42 de ani de la cutremurul din 1977. Asiguratori, previziuni sumbre despre câte locuinţe s-ar prăbuşi după un seism similar

În cazul unui cutremur similar celui din 4 martie 1977, aproximativ 850.000 de locuinţe ar putea fi afectate, adică peste 10% din fondul locativ, iar pagubele materiale s-ar situa între 3,8 şi 6,6 miliarde de euro, informează Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

896 afișări
Imaginea articolului 42 de ani de la cutremurul din 1977. Asiguratori, previziuni sumbre despre câte locuinţe s-ar prăbuşi după un seism similar

42 de ani de la cutremurul din 1977. Asigurători, previziuni sumbre despre câte vieţi omeneşti ar lua un seism similar

Din valoarea totală a pagubelor materiale, pagubele aferente locuinţelor asigurate ar reprezenta circa 1,5 miliarde de euro, precizează comunicatul asociaţiei, remis cu ocazia împlinirii a 42 de ani de la cutremurul din 1977. Efectele cutremurului au fost devastatoare: aproape 1.600 de vieţi pierdute şi circa 35.000 de locuinţe complet distruse.

România înregistrează un deficit major de protecţie în contextul în care asigurările de locuinţe, atât cele obligatorii, cât şi cele facultative, au o importanţă crucială în protecţia financiară a populaţiei.

În prezent, doar 19% din cele 8,9 milioane de locuinţe din România au o poliţă obligatorie de asigurare împotriva dezastrelor (PAD), iar 16% au şi o asigurare facultativă. Astfel, din totalul locuinţelor din România, doar 1,67 milioane sunt asigurate prin poliţe obligatorii PAD, iar 1,48 milioane au şi o asigurare facultativă.

“Rezultă o lipsă majoră de protecţie prin asigurare în cazul locuinţelor, ce poate ajunge, în cazul unui dezastru, chiar şi la 5 miliarde de euro, sumă reprezentând daune neacoperite prin poliţe de asigurare”, a precizat Iulia Nicola, specialist asigurări generale în cadrul UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

La sfârşitul trimestrului trei al anului trecut, asigurările de proprietăţi, care includ şi locuinţele, reprezentau 15,2% din totalul pieţei locale de asigurări generale, cu prime brute subscrise de 897,2 milioane de lei . Din această sumă, 40,8% reprezintă asigurări obligatorii şi facultative pentru locuinţe.

Începând cu 2010, în România funcţionează un program de asigurare obligatorie împotriva celor 3 riscuri de dezastre naturale – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren – administrat de PAID, în baza Legii nr. 260/2008. Astfel, a devenit obligatoriu prin lege ca proprietarii de locuinţe să achiziţioneze o poliţă PAD, a cărei sumă asigurată este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, în funcţie de tipul locuinţei asigurate.

Asigurările PAD reprezintă un produs de bază, având un caracter social.

În 2018, UNSAR a derulat un studiu naţional privind asigurările de locuinţe, în colaborare cu IRES. Studiul a arătat faptul că 74% dintre români sunt interesaţi de asigurările de locuinţe, iar 4 din 5 români cunosc obligativitatea poliţelor PAD.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 80% din piaţa locală de asigurări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici