Medicii avertizează: Nu interacţionaţi cu animalele de companie dacă aveţi COVID-19. Care sunt cele mai vulnerabile

  • Medicii veterinari recomandă proprietarilor de pisici să ţină felinele în casă, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus
  • Reprezentanţii Asociaţiei Veterinarilor din Marea Britanie spun, totuşi, că „proprietarii nu ar trebui să se îngrijoreze", potrivit BBC News
  • Mai multe studii au demonstrat că pisicile îşi pot transmite virusul una celeilalte, aceasta fiind specia cea mai vulnerabilă
2794 afișări
Imaginea articolului Medicii avertizează: Nu interacţionaţi cu animalele de companie dacă aveţi COVID-19. Care sunt cele mai vulnerabile

Sursa foto: Profimedia

„Nu a fost niciun caz de pisică sau câine care să infecteze un om cu COVID-19", a spus profesorul Angel Almendros, de la City University din Hong Kong, pentru BBC News.

Mai multe studii au demonstrat că pisicile îşi pot transmite virusul una celeilalte, aceasta fiind specia cea mai vulnerabilă.

Sunt necesare "măsuri de precauţie logice" pe care trebuie să le ia proprietarii pentru a nu transmite virusul animalelor de companie, care îl pot purta pe blană: o igienă strictă a mâinilor şi interzicerea acesului afară.

"Evită contactul inutil cu animalul de companie, să îl iei în braţe sau să îi permiţi să îţi lingă faţa, şi nu atinge câinii altor persoane atunci când aceştia sunt plimbaţi", mai spun specialiştii.

Într-un articol recent pe acest subiect, Almendros a făcut referire la un câine de 17 ani din Hong Kong testat pozitiv pentru coronavirus, aparent infectat de stăpân.

"Chiar şi când avem aceste rezultate pozitive, animalele nu se îmbolnăvesc", a spus acesta.

"Ca şi în cazul epidemiei anterioare de Sars-Cov din Hong Kong, din 2003, când mai multe animale au fost infectate, dar au fost asimptomatice, nu există dovezi că pisicile şi câinii s-ar putea îmbolnăvi sau ar putea infecta oameni", a explicat el.

Se pare că pisicile prezintă o mai mare probabilitate de a lua virusul din picăturile de salivă emise de oamenii care tuşesc sau strănută.

Cercetătorii chinezi au descoperit, după apariţia unui caz de pisică infectată de stăpân în Belgia, că felinele îşi pot transmite una alteia virusul.

Un alt caz a fost cel al unui tigru infectat de la o grădină zoologică din New York, care ar fi luat virusul de la unul dintre îngrijitori.

O problemă o reprezintă transmiterea infecţiei la primatele mari, trag un semnal de alarmă conservaţioniştii.

În toate aceste cazuri, oamenii infectaţi sunt cei care reprezintă o ameninţare pentru alte specii, neexistând dovezi că procesul poate fi inversat.

"Trataţi animalele de companie ca orice altă persoană din casă. Dacă te simţi bolnav, este bine să nu interacţionezi cu ele", spune Almendros.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici