1 MAI ÎN ŢARĂ: Vaslui - 1 Mai sărbătorit de PSD cu plăcinte. Botoşani - primarul PDL invită oamenii la cros

La Vaslui, PSD sărbătoreşte 1 Mai la ştrand, cu plăcinte şi pe acorduri de fanfară. Şi la Iaşi social-democraţii ies la picnic, iar PNL face "team-building la iarbă verde". La Suceava, PSD organizează "întâlniri cu oamenii", în timp ce la Botoşani Primăria (PDL) îi aşteaptă pe oameni la cros.

305 afișări
Imaginea articolului 1 MAI ÎN ŢARĂ: Vaslui - 1 Mai sărbătorit de PSD cu plăcinte. Botoşani - primarul PDL invită oamenii la cros

1 MAI ÎN ŢARĂ: Vaslui - 1 Mai sărbătorit de PSD cu plăcinte. Botoşani - primarul PDL invită oamenii la cros (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

La fel ca în anii trecuţi, PSD va fi singura formaţiune politică din judeţul Vaslui care va organiza o manifestaţie de protest şi apoi va sărbători Ziua Internaţională a Muncii, berea şi micii fiind înlocuiţi cu plăcinte moldoveneşti şi vin din podgoriile autohtone.

Conducerea PSD Vaslui se aşteaptă la participarea a cel puţin 1.000 de oameni, în special membri de partid, la acţiunea care va marca ziua de 1 Mai, locul de întâlnire fiind Piaţa Civică din municipiul Vaslui.

"Ca în fiecare an, după adunarea care va avea loc în Piaţa Civică, se va pleca pe străzile oraşului într-un marş de protest faţă de actualul guvern. După ce vom defila, în final ne vom opri la baza sportivă de la ştrandul municipal, unde le vom oferi oamenilor muncii plăcinte moldoveneşti şi câte un pahar cu vin din podgoriile locale. Cheltuielile vor fi suportate de membrii de partid din judeţ potenţi financiar", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX preşedintele organizaţiei judeţene Vaslui a PSD, Dumitru Buzatu.

În schimb, celelalte formaţiuni politice vasluiene au anunţat că nu vor sărbători 1 Mai prin adunări publice.

"PDL Vaslui nu are în program vreo acţiune de 1 Mai. Fiecare va sărbători cum doreşte el mai bine, mai ales că acum şi 30 aprilie este o zi liberă. Noi nu am marcat niciodată ziua de 1 Mai. Poate cei de la PSD vor voturi de fac o astfel de acţiune", spune preşedintele organizaţiei judeţene Vaslui a PDL, Dan Marian.

Partenerii de alianţă ai celor de la PSD nu s-au gândit nici ei să sărbătorească 1 Mai, preferând să meargă într-o precampanie electorală.

"PNL Vaslui va sărbători prin muncă preelectorală. Nu am discutat cu cei din PSD, partenerii noştri politici, pentru a sărbători împreună. Dacă membrii noştri de partid vor să se ducă alături de cei de la PSD, nu au decât să o facă", susţine preşedintele PNL Vaslui, Florin Ciurariu.

Şi la Iaşi, doar PSD a anunţat că va marca ziua de 1 Mai printr-o acţiune care va fi organizată, cel mai probabil, în aer liber, reprezentanţii filialei spunând însă că până acum nu este nimic "bătut în cuie". Acum, filiala se pregăteşte să îşi lanseze candidaţii în alegerile locale.

"Noi ne pregătim, deocamdată, pentru ziua de vineri, când lansăm candidaţii USL din judeţul Iaşi. De sâmbătă încolo, vom discuta şi ce facem exact de 1 Mai. Va fi o acţiune în aer liber de Ziua Muncii, mai ales că se anunţă vreme bună, dar detaliile nu le-am pus încă la punct", a spus Daniel Mătăsaru.

În anii anteriori, PSD Iaşi a organizat manifestări de amploare în Parcul Expoziţiei din zona Copou, cu mici, cârnăciori şi bere.

Liberalii ieşeni spun că de 1 Mai vor organiza "un team-building la iarbă verde", pentru tinerii din partid.

"Va fi un team-building intern, o ieşire la iarbă verde, la care vor fi prezenţi tinerii din PNL Iaşi. Nu e o acţiune adresată electoratului", a spus Marius Dangă, secretar coordonator al PNL Iaşi.

Pe de altă parte, liderul filialei municipale al PDL Iaşi, deputatul Marius Spînu, spune că democrat-liberalii nu vor organiza acţiuni în aer liber de 1 Mai.

"Nu vom avea nici mici, şi nici concerte. Nu am luat o decizie fermă, dar eu nu cred că vom organiza ceva. Nici în anii anteriori nu am făcut acţiuni de genul acesta", a spus Marius Spînu.

La Suceava, de 1 Mai liderii PSD se întâlnesc cu oamenii, spunând că cetăţenii aşteaptă un dialog cu ei. Liderii PSD Suceava spun însă că nu vor fi nici ieşiri la iarbă verde şi nici mici şi bere pentru electorat.

"Vom avea acţiuni în teritoriu, dar fără mici şi bere. Ne vom întâlni cu sucevenii să discutăm cu ei. În această guvernare a fost o totală lipsă de dialog şi sucevenii aşteaptă să vorbească cu noi, să se consulte cu noi", afirmă preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor.

Şi liderii suceveni ai UNPR spun că de 1 Mai nu vor da mici şi bere, şi doar îşi vor lansa candidaţii în alegerile locale.

"Ca principiu, noi dorim ca în 1 Mai să organizăm lansarea candidaţilor partidului, fără petreceri cu mici şi bere", spune preşedintele UNPR Suceava, Cătălina Vartic.

La rândul său, preşedintele PDL Suceava, Gheorghe Flutur, spune că democrat-liberalii nu intenţionează să organizeze de 1 Mai niciun fel de serbări câmpeneşti sau acţiuni similare.

"Nu vom organiza aşa ceva", afirmă Flutur.

Primarul municipiului Suceava, democrat-liberalul Ion Lungu, spune şi el că în municipiu nu va fi organizat nimic special de 1 Mai: "Nu organizăm nimic de 1 Mai. Acţiunea cu micul o lăsăm altora".

Din 1 mai, în municipiul Suceava va fi însă deschis locul de picnic care a fost amenajat în zona fostei gospodării PCR, pe un teren de două hectare primit de la RA-APPS, pe acest teren fiind şi un iaz cu debarcader.

Liderii organizaţiilor judeţene din Botoşani ale partidelor spun şi ei că nu fac serbări câmpeneşti sau alte petreceri de 1 Mai.

"Deocamdată nu avem nimic organizat, dar cu siguranţă nu vom face un bâlci cu mici şi bere", spune preşedintele PNL Botoşani, Florin Ţurcanu.

Primăria municipiului Botoşani, însă, condusă de democratul-liberalul Cătălin Flutur, candidat pentru un nou mandat, va organiza diferite manifestări, în zilele de 1 şi 2 mai, activităţi care fac parte din proiectul intitulat "1 mai verde ca altul".

"Sunt mai multe manifestări sub această siglă, o paradă a liceelor, un cros al oraşului, concursuri pentru botoşăneni. Toate astea pentru că Botoşaniul a fost desemnat Capitala Verde a României", susţine viceprimarul municipiului, Cătălin Alexa.

Totodată, în municipiul Botoşani se va desfăşura, în 1 mai, cea de-a doua ediţie a "Marşului Respectului", care este un tur al oraşului făcut pe două roţi. Astfel, începând cu ora 11.00 bicicliştii şi motocicliştii botoşăneni vor face un tur de 14 kilometri prin municipiul reşedinţă de judeţ, pe un traseu prestabilit şi aprobat de autorităţile locale. Acest marş are ca scop sensibilizarea şoferilor, pentru ca aceştia să acorde o mai mare atenţie bicicliştilor, dar şi promovarea mersului pe bicicletă.

În alte localităţi din judeţ nu sunt anunţate serbări de 1 Mai, edilii invocând fie lipsa banilor, fie faptul că nu vor să fie acuzaţi că au "furat" startul campaniei electorale.

"Din păcate, nu ne permitem să facem ceva (...) Toate fondurile au fost blocate la Primăria Botoşani. Noi ce sa mai organizăm", s-a întrebat primarul oraşului Darabani, Ghiorghi Burlacu, care a demisionat recent din PNL şi şi-a anunţat o nouă candidatură ca independent.

Şi în oraşul Bucecea ziua de 1 Mai va trece neobservată din lipsă de bani, susţin autorităţile locale, ca şi în oraşul Săveni, unde primarul, Relu Tîrzioru spune că nu va organiza nimic pentru a nu fi acuzat că face campanie electorală.

"Nu am făcut nimic în acest an, nici măcar o felicitare de Paşte nu am dat oamenilor pentru că nu am vrut să creadă cineva că am furat startul în campania electorală", a explicat primarul oraşului Săveni (PNL), candidat pentru un nou mandat.

(Material de Theodor Istrate, Florin Gheţău, Tiberiu Bujdei ; corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici