Criza COVID: proteste violente într-un oraş din nord-vestul Chinei

  • Proteste violente par să fi izbucnit vineri seara în oraşul Urumqi din nord-vestul Chinei.
  • Se pare că oamenii sunt revoltaţi de faptul că restricţiile COVID au îngreunat intervenţia în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc.
  • Mai multe persoane au murit, dar autorităţile neagă acuzaţiile.
374 afișări
Imaginea articolului Criza COVID: proteste violente într-un oraş din nord-vestul Chinei

Criza COVID: proteste violente într-un oraş din nord-vestul Chinei

Videoclipuri apărute pe reţelele de socializare din China au părut să arate noi proteste faţă de restricţiile Covid, după ce un incendiu izbucnit într-un bloc a ucis 10 persoane. Oamenii din Urumqi sunt văzuţi confruntându-se cu oficialii, dărâmând o barieră şi strigând „puneţi capăt restricţiilor COVID".

În ultimele zile, numărul de persoane infectate a bătut noi recorduri în China, în pofida politicii stricte Zero-COVID. Autorităţile din Urumqi au promis că vor elimina treptat restricţiile, dar neagă faptul că acestea au împiedicat oamenii să scape de incendiul de joi. Restricţiile sunt în vigoare în capitala regiunii vestice Xinjiang de la începutul lunii august.

Un locuitor a declarat pentru BBC, în urma incidentului, că oamenii care locuiesc în complexul afectat de incendiu au fost în mare parte împiedicaţi să îşi părăsească locuinţele. Acest lucru a fost contestat de presa de stat chineză. Cu toate acestea, autorităţile din Urumqi au oferit, vineri, în mod neaşteptat, scuze promiţând să-i pedepsească pe cei vinovaţi.

Imaginile difuzate vineri seară au arătat locuitori, mulţi dintre ei cu măşti, adunându-se după lăsarea întunericului pe străzile oraşului. Ei au scandat şi s-au certat cu oficialii. Un demonstrant a folosit un megafon, iar într-un alt clip, apare o mulţime care sparge o barieră supravegheată de lucrători municipali îmbrăcaţi în echipament de protecţie. Transmisiunile în direct monitorizate de BBC vineri seară păreau să arate şi protestatari adunaţi pe treptele unei clădiri guvernamentale.

Internetul este puternic cenzurat în China, iar referirile la protestele din Urumqi au fost în mare parte eliminate până sâmbătă dimineaţa.

Presa locală a anunţat că incendiul de joi de la blocul din Urumqi pare să fi fost cauzat de o defecţiune la o instalaţie electrică. Totuşi, postările online au sugerat că eforturile de stingere a incendiului au fost îngreunate de restricţiile COVID.

Acest lucru a fost negat de oficialii oraşului, care au dat vina pe vehiculele parcate care au împiedicat accesul pompierilor la clădirea în flăcări. Într-o conferinţă de presă de sâmbătă dimineaţa, aceştia au anunţat o relaxare treptată a restricţiilor în părţi din Urumqi considerate cu risc scăzut. Ei nu s-au referit la demonstraţii, dar au spus că cele mai multe cazuri de COVID au fost eliminate şi că ordinea" va fi restabilită în viaţa locuitorilor oraşului.

Protestele de amploare sunt rare în China. Totuşi, din cauza restricţiilor COVID, au izbucnit proteste violente în mai multe oraşe mari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
covid,
proteste,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici