Ziua NATO în România | Iohannis: Ţara noastră a devenit un pilon de stabilitate regional / Dăncilă: Avem aceeaşi încredere ca la început în garanţia de securitate

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, duminică. cu ocazia marcării pentru a 14-a oară a Zilei NATO în România, că românii au aceeaşi încredere ca la început în garanţia de securitate pe care o oferă apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică

642 afișări
Imaginea articolului Ziua NATO în România | Iohannis: Ţara noastră a devenit un pilon de stabilitate regional / Dăncilă: Avem aceeaşi încredere ca la început în garanţia de securitate

Ziua NATO în România | Iohannis: Ţara noastră a devenit un pilon de stabilitate regional / Dăncilă: Avem aceeaşi încredere ca la început în garanţia de securitate

„Marcăm astăzi Ziua NATO în România, pentru a 14-a oară, cu aceeaşi încredere ca la început în garanţia de securitate pe care ne-o oferă apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică. Toţi aceşti ani au însemnat o transformare profundă a Armatei Române într-o armată cu adevărat profesionistă, dar şi contribuţii substanţiale ale României la operaţiile şi misiunile NATO. Este un parcurs pe care ni l-am asumat cu toată responsabilitatea, ne bucurăm de încrederea şi respectul partenerilor noştri nord-atlantici şi vrem să demonstrăm în continuare că suntem un aliat credibil şi stabil în regiunea Mării Negre. Îmi exprim respectul pentru toţi cei care au contribuit la acest lucru, uneori, din păcate, chiar cu preţul sacrificiului suprem”, a declarat Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Ea a mai spus că Apărarea reprezintă un sector prioritar, ţinând cont de contextul geopolitic complicat şi de provocările de securitate cu care România confruntăm în ultima vreme.

”România îşi respectă angajamentul faţă de NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru înzestrarea armatei, iar investiţiile pe care le avem în proiect pentru perioada următoare vor viza achiziţiile necesare de tehnică militară, dar şi relansarea industriei de apărare româneşti. Sunt măsuri cu caracter defensiv, nu împotriva cuiva, prin care România înţelege să contribuie la promovarea rolului Alianţei Nord-Atlantice pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, a adăugat premierul Dăncilă.

Începând din 2005, "Ziua NATO” se marchează în România anual în prima duminică a lunii aprilie, pe baza unei decizii legislative. La alegerea acestei date s-a ţinut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).

Iohannis, de Ziua NATO: România a devenit un pilon de stabilitate regional

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis duminică, un mesaj cu ocazia sărbătoririi Zilei NATO, în care arată că România a devenit un pilon de stabilitate regional, iar pentru a-şi consolida acest statut este nevoie ca procesul de adaptare permanentă să continue.

”Ziua NATO reprezintă, pentru România, un moment special, cu o dublă semnificaţie: aniversăm 69 de ani de la semnarea, la 4 aprilie 1949, a Tratatului de la Washington, actul de înfiinţare a Alianţei Nord-Atlantice şi, totodată, 14 ani de la aderarea, în martie 2004, la cea mai puternică Alianţă politico-militară din istorie. Vocaţia pro-occidentală a ţării noastre a primit, la acel moment, o confirmare fără echivoc. România a devenit oficial membru cu drepturi depline în cadrul familiei de naţiuni care îşi ghidează prezentul şi construiesc viitorul pe baza valorilor libertăţii, democraţiei şi statului de drept, precum şi a intereselor de securitate şi apărare comune”, se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Potrivit şefului statului, NATO a dovedit, de-a lungul timpului, că are capacitatea de a se adapta şi de a evolua, caracteristici esenţiale pentru o organizaţie care acum se confruntă cu ameninţări multiple, aflate într-o continuă dinamică.

”Ca reacţie la schimbările mediului de securitate internaţional, în anul 2014, la Summitul NATO din Ţara Galilor, au fost decise măsuri de întărire a capacităţii operaţionale a Alianţei. Doi ani mai târziu, la Summitul NATO de la Varşovia, s-a conturat necesitatea de a continua adaptarea Alianţei, efortul central fiind constituit de consolidarea posturii de descurajare şi apărare. S-a decis atunci proiectarea unei prezenţe înaintate a NATO pe Flancul Estic, concentrată în România şi regiunea Mării Negre, pe dimensiunea sudică a flancului, respectiv în Polonia şi ţările baltice, pe dimensiunea nordică. România a fost şi este în continuare parte activă a acestor demersuri, ca aliat responsabil şi de încredere”, a adăugat Iohannis.

El a reamintit că România a înfiinţat Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova, structură NATO care şi-a dovedit deja eficienţa în exerciţii multinaţionale de amploare anul trecut, şi participă cu militari în Polonia, în cadrul grupului de luptă condus de Statele Unite ale Americii.

”Ţara noastră a devenit un pilon de stabilitate regional, iar pentru a ne consolida acest statut este nevoie ca procesul de adaptare permanentă să continue. Suntem şi rămânem angajaţi alături de aliaţii noştri în teatrele de operaţii, cum este cel din Afganistan, precum şi în structurile de comandă şi în centrele de pregătire ale Alianţei, iar contribuţiile noastre sunt foarte apreciate. România va continua să îşi respecte angajamentele privind alocarea celor 2% din PIB sectorului apărării şi dezvoltarea de capabilităţi, precum şi contribuţia naţională la misiuni, operaţii şi activităţi, conform dezideratului aliat de împărţire echitabilă a responsabilităţilor („Burden sharing”). Aceste angajamente şi eforturi sunt în interesul direct al României, care este astfel mai bine apărată, dar reprezintă şi o contribuţie valoroasă la întărirea relaţiei transatlantice”, a punctat şeful statului.

Potrivit preşedintelui Iohannis, Summitul NATO, care se va desfăşura anul acesta la Bruxelles, va fi un nou reper important în procesul de adaptare a Alianţei la provocările şi ameninţările actuale de securitate.

”După progresele înregistrate în implementarea măsurilor agreate la Varşovia pentru Flancul Estic, următorul pas firesc îl constituie asigurarea coerenţei măsurilor aliate pe acest Flanc, de la Marea Baltică la Marea Neagră, în cadrul posturii de descurajare şi apărare a NATO. Cu acest prilej, România va susţine cu tărie sporirea, în continuare, a rolului NATO în combaterea terorismului, dar şi dezvoltarea cooperării între NATO şi Uniunea Europeană, în deplină complementaritate. Conjugarea efortului celor două organizaţii în domenii de interes comun va conduce fără îndoială la creşterea securităţii europene şi euroatlantice. Ca parte a celei mai puternice şi eficiente Alianţe de apărare colectivă din istorie, România are în NATO, de un deceniu şi jumătate, cea mai solidă garanţie de securitate a sa. La mulţi ani, NATO! La mulţi ani, România!”, a conchis Klaus Iohannis.

Dragnea: Celebrăm Ziua NATO în România cu încredere spre viitor

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că românii au toate motivele să celebreze anul acesta Ziua NATO cu încredere spre viitor şi că România are un loc aparte în interiorul Alianţei datorită eforturilor conjugate pe care Guvernul şi Parlamentul României le-au susţinut constant în ultimii ani.

”Anul acesta, Ziua NATO are o însemnătate cu totul şi cu totul specială. Este un moment în care ne amintim, deopotrivă, de ceea ce reprezintă Alianţa pentru securitatea cetăţenilor României, dar şi de contribuţia şi rolul determinant al ţării noastre în asigurarea stabilităţii în regiunea în care trăim. România are un loc aparte în interiorul Alianţei. Şi acest lucru se datorează în bună măsură eforturilor conjugate pe care Guvernul şi Parlamentul României le-au susţinut constant în ultimii ani”, a declarat Liviu Dragnea într-un mesaj postat pe Facebook.

El a adăugat faptul că anul acesta România celebrează 14 ani ca stat membru al NATO, care şi-a câştigat statutul de aliat solid şi credibil prin respectarea în întregime a angajamentelor asumate la nivelul Alianţei.

”Pentru România, 2018 este al doilea an consecutiv în care alocăm 2% din PIB pentru apărare, măsură pe care am susţinut-o personal, fără ezitare, în forurile decizionale. România contribuie substanţial la securitatea Alianţei, prin participarea la misiunile şi operaţiunile NATO, fiind astăzi al patrulea contributor aliat în Afganistan. Acest efort a fost şi va fi în continuare susţinut de majoritatea parlamentară şi prin acest lucru demonstrăm tuturor cetăţenilor că România devine un furnizor solid de securitate în regiunea noastră, cu un aport semnificativ în contracararea tuturor ameninţărilor. Aşadar, avem toate motivele să celebrăm, anul acesta, Ziua NATO în România cu încredere spre viitor. O Românie prosperă pentru cetăţenii săi este o Românie care a dovedit că poate asigura securitate şi stabilitate în interiorul său, în interiorul Alianţei şi în proximitatea imediată”, a mai scris Dragnea.

Începând din 2005, "Ziua NATO” se marchează în România anual în prima duminică a lunii aprilie, pe baza unei decizii legislative. La alegerea acestei date s-a ţinut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici