5,2 milioane lei pentru bisericile din judeţul Timiş. Cei mai mulţi bani merg la ortodocşi

Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş au alocat, în acest an, 5,2 milioane lei pentru biserici, cultul ortodox român urmând să primească cei mai mulţi bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

178 afișări
Imaginea articolului 5,2 milioane lei pentru bisericile din judeţul Timiş. Cei mai mulţi bani merg la ortodocşi

5,2 milioane lei pentru bisericile din judeţul Timiş. Cei mai mulţi bani merg la ortodocşi (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

Consiliul Local Timişoara a aprobat, vineri, în şedinţa ordinară, bugetul local al oraşului pe anul 2017, care este de peste 300 de milioane de euro. Aleşii locali au decis să aloce suma de 394.000 de lei pentru întocmirea documentaţiilor tehnice necesare reabilitării instalaţiei termice şi realizarea unui punct termic la Biserica Millenium din Piaţa Traian.
Lăcaşul de cult este monument istoric şi reprezintă cea mai mare biserică romano-catolică din Timişoara.

De asemenea, aleşii locali au fost de acord să ofere finanţări nerambursabile pentru toate cultele din Timişoara, în valoare de 2,8 milioane lei.

Reprezentanţii cultelor trebuie să depună solicitări de finanţare în acest sens. Cel mai probabil, la fel ca în anii precedenţi, cultul ortodox român va primi aproximativ 70% din sumă, cultele romano-catolic şi greco-catolic câte 10% fiecare, iar restul banilor vor fi împărţi celorlalte culte religioase.

Şi Consiliul Judeţean Timiş a decis să finanţeze cultele religioase, în acest an fiind aprobată suma de două milioane de lei. Aceeaşi sumă a fost alocată pentru biserici şi în anul 2016, aproape 80% din bani au fost oferiţi cultului ortodox român, câte 5% din sumă au primit cultele penticostal şi romano-catolic, 3,5% cultul baptist, iar restul banilor au fost împărţiţi cultelor ortodox sârb, ortodox ucrainean, greco-catolic, reformat, evanghelic şi adventist.

Potrivit „Regulamentului pentru acordarea sprijinului financiar unităţilor de cult din judeţul Timiş aparţinând cultelor religioase recunoscute din România”, care a fost votat, la sfârşitul lunii martie, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Timiş, unul dintre criteriile de selecţie al cererilor de finanţare va fi numărul de enoriaşi aparţinând fiecărui cult.

„Conform regulamentului pe care-l aprobăm, sunt trei criterii de selecţie: reprezentarea din punctul de vedere al numărului de enoriaşi, solicitările pentru finanţare şi analiza anului 2016 din punctul de vedere al finanţării pe care am acordat-o din partea CJ Timiş”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.

Preotul Marius Sfercoci, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Timişoara, a afirmat, corespondentului MEDIAFAX, că parohiile ortodoxe solicită bani pentru lucrări de consolidare, renovare sau construcţie de biserici.

„Devizele parohiilor sunt înaintate direct Consiliului Judeţean Timiş şi Consiliului Local Timişoara. Banii vor fi împărţiţi, în baza solicitărilor, parohiilor care lucrează la consolidarea bisericii, renovarea, construcţia de noi biserici”, a precizat preotul Marius Sfercoci.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici