13 localităţi din opt judeţe, afectate de inundaţii în ultimele 24 de ore

Un număr de 13 localităţi din opt judeţe din ţară au fost afectate de inundaţii în ultimele 24 de ore, iar nouă persoane fuseseră evacuate până vineri dimineaţă, la ora 8.30, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

122 afișări
Imaginea articolului 13 localităţi din opt judeţe, afectate de inundaţii în ultimele 24 de ore

13 localităţi din opt judeţe, afectate de inundaţii în ultimele 24 de ore (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Judeţele afectate de inundaţii sunt Botoşani, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Olt, Teleorman şi Tulcea, se arată într-un comunicat de presă de vineri al IGSU.

Serviciile de intervenţie precizează că au fost inundate o sută de gospodării, zece subsoluri, peste 1.000 de hectare de păduri, aproape 360 de hectare de teren arabil şi peste 280 de hectare de păşuni şi fâneţe.

Totodată, aproape 70 de locuinţe au fost inundate, iar opt au fost distruse. În plus, un drum judeţean şi unul comunal au fost afectate, iar aproape 300 de fântâni au fost colmatate.

Pentru înlăturarea şi diminuarea efectelor produse de inundaţii au acţionat peste 950 de angajaţi ai IGSU, peste 230 de jandarmi, 371 de poliţişti, 74 de poliţişti de frontieră, alături de 700 de militari şi angajaţi ai altor structuri.

În total, aceştia au intervenit cu peste 600 de mijloace de intervenţie, din care 251 din dotarea inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Vineri la prânz, localitatea Ceatalchioi din Tulcea era afectată în proporţie de 90 la sută, 60 de persoane fiind evacuate pe nava "Mirceşti", 60 şi-au părăsit de bunăvoie casele, în timp ce 50 au refuzat să plece din propriile gospodării.

De asemenea, 213 gospodării din cele peste 250 existente în Ceatalchioi au fost afectate de inundaţii.

Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) a informat, vineri, că digul local de apărare a localităţii Ceatalchioi (judeţul Tulcea) a cedat şi că în zonă continuă evacuările parţiale începute în urmă cu două zile atât în respectiva localitate, cât şi în Sălceni.

Pentru asigurarea unei circulaţii corespunzătoare a debitelor şi pentru menţinerea nivelelor la cote mai scăzute, autorităţile (Prefectura Tulcea, IJSU Tulcea, Apele Române Tulcea- SGA Tulcea) realizează o breşă de evacuare la intersecţia canalului 36 cu canalul Sireasa.

Meteorologii au emis, vineri dimineaţă, o avertizare Cod galben de ploi şi vijelii pentru şase judeţe, respectiv Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, valabilă până sâmbătă la ora 10.00.

În cele şase judeţe, vor fi averse, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vilejie.

Cantităţile de apă vor depăşi 25 - 30 l/mp, iar pe arii restrânse, în special pe zona litorală, 50 l/mp.

Hidrologii au instituit, de asemenea, Cod roşu de inundaţii pe râul Prut, sectorul Orftiana-Rădăuţi Prut (Botoşani), începând de vineri, extinzând astfel avertizarea emisă în urmă cu o zi, care era valabilă pentru sectorul Stânca aval-Falciu aferent judeţelor Botoşani, Iaşi şi Vaslui şi pe sectorul Sivita-Dunăre.

Totodată, se menţine avertizarea Cod portocaliu pe râul Prut în sectorul Falciu-amonte Siviţa aferent judeţelor Vaslui şi Galaţi şi pe râul Siret pe sectorul Şendreni-Dunăre (judeţul Galaţi) şi pe Tisa (judeţul Maramureş).

Se menţine Codul galben pe Jijia sector aval Victoria-Prut aferent judeţului Iaşi, pe Crasna la staţia hidrometrică Domaneşti (judeţul Satu Mare) şi pe cursurile superioare ale Dâmboviţei, Ialomiţei, Prahovei şi Teleajenului şi pe afluenţii acestora, aferente judeţelor Argeş, Dâmboviţa, Prahova.

Avertizările sunt valabile până vineri la ora 16.00.

În acest condiţii, Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor a trimis avertizarea Cod roşu către prefectura judeţelui Botoşani şi uan de Cod galben pentru prefectura Satu-Mare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici