Exemple de calcul: Cât costă asigurarea locuinţei

Un apartament obişnuit poate fi asigurat pentru mai multe tipuri de daune cu mai puţin de 300 de lei, iar o garsonieră - cu mai puţin de 120 de lei, arată calculele specialiştilor.

15612 afișări
Imaginea articolului Exemple de calcul: Cât costă asigurarea locuinţei

Exemple de calcul: Cât costă asigurarea locuinţei

Desigur, locuinţa trebuie mai întâi să fie asigurată prin Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID, cu poliţa numită PAD), însă aceasta acoperă doar daunele suferite de clădire (nu şi de bunurile din interior), numai în anumite condiţii, şi doar deteriorările provocate de cutremure, alunecări de teren sau inundaţii. În plus, dacă locuinţa este folosită şi în scopuri comerciale sau apare ca sediu de firmă, poliţa PAD ar putea să nu fie acceptată, după cum au precizat recent reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară.
De aceea, asigurătorii privaţi au o serie de oferte complementare faţă de PAD, acoperind mai multe daune pe care poliţa obligatorie nu le asigură.

Ce spun calculele

Un prim exemplu ar fi „apartamentul majoritar”, cel mai des întâlnit în România: două camere, 60 de metri pătraţi ca suprafaţă, situat într-un bloc din beton armat, dat în folosinţă, să zicem, în anul 2000. Poliţa de asigurare pentru acest apartament este de 288 de lei pe an, suma asigurată - adică maximul despăgubirii în caz de daună - fiind de 60.000 de euro. Plata se face integral şi se poate obţine o reducere de 15%.

Al exemplu ar fi „garsoniera majoritară”: confort 2, cu suprafaţa de 25 mp, într-un bloc construit în 1980 din plăci de beton; să zicem că garsoniera respectivă ar fi situată la etajul 8 din 8. În acest caz, poliţa de asigurare costă 116 lei, suma asigurată fiind de 22.000 de euro, cu plata integrală şi o reducere de 5%.

Ce daune poate acoperi o asigurare

Aşadar, PAID nu acoperă decât daunele suferite de clădire, deci este recomandabil ca - pentru confortul financiar faţă de multiplele riscuri - să încheiaţi şi o asigurare care adaugă ariei de acoperire şi alte riscuri inerente, deloc neglijabile, la care vă este expusă locuinţa.

Companiile de asigurări prezintă o gamă largă de variante din acest punct de vedere, astfel că puteţi alege din următoarele oferte:
** Incendiu, trăsnet, explozie;
** Căderea aparatelor de zbor;
** Lovirea de către autovehicule rutiere ale terţilor;
** Fum, gaz, vapori (din eveniment accidental);
** Costuri de demolare şi de îndepărtare a resturilor;
** Calamităţi naturale: cutremur, inundaţii, aluviuni, fenomene atmosferice, inclusiv grindină, prăbuşirea, alunecarea, surparea terenului, greutatea stratului de zăpadă;
** Daune produse de avarii la instalaţiile de apă;
** Evenimente socio-politice;
** Furt prin efracţie, tâlhărie, acte de vandalism şi daune produse cu ocazia furtului sau tâlhăriei;
** Boom sonic;
** Anulare a plecării în călătorie;
** Cheltuieli de cazare provizorie la altă locaţie;
** Daune cauzate terţilor şi/sau răspundere civilă (celebrul „RCA pentru case”) decurgând din proprietatea clădirii;
** Răspunderea civilă a familiei la locaţia asigurată;
** Bunuri speciale;
** Obiecte de preţ;
** Centrale termice;
** Suprafeţe vitrate;
** Clădiri în curs de amenajare.

Articol cu conţinut publicitar.

---------------------------------------------------------------------------------------------------


Dacă e să se întâmple, se întâmplă. Din fericire, există Generali, compania de asigurări în care clienţii au încredere. Alege cea mai bună asigurare de locuinţe pentru nevoile tale, la doar 1,5 lei/zi*! Exact, la preţul unui covrig cu mac.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici