9 Decembrie - Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Corupţiei

Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Corupţiei este sărbătorită miercuri, informează Direcţia Generală Anticorupţie, care spune că faptele de corupţie, alături de celelalte flageluri ale începutului de mileniu - terorismul, traficul de droguri şi crima organizată -, erodează sistematic statul.

487 afișări
Imaginea articolului 9 Decembrie - Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Corupţiei

9 Decembrie - Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Corupţiei

"Data de 9 decembrie marchează în simbolistica Organizaţiei Naţiunilor Unite Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Corupţiei, fenomen, care, alături de celelalte flageluri ale începutului de mileniu, respectiv terorismul, traficul de droguri şi crima organizată, erodează sistematic eforturile legitime ale autorităţilor statale şi ale forurilor mondiale, întreprinse în direcţia estompării nocivităţii acestei forme de criminalitate", arată DGA, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Însuşi faptul că, cel mai înalt şi reprezentativ for mondial a ales să dedice o zi distinctă luptei împotriva corupţiei, constituie dovada certă a faptului că aria sa de manifestare a cuprins deopotrivă, atât naţiunile cu exerciţiu democratic consolidat, cât şi democraţiile emergente şi statele în curs de dezvoltare, ceea ce impune cu atât mai mult o solidarizare a eforturilor tuturor forţelor responsabile pentru contracararea sa.

"Fie că se manifestă sub forma unor acte sistematizate şi profund elaborate, fie că se produc spontan, fără nicio pregătire prealabilă, sau din punct de vedere al participaţiunii reflectă implicarea unuia sau a mai multor făptuitori, corupţia rămâne acelaşi fenomen de maximă potenţialitate la adresa interesului general, prin faptul că presupune aprioric negocierea autorităţii publice", explică DGA.

Potrivist surse citate, România, atât în perioada premergătoare aderării, dar şi în calitate de stat membru al Uniunii Europene, a făcut paşi decisivi pentru combaterea corupţiei, materializaţi în crearea de instituţii specializate compatibile cu forurile continentale de profil şi prefigurarea unui cadru legislativ adecvat. Însă, punctul nodal al acestei ecuaţii îl reprezintă realizările obţinute de instituţiile statului implicate în prevenirea, descoperirea şi sancţionarea actelor de corupţie, perspectivă din care Direcţia Generală Anticorupţie se legitimează cu rezultate constant bune, consemnate de la operaţionalizare şi până în prezent.

Astfel, ca structură specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor, instituţia noastră reafirmă şi cu acest prilej că va acţiona cu determinare sporită în direcţia prefigurării unui mediu de integritate corespunzător la nivelul personalului ministerului, iar prin activitatea sa va contribui într-o măsură cât mai mare la eliminarea procesului de monitorizare a Comisiei Europene, în această arie de activitate.

Nu în ultimul rând, evidenţiem că această zi precede Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, iar una din axiomele acestei semnificaţii este aceea că, fiecare cetăţean al unei societăţi democratice are dreptul de a fi servit de un corp administrativ onest şi integru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici