11 persoane, arestate în cazul exploatării ilegale de aur din galerii miniere din Apuseni

Unsprezece persoane din cele 16 reţinute după percheziţiile care au vizat exploatarea ilegală de aur din galerii miniere din Munţii Apuseni au fost arestate preventiv miercuri seară, iar ceilalţi cinci suspecţi, între care şi un nepot al edilului din Roşia Montană, au fost puşi sub control judiciar.

929 afișări
Imaginea articolului 11 persoane, arestate în cazul exploatării ilegale de aur din galerii miniere din Apuseni

11 persoane, arestate în cazul exploatării ilegale de aur din galerii miniere din Apuseni (Imagine: Shutterstock)

Tribunalul Alba a admis, miercuri seară, propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 11 dintre cele 16 persoane reţinute în urma percheziţiilor făcute, marţi, în cazul exploatării ilegale de aur din galerii miniere şi halde din zona Roşia Montană din Munţii Apuseni.

Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs de suspecţi la Curtea de Apel Alba Iulia.

Pentru celelalte cinci persoane reţinute în acest caz, între care şi unul dintre nepoţii primarului din Roşia Montană, procurorii au dispus în cursul zilei de miercuri măsura controlului judiciar.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Alba, Luminiţa Prodan, declara, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că 16 persoane din cele 45 audiate marţi seară au fost reţinute în dosarul privind exploatarea ilegală de aur din galerii miniere şi halde din zona Roşia Montană.

Surse judiciare declarau că printre persoanele reţinute se află şi unul dintre nepoţii primarului din Roşia Montană, Eugen Furdui (PNL).

De asemenea, potrivit aceloraşi surse, consilierul judeţean Marin Cenuşe (PMP) şi un alt nepot al primarului din Roşia Montană, care au fost şi ei audiaţi marţi seară, nu au fost reţinuţi.

Poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 64 de percheziţii în Alba, Cluj, Bihor şi Mureş, la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt şi spălare de bani şi care ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare din Munţii Apuseni, prejudiciul în acest caz depăşind 600.000 de lei.

Astfel, în judeţul Alba au avut loc 59 de percheziţii, în Mureş - trei şi câte una în Bihor şi Cluj.

Conform sursei citate, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2013-2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare din Munţii Apuseni.

Din cercetări a reieşit că suspecţii ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.

În urma percheziţiilor, 45 de persoane, între care un consilier judeţean PMP din Alba, doi nepoţi ai primarului liberal din Roşia Montană şi un lider al romilor din Apuseni, au fost ridicate şi duse la audieri marţi seară, la Alba Iulia.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat de la locuinţele suspecţilor ustensile folosite în extragerea aurului, detectoare de metale, dar şi cantitatea de peste 1,5 kilograme de aur.

"În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 de grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur. De asemenea, au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive sau dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională", spunea Luminiţa Prodan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Alba.

Potrivit sursei citate, suspecţii căutau aurul în fostele galerii miniere sau în haldele de steril şi după ce îl extrăgeau îl vindeau prin magazine de bijuterii sau case de amanet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici