Guvernul, obligat să deconteze radioterapia stereotactică în România

O clinică medicală oncologică anunţă că a obţinut în instanţă decontarea radioterapiei stereotactice în România. Dr. Adrian Udrea: ”Dacă nu vor lua măsurile pentru a proteja viaţa pacienţilor oncologici, vom solicita executarea silită”.

821 afișări
Imaginea articolului Guvernul, obligat să deconteze radioterapia stereotactică în România

Guvernul, obligat să deconteze radioterapia stereotactică în România

Medisprof arată, într-un comunicat de presă, că a obţinut în instanţă decontarea radioterapiei stereotactice în România, iar o notificare a fost deja trimisă către Guvern, care este în măsură să pună în executare hotărârea instanţei prin care a fost obligat la includerea tratamentului de radioterapie stereotactică în cadrul ”Programului naţional de Oncologie”.

În acest moment, statul român trimite pacienţi în străinătate pentru a beneficia de această terapie în mod gratuit, însă trebuie să suporte costurile dacă aleg să se trateze acasă, în ţară.

Spitalul a acţionat în instanţă şi Casa Naţională de Asigurări şi Ministerul Sănătăţii, „dar deşi am arătat că reglementarea actuală atentează flagrant la dreptul la viaţă al pacienţilor oncologici, cele două instituţii au decis să facă recurs şi au obţinut câştig de cauză în ultima instanţă. Practic, au obţinut un câştig de cauză împotriva pacienţilor din România! Avem însă o hotărâre definitivă împotriva Guvernului României şi am trimis deja o notificare de punere în executare a hotărârii. Programele Naţionale de Sănătate, din care face parte şi <Programul naţional de Oncologie - Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecţiuni oncologice>, sunt aprobate de Guvernul României prin hotărâre de Guvern, astfel că, instituţia este în măsură să pună în executare hotărârea. Prin notificare, le-am acordat un termen în care să execute de bunăvoie hotărârea, iar dacă nu vor lua măsurile necesare pentru a proteja viaţa pacienţilor oncologici, vom solicita organelor competente să ne ajute cu executarea silită”, a declarat Dr. Adrian Udrea, medic primar oncologie.

De la începutul acestui an, mii de pacienţi au semnat petiţia publică ce solicită autorităţilor să asigure pacienţilor oncologici tratamente ca în vestul Europei, în România.

În acest moment, tratamentul este decontat doar pentru pacienţii care merg să o facă în afara ţării, în condiţiile în care o secvenţă de radioterapie stereotactică poate costa între 3.000 şi 5.000 de euro în străinătate.

Radioterapia stereotactică este o tehnică extrem de precisă de radioterapie care utilizează doze mari de iradiere într-un număr redus de şedinţe (una până la cinci şedinţe). Cel mai frecvent este utilizată pentru tratamentul curativ al unor tumori diagnosticate în stadii incipiente (pulmonar, prostată, pancreas, ficat), dar şi pentru situaţii de boală metastatică (oligometastatică mai exact – un număr de pana la 5 metastaze): metastaze cerebrale, pulmonare, osoase, hepatice, glanda suprarenală, adenopatii. Toate cazurile de iradiere stereotactică pulmonară şi abdominală necesită o tehnică suplimentară de compensare a mişcărilor respiratorii.

”Pentru tumorile care se mişcă odată cu respiraţia (plămân, ficat, pancreas), utilizăm un sistem de management al mişcărilor respiratorii (Varian RGSC v1.0) pentru a ajuta pacienţii să-şi gestioneze respiraţia în timpul eliberării fasciculului SBRT. În esenţă, fixând poziţia tumorii şi permiţând fasciculului să fie orientat doar spre leziune, cu impact minim asupra ţesuturilor normale înconjurătoare. Pentru tumorile pulmonare, utilizăm cel mai adesea o tehnică de iradiere cu menţinerea în inspir profund – DIBH (deep inspiration breath hold), iar pentru tumorile abdominale utilizăm o tehnica de iradiere în expir profund - EEBH (end expiration breath hold). Această tehnică avansată de radioterapie externă (SBRT), deşi este utilizată la scară tot mai largă în cazuri oncologice selecţionate, nu este pentru moment decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate în România. În ultimul an, din totalul pacienţilor care au beneficiat de radioterapie stereotactică la Medisprof, cei mai mulţi sufereau de cancer pulmonar (30%), urmat de cancer mamar (12%) şi alte localizări tumorale (prostată, colon, melanom, tumori SNC)”, a explicat Dr. Claudiu Hopîrtean, şeful secţiei de radioterapie din cadrul spitalului privat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici