1 Decembrie 2018 Drapelul României, dus de salvamontişti pe cele mai înalte vârfuri din Ţara Dornelor

Mai multe echipe Salvamont din Vatra Dornei au pornit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, să arboreze drapelul Românei pe cele mai înalte vârfuri din Ţara Dornelor, conform unei vechi tradiţii. Salvamotiştii îşi vor aminti apoi de doi colegi, morţi anul trecut suprinşi de o avalanşă.

326 afișări
Imaginea articolului 1 Decembrie 2018 Drapelul României, dus de salvamontişti pe cele mai înalte vârfuri din Ţara Dornelor

1 Decembrie 2018 Drapelul României, dus de salvamontişti pe cele mai înalte vârfuri din Ţara Dornelor

Salvamontiştii din Vatra Dornei au pornit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, să arboreze drapelul Românei pe cele mai înalte vârfuri din Ţara Dornelor, ca în fiecare an de 1 Decembrie.

Spre vârfurile Pietrosul Călimani, Pietrosul Bistriţei şi Omu – Suhard au plecat numai salvamontişti profesionişti, al patrulea steag urmând să fie arborat duminică, eveniment la care pot participa şi turiştii.

Salvamontiştii au ponit la drum la miezul nopţii pentru a reîntoarce în Vatra Dornei până la amiază, când va avea loc reuniunea salvamontiştilor în cimitirul în care au fost împropaţi cei doi salvamotişti voluntari care au murit anul trecut, pe 1 decembrie, surprinşi de o avalanşă în timp ce se întorceau de pe Pietrosul Călimanilor, unde arboraseră drapelul României.

“La ora 12.00 va avea loc reunirea patrulelor salvamont la Vatra Dornei, la mormintele colegilor dispăruţi în avalanşa din 1 decembrie 2017. La ora 12.50 – minutul declanşării avalanşei se va păstra un minut de reculegere în memoria colegilor dispăruţi, iar apoi patrulele salvamont vor participa la ceremonialul de depunere de jerbe de flori la Monumentul Eroilor din Vatra Dornei”, se arată într-un comunicat al Serviciului Salvamont Vatra Dornei.

Duminică, turiştii pot participa alături de salvamotiştii din Vatra Dornei la arborarea drapelului României pe cel de al patrulea vârf din Ţara Dornelor – vârgul Giumalău (1857 m).

Pe 1 decembrie 2017 în zona Gura Haitii din munţii Călimani a avut loc o avalanşă care a surprins trei alpinişti şi salvamontişti voluntari - doi bărbaţi şi o femeie, care coborau din Vârful Pietrosul, după ce au arborat drapelul României. La coborâre, din cauza temperaturilor ridicate, zăpada moale a luat-o la vale, surprinzându-i pe cei trei salvamontişti voluntari, în timp ce aceştia se aflau într-o zonă deschisă.

Unul dintre salvamontişti a reuşit să scape după câteva ore din avalanşă şi a anunţat autorităţile, însă colegii săi, Nathalie Renee Josse şi Sorin Liviu Pandelea, au decedat sub zăpadă. Trupului tinerei Nathalie Josse a fost găsit pe 1 decembrie, după câteva ore de căutări, în timp ce a lui Sorin Pandelea după apropase şase luni, după ce zăpada s-a stabilizat şi a permis accesul echipelor de căutare în zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici