SFATURI. Ce să bei şi ce trebuie evitat, pentru a dormi mai bine atunci când suferi de insomnie

  • Potrivit ştiinţei, trebuie să dormim, în medie, între 7 şi 8 ore pe noapte.
  • Însă, când este momentul să mergem la culcare, somnul nu vine întotdeauna la timp.
  • De multe ori, este nevoie de mult timp pentru a aştepta, iar asta se reflectă a doua zi în numărul de ore de somn efectiv.
  • Există băuturile care induc somnul şi unele care sunt de evitat, dacă suferi de insomnie.
  • Nu doar ceaiurile de plante, ci şi sucul unui anumit fruct, au un efect adormitor.
11709 afișări
Imaginea articolului SFATURI. Ce să bei şi ce trebuie evitat, pentru a dormi mai bine atunci când suferi de insomnie

SFATURI. Ce să bei şi ce trebuie evitat, pentru a dormi mai bine şi când suferi de insomnie

Cauzele insomniei

Există multe motive pentru care ritmul nostru somn-veghe se schimbă de-a lungul anilor şi multe dintre acestea au legătură cu stresul. Insomnia are mai multe cauze şi nu există o formulă magică care să ne permită să obţinem somnul de care avem nevoie.

Dar un lucru este cert: ceea ce bem în orele înainte de culcare ne poate pregăti terenul pentru a ne simţi mai relaxaţi.

Iată 5 băuturi care, conform ştiinţei, ne pot ajuta să ne odihnim bine şi 3 de evitat pentru că ne-ar putea ţine treji.

Ce să bei înainte de culcare

Un ceai de plante care induce somnul

Ceaiul din plante poate fi un ritual în rutina de relaxare. Şi există câte ceva pentru toate gusturile. Printre cele recomandate înainte de culcare cel mai bun se numără ceaiul Tulsi, care poate scădea nivelul de cortizol (hormonul stresului), dar şi valeriana, pasiflora şi muşeţelul conţin substanţe despre care s-a dovedit că au o putere sedativă, precum şi anxiolitice. În plus, simplul ritual de a sorbit un ceai de plante pare să aibă un efect relaxant: ne face corpul (şi mintea) să înţeleagă că este timpul să mergem la culcare.

Suc de vişine

Unele cercetări sugerează că sorbirea sucului de cireşe poate ajuta la somn, în special pentru cei cu insomnie. Potrivit unui mic studiu efectuat pe adulţi cu vârsta peste 50 de ani, cei care au băut 250 ml suc de cireşe negre de două ori pe zi timp de 2 săptămâni au câştigat aproximativ o oră şi jumătate de somn în comparaţie cu cei care au consumat o băutură placebo. Cum poate fi explicat acest lucru? Anumite substanţe chimice prezente în cireşele negre ar creşte disponibilitatea triptofanului, un aminoacid implicat în producerea neurotransmiţătorului serotonină, un precursor al unui somn sănătos.

O ceaşcă de ashwagandha pentru a dormi

Ashwagandha este o plantă medicinală şi poate fi benefică pentru somn, deoarece ştiinţa o recunoaşte ca un rol important în combaterea stresului: într-un studiu pe 60 de adulţi, cercetătorii au descoperit că administrarea de ashwagandha a ajutat la reducerea nivelului de cortizol şi la îmbunătăţirea calităţii somnului.

Apă?

Apa, da, dar mai bine nu înainte de culcare: medicii sunt de acord că pentru a dormi bine noaptea, este bine să încerci să consumi mai multă apa la începutul zilei: hidratarea ajută şi somnul. Cu toate acestea, să bem prea mult în orele înainte de culcare ne-ar putea face să ne trezim în miezul nopţii pentru a alerga la baie. Şi aceasta ar putea fi o problemă pentru cei care au somn uşor şi le este greu să se întoarcă la somn.

Ce să evitaţi să beţi înainte de culcare

Alcoolul nu este un prieten al somnului

Unii oameni sunt convinşi că un pahar de vin duce la un somn bun. Dar adevărul este că băuturile alcoolice „fură” somnul. Potrivit cercetărilor, de fapt, alcoolul reduce latenţa somnului, distrugând efectiv homeostazia somnului.

Băuturi îndulcite

Sorbirea oricăror băuturi dulci, inclusiv sucuri, băuturi din fructe, băuturi pentru sport şi (mai rău) băuturi alcoolice cu zahăr în orele înainte de culcare nu sunt utile. Adesea, multe dintre aceste băuturi conţin cofeină, o doză mică, mai puţin decât cea a unei ceşti de cafea, dar suficientă pentru a ne altera ceasul biologic.

Espresso după cină

Chiar şi ritualul cafelei de după cină este orice altceva decât relaxant şi poate strica serios somnul. Cofeina este un stimulent şi ne determină creierul să fie alert. Ciocolata caldă, cola şi ceaiul conţin şi ele, dar cafeaua are mai multă cofeină. Mai multe studii afirmă că consumul de cofeină cu 6 ore înainte de culcare vă poate afecta capacitatea de a dormi bine.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici