35 de tone de azotat de amoniu, în soare, la Galaţi. În ce condiţii ar fi putut deveni periculos

  • Poliţiştii din Galaţi au găsit 35 de tone de azotat de amoniu, ţinute în condiţii improprii
  • Nicolae Hurduc, profesor la Facultatea de Inginerie Chimică de la Universitatea Tehnică din Iaşi îţi explică în ce condiţii ar fi putut deveni periculoasă acea cantitate de azotat de amoniu
  • Potrivit acestuia, substanţa explodează doar dacă este expusă la temperaturi peste 3-400 de grade şi că nu trebuie ţinută lângă combustibil
1743 afișări
Imaginea articolului 35 de tone de azotat de amoniu, în soare, la Galaţi. În ce condiţii ar fi putut deveni periculos
35 de tone de azotat de amoniu au fost găsite de poliţistii din Galaţi, în soare, în curtea unei firme din comuna Vlădeşti. Substanţa chimică era ţinută în saci, pe jos, fără a fi protejată în niciun fel. Pe lângă asta, poliţiştii au mai găsit şi 2 kg de insecticid, dar şi 73 de litri de substanţă pentru protecţia plantelor, care era expirată.
 
Şi pentru că numele acestei substanţe îl tot auzi în ultimele zile, după exploziile din Beirut, am discutat cu un chimist, care să îţi explice în ce condiţii devine azotatul de amoniu o substanţă periculoasă. Nicolae Hurduc este profesor la Facultatea de Inginerie Chimică de la Universitatea Tehnică din Iaşi şi îţi spune că substanţa poate exploda dacă este expusă la temperaturi de peste 3-400 de grade. Soluţia în caz de incendiu sau explozie? O cantitate mare de apă, care să o dizolve. 
 
”Aparent, azotatul de amoniu nu este o substanţă periculoasă, fiind folosită drept îngrăşământ. Dar, azotatul de amoniu poate deveni exploziv în condiţiile în care este încălzit la temperaturi mari, în principiu între 3 şi 400 de grade şi dacă în apropiere nu este o sursă foarte bogată de apă, astfel încât în momentul aprinderii azotatului de amoniu incendiul să fie stins imediat, el poate genera explozia. De aceea, azotatul de amoniu nu trebuie depozitat în apropierea substanţelor care se aprind, de exemplu combustibili, solvenţi organici, care sunt cu potenţial de risc de a prezenta incendii, pentru că, o dată declanşat un incediu reacţiile sunt în lanţ şi nu mai pot fi controlate. Dacă este depozitat numai azotat de amoniu, fără substanţe inflamabile în jur, în principiu nu prezintă pericol. El trebuie depozitat în apropierea surselor bogate de apă, aşa cum am spus. Pentru că în momentul aprinderii, el nu explodează imediat, în momentul aprinderii accidentale a azotatului de amoniu, dacă este stropit cu apă, foarte multă apă, atunci el se dizolvă efectiv  în apă şi nu mai este periculos. Dacă azotatul de amoniu este depozitat într-un spaţiu deschis, să spunem, un şopron mai acoperit ca să nu  o plouă, dar nu într-o incintă închisă, atunci pericolul este mult mai mic decât în incintă închisă pentru că în incintă închisă se degajă foarte rapid o canitate de căldură, se încălzeşte incinta, în momentul declanşării unui incendiu”, a declarat Nicolae Hurduc, profesor la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, UTI Iaşi.
  • Azotatul de amoniu poate deveni exploziv când este încălzit la 300-400 de grade
  • Azotatul de amoniu nu trebuie depozitat în apropierea combustibililor
  • Cele 35 de tone de azotat de amoniu au fost lăsate în custodie
  • Proprietarul firmei are obligaţia să amenejeze un spaţiu pentru a depozita azotatul de amoniu
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici