A 15-A ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ: Zeci de oameni au protestat în mai multe oraşe

Zeci de persoane au protestat, vineri, în pofida ninsorii abundente şi a frigului, pentru a 15-a zi consecutiv, în mai multe oraşe din ţară

867 afișări
Imaginea articolului A 15-A ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ: Zeci de oameni au protestat în mai multe oraşe

A 15-A ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ: Zeci de oameni au protestat în mai multe oraşe (Imagine: Cristiana Sabau/Mediafax Foto)

  • Suceava: Zeci de protestatari la -15 grade Celsius au scandat "Nu renunţăm! "

Câteva zeci de suceveni au protestat din nou, vineri seară, la minus 15 grade Celsius, cerând alegeri anticipate, demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului şi scandând "Nu renunţăm!", proteste împotriva actualei puteri fiind organizate şi la Fălticeni şi Gura Humorului.

Protestatarii au spus că nu renunţă la protest până când "nu pleacă hoţii de la conducere" şi au scandat "Nu renunţăm!".

Totodată, manifestanţii, fluturând steaguri tricolore, au scandat lozinci antiprezidenţiale, antiguvernamentale, împotriva partidelor aflate în coaliţia de guvernare, dar şi împotriva preşedintelui CJ Suceava, liderul PDL Gheorghe Flutur cum ar fi "Băsescu, nu uita, ţara asta nu te vrea!", "Jos Guvernul!", "Flutur nu uita, Bucovina nu-i a ta!" şi au cântat "La Palatul Prefecturii cântă cucuveaua, Flutur şi cu gaşca lui şi-au găsit beleaua".

Proteste similare au fost organizate vineri şi în municipiul Fălticeni şi în oraşul Gura Humorului.

Aproximativ 20 de protestatari s-au adunat, vineri seară, în Piaţa Civică a municipiul Vaslui la un miting al tăcerii, primul de acest gen de la declanşarea manifestaţiilor, pe fondul gerului şi a vântului.

Fără a mai scanda lozinci antiprezidenţiale sau antiguvernamentale, cei aproximativ 20 de oameni adunaţi pentru a treisprezecea zi consecutiv în centrul municipiului Vaslui au preferat să protesteze într-un alt mod decât au făcut-o până acum.

Pe parcursul celor 30 de minute cât au stat în Piaţa Civică, manifestanţii au organizat un miting al tăcerii, motivul principal fiind cele minus 11 grade Celsius şi vântul de afară, care a amplificat senzaţia de frig.

Protestatarii sunt hotărâţi să nu renunţe la acţiunile lor din centrul municipiului Vaslui, urmând ca ei să se adune inclusiv pe perioada weekend-ului.

  • Arădenii prezenţi la proteste, tot mai puţini şi legitimaţi de jandarmi

Prezenţa la protestele din Arad a scăzut în ultimele zile la câteva zeci de persoane, vineri seară participând doar 30 de oameni la un miting neautorizat, unii dintre manifestanţi fiind legitimaţi de jandarmi imediat ce au ajuns în faţa Primăriei.

În faţa Primăriei Arad a avut loc al treisprezecelea miting consecutiv, însă doar 30 de persoane au participat, la fel ca în seara precedentă, în timp miercuri au fost 70 de persoane, faţă de câteva sute în serile anterioare.

Participanţii sunt, în marea majoritate, aceiaşi care au ieşit încă din 15 ianuarie în stradă.

Jandarmii au început să-i legitimeze pe manifestanţi, vineri, imediat ce au ajuns în piaţă, iar aceştia au scandat şi mai zgomotos "Demisia, demisia!", "Jos Băsescu, Jos Băsescu!" sau "Libertate, libertate!".

Cei legitimaţi au avut schimburi de replici cu jandarmii, temându-se că vor fi amendaţi ulterior, cum au păţit trei persoane în ultimele zile.

"Doar ce am ajuns, nici nu am deschis gura să scandez ceva că au venit să mă legitimeze şi să mă noteze într-un caiet. Când eram mai mulţi, jandarmii nu au îndrăznit să se apropie de noi să ne legitimeze", a spus un bărbat.

Un tânăr cu o pancartă protesta faţă de proiectul din Roşia Montană.

"Proiectul ar însemna o catastrofă ecologică. Protestez şi faţă de Codul Muncii modificat anul trecut, care a luat orice drept care contează pentru angajat. Mai protestez faţă de salariile mici ale profesorilor şi ale medicilor şi faţă de exploatarea gazelor de şist, care va polua pânza de apă freatică din România", a spus tânărul.

Mitingul neautorizat s-a încheiat după două ore, manifestanţii susţinând că vor reveni în stradă şi în următoarele zile.

O acţiune de protest a fost autorizată de Primăria Arad pentru marţi, la solicitarea unor organizaţii neguvernamentale.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Arad, Emilia Fânaţă, a declarat că în ultimele trei zile au fost amendaţi trei bărbaţi care au participat la proteste, doi pentru refuzul de a se legitima (cu câte 200 de lei) şi unul pentru tulburarea ordinii şi liniştii pubice (cu 100 lei), pentru că a folosit o vuvuzea la miting, făcând astfel zgomot.

  • La Timişoara, protestatarii au cerut salarii minime şi neimpozabile de 500 de euro

Description: Protestatarii care au ieşit în stradă, vineri seară, la Timişoara, tot mai puţini, au cerut salarii minime şi neimpozabile de 500 de euro, după care câţiva participanţi au dus sicriul în care i-au înmormîntat simbolic, joi, pe Traian Băsescu şi pe Emil Boc, şi l-au depus pe scările Operei.

În cea de-a 15-a zi de proteste de la Timişoara, în Piaţa Victoriei s-au adunat mai puţin de 50 de oameni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aceştia au scandat "Vrem salarii" şi "Salarii de 500 de euro" şi chiar aveau o pancartă inscripţionată "Atenţie noul Guvern! Salariul minim - neimpozabil 500 euro!".

La sfârşitul mitingului, câteva persoane au adus, în Piaţa Victoriei, sicriul folosit joi, în care se aflau două păpuşi pe feţele cărora au fost lipite pozele lui Traian Băsescu şi Emil Boc.

Sicriul a fost depus pe scările Operei, timp de câteva minute, apoi l-au luat.

Mitingul de la Timişoara s-a încheiat fără incidente.

  • Aproximativ 35 de constănţeni au înfruntat vântul şi gerul pentru a cere demisia lui Traian Băsescu

Aproximativ 35 de persoane au înfruntat vântul şi gerul, vineri seară, pentru a protesta a 14 zi consecutiv faţă de preşedintele Traian Băsescu şi de Guvernul Boc.

Oamenii s-au strâns în faţa Prefecturii Constanţa şi au scandat împotriva guvernanţilor: "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", "La Palatul Cotroceni cântă cucuveaua, Băsescu şi cu ai lui şi-au găsit beleaua", "Nu vă fie frică că Băsescu pică", "Anticipate" şi au afişat pancarte pe care scria "Demisia", "Băsescu duşman al poporului", "Avem multă ură pentru dictatură", "Jos dictatorul".

Protestatarii sunt hotărâţi să nu renunţe la manifestări şi să ceară demisia celor de la putere indiferent de condiţiile meteorologice, ei având de înfruntat vineri un vânt puternic şi o temperatură de minus şapte grade Celsius.

Manifestarea s-a încheiat după mai bine de patru ore şi s-a desfăşurat fără incidente.

Aceasta a fost cea de-a 14-a zi de proteste de la Constanţa.

  • Protestatarii de la Sibiu au scandat "Grevă generală", la minus 5,5 grade Celsius

Description: Aproximativ 150 de persoane s-au strâns, vineri seară, în Piaţa Mare din Sibiu pentru a participa la o acţiune de protest antiguvernamental şi antiprezidenţial, oamenii scandând, pentru prima dată de la ieşirea în stradă, "Grevă generală", la minus 5,5 grade Celsius.

Protestatarii aveau pancarte cu mesaje antiguvernamentale şi antiprezidenţiale şi pentru prima dată de la ieşirea în stradă au scandat "Grevă generală" şi "Grevă fiscală", transmite corespondentul MEDIAFAX.

În jurul orei 18.30, protestatarii au pornit în marş pe mai multe străzi din oraş, pe un traseu aprobat şi supravegheat de jandarmi, Poliţia Locală şi Poliţia Rutieră.

Pe drum, manifestanţii au continuat să scandeze şi să-şi însoţească mesajele cu sunete de vuvuzele.

La trecerea coloanei pe la semafoarele de pe traseu, şoferii opriţi au claxonat în ritmul scandărilor demonstranţilor, în semn de solidaritate cu aceştia.

Potrivit meteorologilor, în municipiul Sibiu, la ora 20.00, se înregistrau minus 5.5 grade Celsius.

Protestul s-a încheiat la ora 21.00.

La Cluj, peste 70 de persoane au participat, vineri seară, în Piaţa Unirii, la un miting de protest în care au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului, având pancarte pe care scria "Viermii vor devora gunoaiele PDL" sau "Protest faţă de corupţia din Justiţie".

De asemenea, protestatarii au scandat "Jos Băsescu", "Jos Guvernul" şi "Demisia".

Participanţii la miting au mărşăluit pe Bulevardul Eroilor până la Prefectură, scandând "Nu staţi la balcoane că muriţi de foame" şi "Hoţii", după care s-au reîntors în Piaţa Unirii.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 20.30.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici