1,3 miliarde litri/lună - pierderile de apă din reţeaua RADET în sezonul de iarnă

Administratorul judiciar ELCEN Sierra Quadrant arată că pierderile pe lună din reţeaua RADET, în sezonul de iarnă, sunt de 1,3 miliarde de litri. Sierra Quadrant acuză Primăria Bucureşti şi managementul RADET pentru întreaga situaţie în care se află reţeaua de transport a energiei termice.

416 afișări
Imaginea articolului 1,3 miliarde litri/lună - pierderile de apă din reţeaua RADET în sezonul de iarnă

1,3 miliarde litri/lună - pierderile de apă din reţeaua RADET în sezonul de iarnă

'Indiferenţa Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) şi managementul defectuos al RADET sunt cele două cauze ale stării dezastruoase în care se află reţeaua de transport a energiei termice. În prezent, din cauza stării tehnice deplorabile în care se află ţevile din sistemul de termoficare, ELCEN este obligată să livreze apă de adaos - care să suplinească pierderile de apă înregistrate - la valori medii de 1.835 tone/h, în sezonul de iarnă şi de 1.225 tone/h în sezonul de vară", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Valorile maxime ale cantităţilor de apă de adaos livrate în sistem de ELCEN, în locul apei care se scurge în pământ, ajung iarna la 2.600 tone/h şi la 1.600 tone/h în perioada de vară.

"Pentru a înţelege situaţia dramatică în care se află sistemul de termoficare, vă prezentăm o listă cu doar câteva dintre probleme tehnice grave cu care se confruntă ELCEN, ca urmare a manierei defectuoase cu care PMB şi RADET înţeleg să-şi îndeplinească atribuţiile:

• până în anul 2016 se livra apă de adaos doar din centralele aflate în funcţiune pentru producerea de energie termică. În prezent, RADET solicită frecvent livrarea din toate centralele ELCEN;

• ELCEN consumă resurse uriaşe pentru a efectua întreţinerea şi reparaţiile conform planului, întrucât creşterea explozivă a pierderilor de apă de adaos a obligat ELCEN să livreze apă de adaos din trei centrale;

• creşterea debitului de apă de adaos a impus menţinerea presiunilor pe conductele de retur la limita de avarie;

• valorile presiunilor pe conductele de tur în sezonul de iarnă au scăzut progresiv de la valori de 8-9 bari la 3–3,5 bari, în condiţiile în care minimul tehnologic este de 3 bari, iar debitul de apă de adaos a crescut progresiv de la valori de 1100 t/h la 2000 t/h;

• pierderile de apă conduc la creşterea valorilor durităţii totale (conţinutul de ioni de calciu şi magneziu) la 0,2 – 0,7 mval/l faţă de maximul de 0,1mval/l, valoare reglementată prin prescripţiile energetice în vigoare;

• un debit mărit de apă de adaos înseamnă consum suplimentar de reactivi chimici utilizaţi pentru tratarea apei;

• funcţionarea pe termen lung cu actualele debite de apă de adaos precum şi cu valori depăşite ale durităţii are efecte negative asupra instalaţiilor de producere de energie termică: cazane de apă fierbinte, schimbătoare de căldură (boilere) din centralele ELCEN (coroziuni, depuneri dure pe suprafeţele de schimb de căldură).

• reacţia întârziată de intervenţie a RADET la avarii şi un timp mai mare pentru izolarea zonelor cu avarii afectează instalaţiile ELCEN, obligate să funcţioneze in regimuri anormale", mai transmite aministratorul judiciar ELCEN Sierra Quadrant.

"Primarul Capitalei şi echipa de conducere au patentat o metodă extrem de eficientă de a încălzi oraşul iarna: nu plătesc agentul termic care ajunge în calorifere, nu modernizează infrastructura, se uită la apa care se scurge în pământ şi apoi solicită ELCEN să acopere şi acele pierderi. Bineînţeles, tot pe gratis. În 2019, acestea sunt metodele de mangement al unei capitale dintr-o ţară a Uniunii Europene. Cu ce bani îşi plăteşte ELCEN furnizorii ca să poată produce apa caldă pe care o livrează pe gratis? Ce se întâmplă daca acei furnizori sistează livrarea materiilor prime sau dacă salariaţii intră în grevă că nu-şi mai primesc salariile?

Din păcate nu avem cui să adresăm aceste întrebări. Nu există interes, nu există dialog şi nu există nici cea mai mică dorinţă de a rezolva problema termoficării. Noi, în afară de a trage constant aceste semnale de alarmă, de a informa presa şi opinia publică, nu mai avem ce să facem.Fiecare zi care trece înseamnă încă un pas către catastrofă. Şi, vă asigur că acea zi va veni, dacă cei de la Primărie nu fac nimic. Până atunci noi vom depune toate eforturile pentru a întârzia acel moment. De evitat, nu-l vom putea evita singuri." a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant.

Taguri:
radet,
elcen,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici