Tumori cerebrale operate cu mare precizie la un spital din Iaşi

  • Tehnologia modernă permite diagnosticarea, localizarea, delimitarea şi rezecţia tumorilor cerebrale maligne în procent de 98 %.
  • Prin terapia moleculară pacienţilor cu tumori cerebrale maligne li se oferă o calitate mai bună a vieţii după intervenţii.
181 afișări
Imaginea articolului Tumori cerebrale operate cu mare precizie la un spital din Iaşi

Tumori cerebrale operate cu mare precizie la un spital din Iaşi

Tehnologia modernă permite diagnosticarea, localizarea, delimitarea şi rezecţia tumorilor cerebrale maligne în procent de 98 %. Blocul operator este dotat cu un microscop special, un sistem de monitorizare intraoperatorie continuă, cu un sistem de neuronavigaţie performant.

Prin terapia moleculară pacienţilor cu tumori cerebrale maligne li se oferă o calitate mai bună a vieţii după intervenţii, lucru care reduce riscul de recidiva a tumorii.

„Suntem primul spital public din România care a introdus terapia moleculară, rezecţia glioamenlor de grad înalt cu ajutorul acidul 5-aminolevulinic (5-ALA), preparatul Gliolan. Folosim această tehnologie de aproximativ zece ani, tehnologie care asigură o creştere a duratei de viaţă a pacienţilor care suferă de tumori agresive şi care în principiu nu au vindecare. Am reuşit cu preparatul Gliolan să prelungim viaţa pacienţilor chiar şi cu şapte ani. Fluorescenţa ajută la rezecţia completă a tumorilor cu ajutorul acidulului 5-aminolevulinic (5-ALA). Cu ajutorul tehnologiei moderne reuşim diagnosticarea, localizarea, delimitarea, dar şi rezecţia în procent de 98 % a tumorilor cerebrale maligne”, a explicat Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Prof. Dr. N. Oblu Iaşi.

Preparatul Gliolan se administrează cu trei ore înainte de operaţie, într-o doză bine calculată pentru fiecare pacient. Practic, substanţa se fixează în ţesutul tumoral şi determină o serie de reacţii care dau ca rezultat delimitarea clară a ţesutului tumoral faţă de creierul sănătos. Preparatul Gliolan este absorbit de celulele organismului, fiind convertit enzimatic într-un compus chimic fluorescent. Vizualizarea este posibilă doar cu un microscop dotat cu filtru special de fluorescenţă.

„Intervenţia chirurgicală are loc în întuneric, iar pe fondul albastru al câmpului operator, tumora se va vedea în culoarea violet, lucru care îl ajută pe neurochirurg să delimiteze cât mai precis tumora de ţesutul cerebral sănătos. Cu ajutorul acestei tehnologii reuşim să îi ţinem în viaţă pe pacienţi, fără ca tumora să poată evolua în primele 12 luni de la intervenţie, o durată destul de lungă în cazul acestor tumori violente. Vorbim despre un tratament destul de costisitor, însă cheltuielile sunt suportate de spital atunci când pacienţii sunt asiguraţi. În curând putem asigura circuitul complet pentru pacienţii diagnosticaţi cu tumori cerebrale, astfel încât durata e supravieţuire, dar şi calitatea vieţii lor să fie cât mai aproape de o medicină civilizată astăzi în lume. Vorbim de implementarea Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife, cu ajutorul căruia pacienţii vor putea beneficia de una dintre cele mai perfomente procedure medicale – tratamentul fără bisturiu” a precizat Lucian Eva.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici