Poţi deschide borcanele fără probleme? Este un semn foarte bun, conform ştiinţei

Un studiu universitar lansează ideea conform căreia capacitatea de a deschide borcane este un indicator important al sănătăţii pentruj toate vârstele.

6529 afișări
Imaginea articolului Poţi deschide borcanele fără probleme? Este un semn foarte bun, conform ştiinţei

Poti deschide borcanele fără probleme? Este un semn foarte bun, conform ştiinţei

Puteţi deschide borcanele, deşuruband capacul fără prea multe dificultăţi? Poate părea banal, dar este o veste excelentă: un studiu realizat de Universitatea din Viena afirmă că este un indicator important al sănătăţii bune, în timp ce o prindere foarte slabă ar putea spune contrariul.

Forţa musculară a fost mult timp considerată de medici ca fiind un indicator semnificativ al sănătăţii generale. Şi mai multe studii din trecut au asociat prinderea slabă a mâinii (chiar şi în rândul adulţilor tineri) cu probleme cardiace, probleme pulmonare şi o speranţă de viaţă mai scurtă.

Dar oamenii de ştiinţă de la Institutul Internaţional de Analiză a Sistemelor Aplicate au mers mai departe, afirmând că măsurarea forţei de prindere a mâinii este o metodă uşoară şi eficientă de evaluare a forţei musculare generale. Şi, în consecinţă, starea de sănătate a unei persoane.

De ce depinde puterea de prindere

Cât de slabă trebuie să fie o reţinere pentru a provoca îngrijorare şi pentru a necesita teste suplimentare? Cercetătorii au dezvoltat un model care ar putea ajuta să răspundă la această întrebare.

„În general, puterea prinderii depinde de sexul, vârsta şi înălţimea unei persoane”, explică Serghei Scherbov, de la Institutul Internaţional de Analiză a Sistemelor Aplicate din Austria.

Şi este un indicator de sănătate „similar cu măsurarea tensiunii arteriale. Când nivelul tensiunii arteriale este în afara unui anumit interval, medicul poate decide să prescrie un medicament sau să trimită pacientul la un specialist pentru analize suplimentare”.

Cît de tare trebuie să fie prinderea? Potrivit unor studii, bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani sunt cei care au mai multă forţă de prindere, în timp ce femeile de peste 75 de ani au mai puţină.

Forţa medie de prindere, în medie, este de 45 kg pentru bărbaţii în vârstă de 20 de ani şi 30 kg pentru femei. Dar scade la 39 kg şi 23 kg până la vârsta de 60 de ani.

Nimic care să îngrijoreze. Echipa de cercetare austriacă explică: doar o forţă de prindere mai mică decât media persoanelor de sex, vârstă şi înălţime similare ar putea indica o speranţă de viaţă mai scurtă a persoanelor cu vârsta de 60 de ani: 3-4 ani pentru bărbaţi şi 1,4-2,6 ani ani pentru femei.

Testul, recomandat pentru screening

Din acest motiv, cercetătorii recomandă utilizarea testului de rezistenţă la prinderea mâinii ca instrument de screening pentru adulţi şi seniori de vârstă mijlocie.

„Forţa de prindere este un test ieftin şi uşor de efectuat, dar poate ajuta la detectarea precoce a problemelor de sănătate”, notează Nadia Steiber de la Universitatea din Viena.

„Şi monitorizarea puterii de prindere a persoanelor în vârstă (şi într-adevăr a persoanelor de vârstă mijlocie) poate oferi beneficii mari de sănătate publică pentru populaţiile în vârstă.

Rezultatele noastre spun că este o măsură foarte precisă şi sensibilă a stării de sănătate. Prin urmare, sugerăm utilizarea lui ca instrument de screening în practica medicală”.

Se recomandă exerciţii fizice

Conform unor studii recente, antrenamentul de prindere ar putea fi util pentru cei care suferă de hipertensiune arterială. Dar nu înseamnă neapărat că este folosit pentru a creşte speranţa de viaţă.

„Nu sugerăm ca oamenii să antreneze puterea de prindere în special pentru a reduce riscul de mortalitate”, comentează cercetătorul Sonja Spitzer. „Dacă cineva îşi îmbunătăţeşte puterea de a lua. prin exerciţii, acest lucru va avea un impact redus sau deloc asupra sănătăţii tale generale.

Cu toate acestea, forţa redusă de prindere este un indicator al problemelor, deoarece reflectă o forţă musculară scăzută, despre care ştim că este asociată cu un risc crescut de mortalitate.

Soluţia? Cercetătorii nu au nicio îndoială: „Un stil de viaţă sănătos şi exerciţiul fizic sunt cele mai bune abordări pentru a menţine o sănătate bună şi pentru a o îmbunătăţi pe termen lung”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici