12 august. Protestatarii s-au strâns în Piaţa Victoriei pentru a treia zi de miting. Un bărbat suspect a fost REŢINUT/ Proteste şi în marile oraşe ale ţării. La Cluj oamenii au cântat „Imnul golanilor”

Mii de protestatari s-au strâns duminică, 12 august, din nou în faţa sediului Guvernului, pentru a treia seară de miting. Mitinguri au fost organizate şi în oraşe precum Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa sau Sibiu. În Piaţa Victoriei din Capitală, jandarmii au reţinut un bărbat indicat ca fiind suspect de către alţi protestatari, iar la Cluj a fost instalat un cort pe carosabil, în faţa prefecturii.

8946 afișări
Imaginea articolului 12 august. Protestatarii s-au strâns în Piaţa Victoriei pentru a treia zi de miting. Un bărbat suspect a fost REŢINUT/ Proteste şi în marile oraşe ale ţării. La Cluj oamenii au cântat „Imnul golanilor”

Foto: Mediafax Foto/Andreea Alexandru

UPDATE 23:45 Zeci de persoane continuă protestul toată noaptea pe carosabil în faţa Prefecturii din Cluj

Peste 80 de protestatari aflaţi duminică seara în faţa Prefecturii Cluj au decis să rămână peste noapte pe carosabil, iar jandarmii au anunţat că îi vor lăsa.

Protestatarii s-au aşezat grupat în jurul cortului amplasat pe carosabil şi discută despre mitingul diasporei, care a avut loc vineri la Bucureşti.

Printre ei se află şi Mario Mocan, un român din Londra care a condus o coloană de maşini din Marea Britanie până la Bucureşti.

Comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Sebastian Cliţan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că protestatarii vor fi lăsaţi să stea pe carosabil cât vor dori.

UPDATE 22:46 O parte dintre protestatarii din faţa Guvernului au pornit în marş pe Calea Victoriei

O parte din protestatarii prezenţi duminică seară în faţa Guvernului au pornit, la ora transmiterii ştirii, în marş pe Calea Victoriei şi se îndreaptă spre Parlament, aceştia fiind însoţiţi de forţele de ordine.

O parte din manifestanţii prezenţi la mitingul din faţa Guvernului au pornit în marş pe Calea Victoriei, ei îndreptându-se spre Parlament. Jandarmii însoţesc coloana de protestatari.

În Piaţa Victoriei, câteva persoane s-au prins în horă.

UPDATE 22:14 Cort pe carosabil, instalat de protestatari în faţa Prefecturii Cluj

Protestatarii aflaţi duminică seara în faţa Prefecturii Cluj au adus în faţa instituţiei un cort şi au spus că nu pleacă până nu ajunge la faţa locului prefectul judeţului Cluj. Una dintre protestare a declarat că cei prezenţi în faţa Prefecturii Cluj scriu istorie. „Să vină prefectul dacă vrea să ridicăm cortul”, a spus aceasta.

Un alt protestatar a propus ca oamenii să rămână în stradă în faţa Prefecturii clujene toată noaptea. Totuşi, numărul protestatarilor s-a redus la 150, la ora redactării ştirii.

UPDATE 22:08 Un bărbat a fost ridicat de jandarmi după ce a fost indicat de ceilalţi protestatari ca fiind suspect

Un bărbat de aproximativ 35 de ani, prezent la mitingul de duminică din Piaţa Victoriei, a fost ridicat de jandarmi după ce unii protestatari l-au indicat ca manifestând un comportament suspect, informează Jandarmeria Capitalei. El a fost scos din mulţime şi urmează a fi condus la secţia de poliţie pentru a fi legitimat şi sancţionat, dacă va fi cazul, precizează Jandarmeria Capitalei.

Articolul iniţial:

Potrivit Brigăzii Rutiere, traficul este restricţionat pe Şoseaua Kiseleff către Piaţa Victoriei, de la intersecţia cu strada Ion Mincu şi pe bulevardul Aviatorilor, de la intersecţia cu strada Ion Mincu. Sursa citată mai precizează că a fost restricţionat traficul şi pe strada Buzeşti către Piaţa Victoriei, dar şi pe strada Paris.

Protestatarii s-au strâns pentru un nou miting în Piaţa Victoriei din Capitală.

Câteva zeci de mii de oameni au protestat, vineri şi sâmbătă în faţa Guvernului, pentru a-şi exprima nemulţumirile. În urma mitingului de vineri, peste 400 de persoane, între care şi jandarmi, au fost rănite, însă manifestarea de sâmbătă s-a desfăşurat fără incidente.

A treia zi de proteste şi în marile oraşe ale ţării. La Cluj oamenii cântă „Imnul golanilor”

Mii de oameni protestează în oraşe precum Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa sau Sibiu, strigând „Jos comunismul” şi „Afară cu PSD din ţară”.  La Cluj, oamenii au blocat traficul rutier în centru, s-au aşezat pe carosabil şi  cântă „Imnul golanilor”.

Peste 2.000 de persoane protestează duminică seara la Cluj-Napoca, scandând „Jos comunismul” şi „Afară cu PSD din ţară” şi blocând traficul în faţa Prefecturii Cluj, unde s-au aşezat pe carosabil.

Protestarii s-au adunat în jurul orei 19 în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca şi au pornit într-un marş pe Bulevardul Eroilor, oprindu-se câteva minute în faţa sediului PSD Cluj, unde au scandat „Jos comunismul”, „Afară cu PSD din ţară”, „Demisia”, „Jos Guvernul” sau „Ne e silă de Dăncilă”.

Ei au pancarte cu mesaje precum „Mai bine dentist decât PSD-ist” sau „Apărăm cele trei culori, nu un grup de infractori”.

Protestatarii au plecat ulterior până la Prefectura Cluj, unde au blocat traficul rutier şi s-au aşezat pe carosabil, scandând „Nu plecăm”, „Hoţii”, „Fără penali”, „Să vină prefectul”.

În faţa Prefecturii, protestarii au început să cânte „Imnul golanilor”.

La Sibiu protestează aproximativ 1000 de oameni, strigând „Demisia” şi „Anticipate”.

Protestatarii din Sibiu s-au adunat la ora 18.00 pe platoul din zona Piaţa Unirii, apoi au plecat în marş pe principalele artere din oraş, blocând circulaţia pe un sens. Sibienii au ieşit în stradă cu steaguri şi vuvuzele, dar şi cu pancarte pe care au scris „Diaspora e cu noi. Voi cu cine sunteţi?”, „Guvern mafiot” sau „Uniţi vom învinge”.

Coloana de manifestanţi se îndreaptă, la ora transmiterii acestei ştiri, spre reşedinţa preşedintelui Klaus Iohannis, de pe strada Bâlea, din Sibiu.

La Iaşi s-au strâns aproximativ 700 de persoane, în Piaţa Unirii, şi au format un cerc, având cu ei steaguri ale României şi ale Uniunii Europene.

De asemenea, oamenii au venit în centrul Iaşului cu vuvuzele şi cu pancarte pe care sunt scrise mesaje anti-Guvern şi anti-PSD.

Manifestanţii au scandat lozinci precum: „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, „PSD, partid de hoţi, nu ne-ai cumpărat pe toţi!”, „Hoţii - la închisoare, nu la guvernare!” ori „Jos Guvernul!”.

De asemenea, protestatarii au afişat două bannere pe care erau scrise mesajele: „Moldova s-a săturat de hoţi! Jos Guvernul” şi „Moldova se ridică”.

Şi la Constanţa s-au adunat sute de persoane pentru a manifesta împotriva Guvernului, dar şi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de modul în care au intervenit jandarmii la protestul ce a avut loc vineri seară în Piaţa Victoriei.

Aproximativ 200 de protestatari s-au adunat, în jurul orei 19.00, pe platoul din faţa Prefecturii, mobilizarea fiind făcută pe Facebook.

„Piaţa Victoriei, teatru de război. Gaze lacrimogene, tunuri de apă, bastoane, scuturi, copii, ochi plângând, jandarmi hăituindu-ne ca pe criminali la un protest paşnic pe care l-au inflamat cu câteva zeci de infiltraţi. Într-o ţară democratică în care protestele au loc cu flori, copii, căţei scoşi la plimbare! Ne-au alergat şi ne-au gazat ore în şir. Democraţie??? A mai rămas ceva din ea? Dacă diseară staţi în casă, atunci alegeţi măcar să ascultaţi conferinţa de presă a jandarmeriei şi rămâneţi impasibili. Suntem sub Erdogan şi Bashar al Asad la un loc”, se arăta în mesajul transmis pe Facebook.

Numărul protestatarilor a crescut pe parcurs, oamenii scandând „PSD, ciuma roşie”, „Justiţie, nu corupţie”, şi „Jandarmeria apără hoţia”. De asemenea, ei flutură drapele şi poartă pancarte cu mesaje împotriva guvernanţilor şi, în special, împotriva lui Liviu Dragnea: ”Două fire două paie, Dragnea du-te la pârnaie”.

În jurul orei 20.00, protestatarii au plecat într-un marş prin oraş, cu punct final sediul PSD Constanţa, pe parcurs numărul acestora trecând de 500 de persoane, dar este în continuă creştere. După ce vor protesta în faţa sediului PSD, ei se vor întoarce din nou pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa.

Proteste similare au loc la Oradea, Braşov sau Târgu Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici