Un expert explică de ce majoritatea viruşilor mortali de gripă din ultimele secole au apărut în China

Lumea este ameninţată de un virus foarte periculos, 2019-nCoV, care ar putea da naştere unei pandemii, iar acesta a apărut, din nou, în China, o ţară din care au pornit multe alte boli mortale de-a lungul timpului.

30773 afișări
Imaginea articolului Un expert explică de ce majoritatea viruşilor mortali de gripă din ultimele secole au apărut în China

Un expert expică de ce majoritatea viruşilor mortali de gripă din ultimele secole au apărut în China

Cu câteva luni înainte de apariţia coronavirusului din China, Dennis Carroll, director în cadrul organizaţiei US Agency of International Development, a speculat că un nou virus ar putea apărea din China. „Nu putem prezice unde va apărea următoarea pandemie de gripă. Sunt locuri la care trebuie să fim atenţi, iar China este unul dintre ele”, declara Carroll în documentarul „Pandemic”, realizat de Netflix. El a adăugat că statul asiatic este locul în care au apărut practic toţi viruşii mortali de gripă în ultima jumătate de secol.

Mai multe epidemii şi pandemii apărute în ultimele secole îşi au originea în China

În 1781-1782, un virus gripal a ucis foarte mulţi oameni în China şi în alte ţări, în special străini.

Se crede că şi gripa spaniolă (H1N1), care a ucis între 50 şi 100 de milioane de oameni în 1918, a apărut tot în statul asiatic, undeva în nordul Chinei, în noiembrie 1917. Cele mai noi descoperiri întăresc această teorie.

Apoi, gripa asiatică (H2N2), care a apărut în 1957 şi a ţinut un an, a ucis 1-2 milioane de oameni. A apărut ulterior, tot în China, un virus care a cauzat gripa Hong Kong din 1968-1970, care a ucis între 500.000 şi 2 milioane de oameni. Au urmat apoi SARS, în 2002, şi gripa aviară, în 2013.

Revenind în prezent, un nou virus periculos, o tulpină de H5N1, care provoacă gripa aviară, a fost descoperit în provincia Hunan din China. Peste 4.500 de găini au murit la o fermă din cauza virusului, potrivit Reuters, iar alte 18.000 de păsări au fost ucise preventiv.

De ce este China o sursă de viruşi

Experţii cred că statul asiatic este sursa atâtor viruşi deoarece nicăieri în lume nu sunt zone atât de aglomerate în care oamenii trăiesc împreună cu animale vii - porci, raţe, găini, gâşte - precum în China rurală. De aceea, mulţi viruşi care afectează în mod normal animalele (aşa cum este şi coronavirusul) se transmit la oameni.

„Pe măsură ce populaţia creşte, creşte şi apetitul pentru proteine al acesteia. Ca rezultat, creştem animale vii într-un ritm nemaiîntâlnit. Problema este că un număr mare de animale într-un spaţiu redus creşte riscul răspândirii unui virus într-un mod rapid”, explică Carroll, în „Pandemic”.

Autorităţile din domeniul sănătăţii din provincia chineză Hubei au anunţat că 56 de persoane au murit duminică din cauza infecţiei cu noul tip de coronavirus, astfel că numărul total al deceselor se ridică în prezent la 361, informează CNN.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
china,
gripa,
virusi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici