30 de magistraţi au protestat faţă de modificarea legilor justiţiei din România, pe treptele Palatului de Justiţie din Bruxelles

30 de magistraţi din toată ţara au protestat joi pe treptele Palatului de Justiţie din Bruxelles, împotriva modificării legilor justiţiei de către coaliţia PSD - ALDE. Ei au purtat banderole albe şi au afişat pancarte cu mesaje în engleză şi franceză.

944 afișări
Imaginea articolului 30 de magistraţi au protestat faţă de modificarea legilor justiţiei din România, pe treptele Palatului de Justiţie din Bruxelles

Protesul magistraţilor împotriva modificării legilor justiţiei din România, pe treptele Palatului de Justiţie din Bruxelles

Reprezentanţi ai Asociaţiei “Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţiei ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi Asociaţiei ”Iniţiativa pentru Justiţie”, magistraţii au anunţat printr-un comunicat, remis joi MEDIAFAX, că se vor întâlni la Bruxelles ”cu oficiali de prim rang ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, inclusiv cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, dl. Frans Timmermans, într-un demers care vizează starea justiţiei din România şi care va cuprinde şi un flashmob organizat de magistraţii români în colaborare cu colegii lor din Belgia în faţa Palatului de Justiţie din Bruxelles”

”Prin reformele legislative adoptate în ultimii doi ani, ignorând avizele Comisiei de la Veneţia şi rapoartele Comisiei Europene, coroborate cu ineficienţa Consiliului Superior al Magistraturii de a garanta în mod real independenţa justiţiei, judecătorii şi procurorii fiind supuşi unor asalturi continue, România se îndepărtează vizibil de la cerinţele statului de drept”, se mai spune în documentul citat.

Magistraţii avertizează că ”o astfel de situaţie tinde să se răspândească în toată Europa, punând sub carantină zeci de ani de dialog şi progrese democratice ce păreau ireversibile. În atare condiţii, instituţiile europene nu pot rămâne în pasivitate, soarta statului de drept în România fiind şi obligaţia acestora. Dreptul la informare al entităţilor europene presupune posibilitatea acestora de a dialoga în mod liber şi fără presiuni cu magistraţii români”.

Ei le reproşează autorităţilor ”lipsa unui dialog real” cu judecătorii şi procurorii, ceea ce i-a determinat pe aceştia din urmă să ”protesteze sub diverse forme, de la suspendarea şedinţelor de judecată până la ieşirea pe treptele instanţelor şi parchetelor, solicitând, între altele, eliminarea limitărilor adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor şi procurorilor, abrogarea dispoziţiilor referitoare la înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, renunţarea la dispoziţiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi la cele care elimină meritocraţia în magistratură.”

Cătălin Borcoman, candidat pentru funcţia de procuror european, salută protestele de la Bruxelles

Procurorul Cătălin Borcoman, fost şef al DIICOT Braşov, candidat la funcţia de procuror delegat european şi intervievat joi de ministrul Tudorel Toader pentru această funcţie, a salutat, la ieşirea de la interviu, protestul colegilor magistraţi care au plecat la Bruxelles.

”În ceea ce priveşte schimbările legislative, după cum ştiţi magistraţii din ţară, inclusiv cei de la Braşov, au protestat în repetate rânduri. Nu pot aprecia schimbările legislative din punctul de vedere al aprecierii oportunităţii adoptării acestora deoarece este atributul politicienilor, însă, consider că inclusiv ordonanţele de urgenţă adoptate la nivelul acestui an nu au efecte benefice pentru sistemul judiciar. De asemenea, de fiecare dată când modificările legislative au fost de natură a afecta activitatea de urmărire penală şi de investigare a criminalităţii organizate am tras semnale de alarmă necesare alături de colegii mei, însă decizia nu ne aparţine. Vreau să profit de ocazie să salut pe colegii mei care se află în aceste momente la Bruxelles pentru a transmite mesajul magistraturii române cu privire la schimbările legislative”.

Reprezentanţi ai Asociaţiei “Forumul Judecătorilor din România”, ai Asociaţiei ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi ai Asociaţiei ”Iniţiativa pentru Justiţie” au organizat joi un protest la Bruxelles care a cuprins şi un flashmob organizat de magistraţii români în colaborare cu colegii lor din Belgia în faţa Palatului de Justiţie din Bruxelles. Magistraţii români au anunţat că se vor întâlni la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, inclusiv cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-un demers care vizează starea justiţiei din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici