31 mai, Ziua Mondială fără Tutun. Românii sunt campionii Europei la fumat

  • Fumatul reprezintă cauza principală a cancerului pulmonar.
  • Peste două treimi din decesele prin cancer pulmonar, la nivel global, sunt din cauza fumatului.
  • Fumatul este principala cauză a bolii pulmonare obstructive cronice.
365 afișări
Imaginea articolului 31 mai, Ziua Mondială fără Tutun. Românii sunt campionii Europei la fumat

31 mai, Ziua Mondială fără Tutun. Românii sunt campionii Europei la fumat

Pe 31 mai, în întreaga lume, este marcată Ziua fără Tutun.

La nivel global, tutunul ucide peste 8 milioane de oameni în fiecare an. Şi peste 1 milion dintre aceştia mor din cauza expunerii la fumat pasiv.

Maria Ene are 20 de ani, este studentă şi locuieşte în Bucureşti. Ea s-a apucat de fumat dintr-o greşeală adolescentină, dar spune că nu are de gând să renunţe în curând.

„Povestea cu de ce m-am apucat de fumat e destul de interesantă. Trebuia să scriu o piesă de teatru şi la un moment dat o colegă de-a mea mi-a zis „am auzit că nicotina sporeşte capacitatea intelectuală”,  am avut de-a lungul timpului anumite simptome, de exemplu am început să respir mai greu şi într-adevăr am mai redus din ţigările fumate”, a spus Maria Ene, fumătoare.

Românii sunt campionii Europei la fumat. Peste 5.6 milioane de români de peste 15 ani fumează, iar trei sferturi dintre ei consumă tutun în primele 30 de minute de la trezire.

Medicul pneumolog, Irina Strâmbu, spune la ce riscuri se expun fumătorii atunci când pun ţigara în gură.

„Câte boli respiratorii şi nonrespiratorii sunt asociate cu fumatul. Deci BPOC, cancerul pulmonar, dar şi mult mai multe cancere, cancerul laringian, cancerul de limbă, cancerul gastric, fibroza pulmonară idiopatică, bolile cardiovasculare”, a afirmat Irina Strâmbu, medicul pneumolog.

În legăturp cu ţigările electronice, Irina Strâmbu spune că acele componente cancerigene sunt prezente în dispozitivele heat not burn, doar în cantităţi mai mici.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici