30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la angajatorul tău dacă lucrezi în aceste zile

  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi 1 decembrie (Ziua Naţională) sunt zile de sărbători legale, în care nu se lucrează
  • Salariaţii care trebuie totuşi să muncească, prin specificul activităţii, vor fi compensaţi de angajatorii lor
16797 afișări
Imaginea articolului 30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la angajatorul tău dacă lucrezi în aceste zile

30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la angajatorul tău dacă lucrezi în aceste zile

Codul muncii stabileşte că zilele de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională sunt zile libere legale, astfel că salariaţii beneficiază de timp liber astăzi şi mâine, indiferent că lucrează la stat sau la privat.

Totuşi, există şi categorii de salariaţi care trebuie să lucreze în aceste zile. În principiu, vizaţi sunt angajaţii din unităţile sanitare sau cele de alimentaţie publică, precum şi cei ce lucrează în domenii în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

În acest caz, cei ce muncesc astăzi şi mâine trebuie să primească timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau, dacă acest lucru nu este posibil, au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază. În caz contrar, angajatorii riscă amenzi cuprinse 5.000 şi 10.000 de lei.

Dacă vrei să participi mâine la parada de Ziua Naţională, trebuie să ştii că aceasta se va desfăşura cu respectarea măsurilor de distanţare fizică şi purtarea măştii de protecţie, fără să fii condiţionat de prezentarea certificatului verde sau alte restricţii.

În schimb, accesul în zonele oficiale va fi limitat la 400 de persoane în Bucureşti, respectiv 200 de persoane în municipiile reşedinţă de judeţ, şi se va face în baza certificatului verde, document care să ateste vaccinarea cu schema completă sau trecerea prin boală în ultimele şase luni.

Ultimele zile libere legale din acest an vor fi 25 şi 26 decembrie, primele două zile de Crăciun. Anul acesta, ele pică oricum în zilele de weekend (sâmbătă şi duminică).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici