De ce COVID-19 îi ucide pe unii şi îi “iartă” pe alţii? Ai una dintre aceste caracteristici care duc la complicaţii grave?

COVID-19 pare să lovească mult mai tare o parte dintre bolnavi. Sunt persoane care se confruntă doar cu simptome uşoare, iar altele care au nevoie urgentă de spitalizate şi necesită ventilaţie. Noile cercetări au dezvăluit o serie de caracteristici care hotărăsc gravitatea bolii. Ele explică de ce o parte dintre pacienţi ajung într-o situaţie critică, deşi nu au suferit de afecţiuni grave în ultimii 20 de ani.

43276 afișări
Imaginea articolului De ce COVID-19 îi ucide pe unii şi îi “iartă” pe alţii? Ai una dintre aceste caracteristici care duc la complicaţii grave?

De ce COVID-19 îi ucide pe unii şi îi “iartă” pe alţii? Ai una dintre aceste caracteristici care duc la complicaţii grave?

Un studiu efectuat pe 1,3 milioane de cazuri de COVID-19 în Statele Unite, publicat în revista Morbidity and Mortality Weekly Report, a constatat că rata de spitalizare a fost de şase ori mai mare, iar rata de deces de 12 ori mai mare în rândul pacienţilor care prezentau una dintre aceste 4 caracteristici:
 
* Aveau diabet de tip 1 sau de tip 2
* Sufereau de boli de inimă / de hipertensiune arterială
* Erau fumători
* Sufereau de obezitate
 
Diabetul
 
Treisprezece studii relevante au arătat că persoanele cu diabet au şanse de patru ori mai mari să sufere de o formă gravă de COVID-19 sau chiar să moară din cauza bolii. Cercetările au arătat că evoluţia diabetului este strâns legată de modificările sistemului imunitar al organismului. Această legătură joacă un rol foarte important în lupta cu SARS-CoV-2.
 
Afecţiuni cardiovasculare
 
Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială, suferă în general complicaţii la COVID-19, potrivit American Heart Association. Prin atacul direct asupra plămânilor, virusul poate epuiza furnizarea de oxigen până în punctul în care inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele oxigenat prin corp. De asemenea, virusul poate ataca inima direct, deoarece ţesutul cardiac conţine enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2) - o moleculă la care virusul se conectează pentru a infecta celulele.
 
Fumătorii
 
Persoanele care fumează pot fi predispuse la infecţii severe cu COVID-19, ceea ce înseamnă că se confruntă cu un risc crescut de pneumonie. Un studiu făcut pe 1.000 de pacienţi din China, publicat în New England Journal of Medicine, ilustrează această tendinţă: 12,3% dintre fumătorii incluşi în studiu au fost trasferaţi la terapie intensivă, au avut nevoie de ventilaţie artificială sau au murit. Fumul de ţigară face organismul vulnerabil la coronavirus în mai multe moduri. La început, fumătorii sunt vulnerabili la apariţia infecţiilor virale. Fumatul este, de asemenea, asociat cu o multitudine de afecţiuni medicale, cum ar fi emfizemul şi ateroscleroza, care ar putea exacerba simptomele COVID-19.
 
Obezitatea
 
Câteva studii relevă o legătură între obezitate şi complicaţiile COVID-19. Un studiu preliminar efectuat în Shenzhen, China a constatat că pacienţii obezi care au contactat coronavirusul aveau de două ori mai multe şanse să dezvolte o pneumonie severă în comparaţie cu pacienţii cu greutate normală. Cei care erau supraponderali, dar nu obezi, aveau un risc cu 86% mai mare de a dezvolta pneumonie severă decât oamenii cu greutate „normală”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici