Ministerul Sănătăţii: Testele COVID-19 pe bază de salivă pentru elevi pot fi folosite acasă

Testele COVID-19 pe bază de salivă pentru elevi pot fi folosite acasă, precizează Ministerul Sănătăţii.

1449 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Testele COVID-19 pe bază de salivă pentru elevi pot fi folosite acasă

Ministerul Sănătăţii: Testele COVID-19 pe bază de salivă pentru elevi pot fi folosite acasă

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a abilitat, pe 11 noiembrie, Ministerul Sănătăţii să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unităţile de învăţământ.

În 12 noiembrie, după consultarea cu specialiştii din sănătate publică, Ministerul Sănătăţii a elaborat şi transmis Ministerului Educaţiei metodologia solicitată.

„Precizăm că testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecţie asimptomatice în rândul elevilor. Rezultatul pozitiv al unui test de salivă, ridică suspiciunea de posibilă infecţie (caz suspect) şi trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiţii speciale de lucru. Ca urmare, legislaţia în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educaţional”, transmite Ministerul Educaţiei.

Potrivit acestuia, şcolile sau Ministerul Educaţiei, după caz, vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării şi către cine se va face raportarea, în funcţie de numărul de utilizatori, personalul didactic şi nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităţilor de învăţământ etc.

„Ministerul Sănătăţii asigură cadrele didactice, dar şi pe părinţi de întreaga consideraţie şi înţelegere privind situaţia creată, dar reamintim că testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenţie ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situaţiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă. Ca urmare, domeniul educaţional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptăţit să decidă şi cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătăţii va sprijini acest demers. Mai mult, procedura de management a cazului cu infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere. În aceste zile, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului Educaţiei se vor întâlni pentru a elabora actul normativ”, adaugă sursa citată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici