21-22 decembrie 1989. Revoluţia ajunge la Bucureşti. Ultimele cuvinte ale lui Ceauşescu înainte de fuga cu elicopterul de pe sediul CC

La 21 decembrie 1989, la prânz, Nicolae Ceauşescu convoacă un miting în Piaţa Comitetului Central din Bucureşti. După câteva fraze, Ceauşescu este întrerupt de ţipetele care se aud în rândul manifestanţilor. Face apel la calm şi cu greu îşi reia discursul în care promite încă 100 de lei salariu.

6684 afișări
Imaginea articolului 21-22 decembrie 1989. Revoluţia ajunge la Bucureşti. Ultimele cuvinte ale lui Ceauşescu înainte de fuga cu elicopterul de pe sediul CC

21-22 decembrie 1989. Revoluţia ajunge la Bucureşti. Ultimele cuvinte ale lui Ceauşescu înainte de fuga cu elicopterul de pe sediul CC

După miting, manifestanţii formează trei grupuri importante în centrul Capitalei: la Universitate, Piaţa Romană şi Piaţa Unirii.În acelaşi timp, sunt organizate primele dispozitive de represiune.

Noaptea, manifestanţii ridică baricada de la Inter. Aproape de miezul nopţii, ministrul Apărării Vasile Milea dă ordin de înlăturare a baricadei, se trage în manifestanţi şi apar primii morţi şi răniti. 

A doua zi dimineaţă, pe 22 decembrie,  generalul Vasile Milea se sinucide şi are loc ultima şedinţă Comitetului Politic Executiv al PCR. “Noi am hotărât că împotriva intereselor ţării nu există înţelegere”, decretează Ceauşescu.Nu mai apucă să-i pedepsească pe manifestanţi că aceştia iau clădirea cu asalt şi îi obligă pe soţii Ceauşescu să urce pe acoperiş şi să fugă cu elicopterul. Sunt prinşi şi duşi la Târgovişte unde vor fi judecaţi şi executaţi la 25 decembrie 1989.

Citeşte continuarea pe platforma REVOLUTIONS

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici