250 de oameni, la un marş de susţinere a legii dării în plată - GALERIE FOTO

Circa 250 de persoane au participat duminică, în Capitală, la un marş pentru susţinerea legii dării în plată şi împotriva conducerii BNR care s-a opus proiectului în forma actuală, oamenii aruncând, în semn de protest, cu monede pe treptele din faţa Băncii Naţionale a României.

1591 afișări
Imaginea articolului 250 de oameni, la un marş de susţinere a legii dării în plată - GALERIE FOTO

250 de oameni, la un marş de susţinere a legii dării în plată - GALERIE FOTO

Protestatarii s-au strâns, în jurul orei 12.00, în faţa Palatului Victoria şi au pornit apoi în marş pe traseul Calea Victoriei - Lipscani - Smârdan -bd Naţiunile Unite - bd Libertăţii - Piaţa Constituţiei.

Organizatorii au anunţat că mitingul este unul de susţinere a legii dării în plată şi împotriva abuzurilor sistemului bancar.

“ Vrem să susţinem legea dării în plată aşa cum este ea, fără amendamente, luând ca exemplu concret consumatorii persoane fizice care au aceleaşi drepturi indiferent de situaţie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Daniel Teodorescu, organizator şi membru al Grupului clienţilor cu credite în franci elveţieni.

Cei 250 de oameni, unii dintre ei veniţi din Oradea, Mureş sau Constanţa, s-au oprit şi în faţa sediului BNR unde au cerut demisia guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Tot în semn de protest faţă de poziţia conducerii BNR care este împotriva legii dării în plată în forma actuală, protestatarii au aruncat cu monede pe scările din faţa sediului BNR.

“Legea dării în plată nu este doar pentru câteva zeci de mii de disperaţi pe care îi dispreţuiesc BNR şi lobby-ul bancar, ci şi pentru viitorii împrumutaţi. Creşterea dobânzilor în perioada următoare va duce şi la creşterea ratei neperformanţelor în programul Prima Casă”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.


Unii au scandat şi “Iohannis, ne-ai trădat”, după ce preşedintele a decis, în luna decembrie, reîntoarcerea în Parlament, pentru reexaminare, a legii care permite cedarea garanţiei imobiliare în schimbul radierii ipotecii.

În mod simbolic, protestatarii au construit o casă din lemn cu mesajul “Executat silit”. “Suntem pentru legea dării în plată pentru că în momentul de faţă sunt abuzuri de nedescris din partea băncilor. Aşteptăm să se aprobe legea”, a declarat unul dintre protestatari pentru MEDIAFAX.


Mugur Isărescu, a declarat joi că prezentată de către iniţiatori, pe rând, ca o lege socială, a dreptăţii sau ca o lege economică a creat o confuzie foarte mare în rândul societăţii, care nu trebuie lăsată să persiste.

“El (Isărescu nr.) a fost cel care a generat şi împrumutul de la FMI şi programul Prima Casă, care nu au făcut decât să ajute băncile” a mai spus avocatul Gheorghe Piperea.


Banca Centrală Europeană a transmis, la solicitarea BNR, o opinie privind legea dării în plată, în care a avertizat că aceasta compromite siguranţa juridică, poate naşte probleme privind disciplina la plată, dar poate afecta şi încrederea investitorilor străini şi stabilitatea sistemului bancar.

Legea dării în plată va fi dezbătută în plenul Senatului, cel mai probabil săptămâna viitoare, iar votul final va fi dat ulterior în plenul Camerei Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici