate parlamentară, nominalizarea PNL, pentru funcţia de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîţu, prim-ministrul interimar, preşedintele PNL”, anunţat partidul într-un comunicat de presă.

PSD

PSD nu va merge, cel mai probabil, la consultările de la Cotroceni, cu o propunere de premier. O decizie finală va fi luată în acestă dimineaţă în Consiliul Politic Naţional al partidului, a declarat, duminică, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu.

PSD a înaintat în spaţiul public ideea unui guvern tehnocrat care să treacă România peste iarnă şi să pregătescă alegeri anticipate în primăvara anului viitor.

USR PLUS

USR PLUS a anunţat în repetate rânduri că susţine o coaliţie cu PNL şi UDMR, dar cu o condiţie clară: o altă propunere de premier decât Florin Cîţu.

„Împreună cu PNL şi UDMR suntem dispuşi să discutăm refacerea coaliţiei de guvernare cu un program de reforme şi un calendar foarte precis. Există şi varianta ca USR PLUS să rămână în opoziţie, dacă PNL intenţionează să facă o altă majoritate cu PSD", a declarat recent Dacian Cioloş.

USR PLUS are pregătită şi o variantă de premier în persoana preşedintelui Dacian Cioloş, dar în lipsa unei majorităţi în Parlament varianta nu este una dorintă.

AUR

Co-preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că a purtat discuţii cu Marcel Ciolacu pentru susţinerea unui guvern de tehnocraţi, care să pregătească alegerile anticipate. O variantă de premier ar fi, potrivit liderului AUR, Călin Georgescu.

UDMR

Partidul susţine varinata refacerii coliţiei PNL- USR PLUS- UDMR. Partidul l-a susţinut pe Florin Cîţu în conflictul cu USR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici