10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului. România, în topul celor mai condamnate state din UE

  • Ziua Drepturilor Omului este sărbătorită anual, în lume, pe 10 decembrie.
  • Ziua Drepturilor Omului ne reaminteşte că drepturile omului sunt universale, indivizibile, inalienabile, interdependente şi interconectate.
  • Un caz cunoscut de încâlcare al drepturilor este cel din 20 februarie 2013, în urma căruia România a fost amendată de CEDO cu 60.000 de euro.
389 afișări
Imaginea articolului 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului. România, în topul celor mai condamnate state din UE

10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului. România, în topul celor mai condamnate state din UE

Ziua Drepturilor Omului este sărbătorită la nivel internaţional, în fiecare an, pe 10 decembrie. Aceasta comemorează ziua în care, în 1948, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Începutul oficial al Zilei drepturilor omului datează din 1950, după ce Adunarea a adoptat rezoluţia 423 prin care invita toate statele şi organizaţiile interesate să adopte data de 10 decembrie a fiecărui an, ca zi a drepturilor omului.

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului stabileşte o gamă largă de drepturi şi libertăţi fundamentale. Aceasta garantează respectarea drepturilor fiecărui individ, fără vreo distincţie bazată pe naţionalitate, loc de reşedinţă, sex, origine naţională sau etnică, religie, limbă sau orice alt statut.

România nu respectă total drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Suntem al 4-lea cel mai condamnat stat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Datele CEDO arată că România are cel puţin 20 de încălcări ale drepturilor omului, printre acestea fiind violenţa domestică sau accesul la justiţie.

Un caz cunoscut de încâlcare al drepturilor este cel din 20 februarie 2013, în urma căruia România a fost amendată de CEDO cu 60.000 de euro. Este vorba despre incidentul homofob de la Muzeul Ţăranului Român din 2013, când autorităţile din ţară au încălcat drepturile comunităţii LGBT.

Statul român trebuie să plătească despăgubiri de 60.000 de euro pentru încălcarea dreptului la nediscriminare, demnitate umană şi întrunire paşnică a comunităţii LGBT.

Principala problemă este faptul că, deşi poliţia şi jandarmeria fuseseră chemate în timp util, nu au intervenit corect, se arată în decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

Ce s-a întâmplat în 2013? Pe 20 februarie 2013, proiecţia filmului „The kids are all right”, din cadrul evenimentului Luna LGBT de la Muzeul Ţăranului Român (MTR) a fost întreruptă de un grup de activişti anti-LGBT.

Grupul a intrat în sală, cântând imnul national, alături de cântece bisericeşti, însoţite de remarci homofobe, dar şi de ameninţări cu moartea faţă de audienţă. Autorităţile nu au intervenit la acel moment, deşi un echipaj de jandarmi şi unul de poliţie se aflau acolo. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici