40 de persoane, printre care şi şefi din ROMGAZ, ANRE, Ministerul Economiei, cercetate pentru subminarea economiei naţionale. În dosar apare şi Ioan Niculae

Patruzeci de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi ANRE sunt cercetate penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, a informat, miercuri, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

4488 afișări
Imaginea articolului 40 de persoane, printre care şi şefi din ROMGAZ, ANRE, Ministerul Economiei, cercetate pentru subminarea economiei naţionale. În dosar apare şi Ioan Niculae

Ioan Niculae (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus începerea urmăririi penale faţă de un număr de 40 de persoane, funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul SNGN Romgaz SA, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei - A.N.R.E. şi reprezentanţi ai unei societati comerciale din municipiul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, prev. de art. 167 alin. 1 şi art. 165 alin. 2 C.p.", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, "în sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 USD patrimoniului SNGN ROMGAZ SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional".

Procurorii au mai precizat că activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare de către societatea comerciala a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, "cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societatii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate".

"Se mai reţine că activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către SNGN Romgaz SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemul Energetic Naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi subminării economiei naţionale", se mai arată în comunicat.

"Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri este informat în legătură cu faptul că mai mulţi angajaţi ai SNGN Romgaz SA sunt cercetaţi într-un dosar instrumentat de către DIICOT. Respectând principiul prezumţiei de nevinovăţie, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va aştepta pronunţarea unei soluţii finale în acest dosar, iar în funcţie de aceasta va lua măsurile legale", a comunicat instituţia, la solicitarea MEDIAFAX.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism precizează că în perioada 28 -29 decembrie 2011, la sediul instituţiei au fost audiate 35 de persoane, cărora le-a fost adusă la cunoştiinţă învinuirea, urmând ca în perioada imediat următoare să aibă loc audierea celorlalţi învinuiţi.

  • SRI a sesizat DIICOT cu privire la subminarea economiei în cazul firmei lui Ioan Niculae - surse

SRI a sesizat DIICOT cu privire la subminarea economiei naţionale în cazul firmei InterAgro a lui Ioan Niculae, în această cauză fiind cercetate penal 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi ANRE, au declarat, miercuri seară, pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, persoanele vizate în acest caz au fost monitorizate de Serviciul Român de Informaţii (SRI), care ulterior a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Ioan Niculae a fost citat iniţial de procurorii DIICOT în acest dosar pentru 29 decembrie 2011, dar a motivat că nu se poate prezenta la audieri, au precizat sursele citate, pentru MEDIAFAX.

De asemenea, în 28 decembrie au fost citate pentru audieri 20 de persoane cercetate în acest dosar, iar în 29 decembrie alte 15 persoane. După audierile din 28 decembrie, în seara aceleiaşi zile, cei 15 învinuţi şi avocaţi ai acestora au anunţat că nu se pot prezenta la DIICOT, au mai spus pentru MEDIAFAX sursele judiciare.

  • Ioan Niculae: Nu am comis nicio ilegalitate

Omul de afaceri Ioan Niculae afirmă că nu a comis nicio ilegalitate şi că datoriile pe care grupul InterAgro le avea către Romgaz erau eşalonate, potrivit unei convenţii încheiate cu producătorul de gaze înainte de perioada în care a beneficiat de preţuri reduse, iar plăţile erau în grafic.

"Încă nu ştiu pentru ce sunt acuzat, oficial. Am aflat şi eu din presă. Nu am comis nicio ilegalitate, iar alături de InterAgro, alte 13-14 firme au beneficiat de aceste facilităţi", a declarat agenţiei MEDIAFAX Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro.

O serie de companii au avut posibilitatea, potrivit legii, să cumpere în perioada mai 2009-31 octombrie 2010 gaze exclusiv din producţia internă, la preţuri mult mai mici comparativ cu cele din import.

"Datoriile noastre la Romgaz erau eşalonate, în urma unei convenţii încheiate înainte de acordarea facilităţilor, şi erau plătite în grafic, la zi", a spus Niculae.

Omul de afaceri a afirmat că în perioada mai 2009-31 octombrie 2010 a primit 55% din necesarul de gaze, din producţia internă, şi din cauza faptului că preţurile la import erau mari a ales să funcţioneze doar cu ce a cumpărat de la Romgaz şi să suspende activitatea a trei din cele şase combinate de îngrăşăminte din portofoliu.

"M-au anunţat pe 24 decembrie că trebuie să mă prezint pe 29, dar avocaţii mei erau toţi în concediu, şi din acest motiv nu m-am dus. O să merg săptămâna viitoare", a mai susţinut Niculae.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici