Cum ne protejăm articulaţiile la frig. Nu temperaturile scazute sunt principala cauză a accentuării simptomatologiei articulare

Motivul exact al accentuării durerilor articulare în sezonul rece nu este întocmai foarte cunoscut, dar durerea este o certitudine în cazul pacienţilor care se confruntă cu afecţiuni ale acestor zone.

1981 afișări
Imaginea articolului Cum ne protejăm articulaţiile la frig. Nu temperaturile scazute sunt principala cauză a accentuării simptomatologiei articulare

Cum ne protejăm articulaţiile la frig. Nu temperaturile scazute sunt principala cauză a accentuării simptomatologiei articulare

Deşi sunt studii care susţin că scăderea temperaturii ambientale produce modificări circulatorii locale şi creşterea vâscozităţii lichidului articular care se manifestă prin senzaţia de articulaţii rigide, sunt cercetători care susţin că nu temperaturile scazute sunt principala cauză a accentuării simptomatologiei articulare, ci variaţiile de presiune atmosferică.
 
„Se considera că presiunea atmosferică scăzută ar genera dureri articulare deoarece ar permite ţesuturilor să se inflameze. Există studii care arată că durerea se accentuează cu fiecare 10°C mai puţin, dar ȋn special când este asociată cu presiune atmosferică scăzută. O altă cauză ar fi efectul pe care ȋl are frigul asupra muşchilor, o sensibilitate care este supărătoare chiar şi la persoanele sănătoase“, explică medicul ortoped Cosmin Baciu.
 
Pacientul cu dureri articulare trebuie să se prezinte la medicul ortoped pentru consultaţie. În funcţie de intensitatea, caracterul durerii şi momentul apariţiei, acesta îl va îndruma către investigaţii specifice în vederea stabilirii unui diagnostic precis. 
Cauzele durerilor articulare sunt multiple. Pot fi cauzate de traumatisme sau boli cronice degenerative/autoimune/infecţioase/ inflamatorii care pot afecta elementele din componenţa unei articulaţii: capsula articulaţiei, cartilajul, membrana sinovială, teaca tendoanelor. 
 
Printre factorii ce contribuie la apariţia problemelor articulare se numară: înaintarea în vârstă (cartilajele se subţiază în timp), accidentările, chiar şi cele aparent uşoare, inflamaţiile, greutatea în exces şi pierderea masei musculare.
 
Cum ne protejăm articulaţiile în sezonul rece:
 
Cel mai eficient mod de a preveni intensificărea durerilor articulare este evitarea pe cât posibil a frigului şi a umidităţii crescute. Din punctul de vedere al dietei, se recomandă o alimentaţie variată, bogată în fibre şi săracă în grăsimi, care să asigure scăderea în greutate, având în vedere faptul că obezitatea este un factor agravant în artroze. 
 
„În sezonul rece articulaţiile trebuie protejate de temperaturile scăzute prin garderobă adaptată sezonului, masaj terapeutic, fizio şi kinetoterapie într-un centru de specialitate care tratează şi pregăteşte articulaţiile pentru temperaturilor scăzute“, recomandă Cosmin Baciu, medic primar ortoped în cadrul clinicii KinoMed.
 
Sfaturi utile din partea medicului:
 
  • Folosiţi ȋmbrăcăminte adecvată, de preferat „ȋn straturi”. 
  • Se recomandă plimbările ȋn aer liber in zilele insorite pentru a absorbi vitamina D al cărei deficit se corelează cu manifestări clinice severe ale artritei reumatoide şi a altor boli reumatice. Nivelul seric scăzut al vitaminei D se asociază de asemenea cu sensibilitate la durere şi cu creşterea riscului de osteoporoză.
  • Kinetoterapia ȋn interior şi hidrokinetoterapia sunt recomandate doar după un consult la medicul de specialitate. Se va ȋncepe cu exercţii uşoare, ulterior se sporeşte timpul şi intensitatea antrenamentului ȋn funcţie de modul ȋn care corpul răspunde.
  • Aplicarea căldurii asupra articulaţiilor trebuie făcută cu precauţie şi sub ȋndrumarea unui medic.
  • Masajul cu ulei de camfor ameliorează durerile articulare.
  • În sezonul rece, din cauza sedentarismului şi a regimului alimentar, greutatea corporală are tendinţa de a creşte. Pe de altă parte se ştie că obezitatea este un factor de risc pentru apariţia şi agravarea gonartrozei, spondilozei lombare şi nu numai. Acestea sunt motive ȋn plus pentru menţinerea greutăţii corporale optime.
  • În acest anotimp dieta ar trebui să cuprindă o alimentatie echilibrata şi hrănitoare. Următoarele alimente ar trebui să facă parte din regimul alimentar din timpul iernii: laptele şi produsele lactate (smântănă, unt, miere cu lapte rece), ulei, leguminoase (mai puţin pacienţii cu hiperuricemie), cereale (porumb, orez), legume (vinete, conopida, varza, cartofi dulci, morcovi, spanac, ghimbir uscat), fructe uscate, fructe de sezon (mere, portocale).
Tratamentul durerilor articulare
 
Tratamentul este diferit în funcţie de diagnostic, putând varia de la cel medicamentos şi de recuperare, până la intervenţiile chirurgicale de protezare şi reconstrucţie articulară. Specilaistul nu recomandă automedicaţia, cu precădere excesul de antiinflamatoare.
 
„Tratamentul antiinflamator este o soluţie temporară a durerilor articulare şi nu trebuie să depăşească 10-14 zile pe lună, acesta având efecte adverse gastro-intestinale şi hepatice“, avertizează medicul.
 
Administrarea suplimentelor alimentare ca remediu al durerilor articulare
 
„Suplimentele alimentare ajută, dar nu pot face minuni. Au efecte uşor antialgice şi antiinflamatoare dar nu au efecte reparatorii sau regenerative. Colagenul, principala proteină de structură a organismului, este întalnit în toate structurile osteo-articulare. Varianta de colagen care se comercializează în farmacii s-a dovedit a avea un efect favorabil asupra durerilor articulare dar nu sunt studii care să arate o regenerare a cartilajului“, explică Cosmin Baciu. Specialistul recomandă terapia de recuperare şi întreţinere pacienţilor cu afecţiuni articulare şi celor care vor să prevină apariţia acestui tip de afecţiuni.
 
Cum menţinem sănătatea articulaţiilor:
 
Mişcarea
 
Mersul pe jos zilnic, în ritm alert, nu numai ca îţi păstrează oasele şi articulaţiile în formă, dar îţi poate schimba radical starea fizică şi tonusul. Exerciţiile fizice uşoare sunt recomandate şi persoanelor care suferă deja de dureri articulare, pentru că ajută la refacerea tonusului muscular şi permit o mai bună mobilitate a articulaţiilor.
 
Grija la alimentaţie
 
Alimentele de sezon, bogate îm vitamine, calciu şi magneziu întreţin articulaţiile. Redu pe cât posibil consumul de zahăr şi de carbohidraţi rafinaţi. 
 
Cel puţin 8 ore de somn
 
În timpul somnului are loc relaxarea articulaţiilor. De asemenea, evită să stai perioade îndelungate în aceleaşi poziţii, mai ales dacă lucrezi la birou. 
 
Nu uitaţi de masaj sau fizioterapie
 
Un masaj executat corect relaxează muşchii şi articulaţiile, iar sedinţele de fizioterapie ajută la refacerea tonusului muscular şi la reducerea inflamaţiilor articulare.
 
„Recomand evitarea accidentelor prin purtarea de echipamente adecvate în praticarea sporturilor şi luarea măsurilor de protecţie în cazul domeniilor de activitate unde există risc de accidentări. Pentru întreţinerea articulaţiilor cu probleme se pot efectua periodic infiltraţii intraarticulare cu acid hialuronic sau ultrafiltrat plasmatic(PRP)“, completează medicul Cosmin Baciu.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici