A 17-A ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ: Zeci de oameni au manifestat în mai multe oraşe

Zeci de oamni au protestat, duminică, pentru a 17-a zi consecutiv, în mai multe oraşe din ţară, cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.

1036 afișări
Imaginea articolului A 17-A ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ: Zeci de oameni au manifestat în mai multe oraşe

A 17-A ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ: Zeci de oameni au manifestat în mai multe oraşe (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

  • Cluj: Circa 30 de persoane la un protest în Piaţa Unirii, mitingul a fost reluat la ora 18.00

Cei circa 30 de protestatari, majoritatea persoane în vârstă, s-au adunat, duminică, în jurul orei 14.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având un banner de mari dimensiuni pe care scria "Libertate, demnitate, respect, omenie, alegeri libere".

Participanţii la acţiune au scandat, aproximativ o oră, "Jos Băsescu", "Demisia", "Jos Guvernul" şi "Boc, Boc, demisia pe loc", "Şi de crapă pietrele, nu lăsăm protestele", după care au părăsit Piaţa Unirii. Aceştia s-au întoars la ora 18.00.

  • Sibiu: Aproximativ o sută de persoane au protestat la minus 14 grade Celsius

Aproximativ o sută de persoane, multe dintre ele vârstnice, s-au strâns, duminică seară, în Piaţa Mare din Sibiu, pe care au înconjurat-o de mai multe ori, înainte de a porni în marş pe mai multe străzi din oraş.

Demonstranţii cer, ca în fiecare seară de la debutul protestelor de stradă, demisia şefului statului şi a Guvernului, pensii, alocaţii şi salarii mai bune, dar şi un viitor optimist pentru tineri.

Protestatarii se încălzesc cu ceai cald şi s-au îmbrăcat gros pentru a face faţă gerului, în condiţiile în care meteorologii au anunţat că, la ora 20.00, în municipiul Sibiu se înregistrau minus 14 grade Celsius.

"Mi-e frig, dar iubesc România şi liberatea. O să ieşim în stradă până putem, iar când se face mai cald, iese toată ţara. Am multe haine pe mine că sunt şi puţin răcită", a declarat una dintre femeile care participă la protest.

Un alt protestatar a spus că este dispus să iasă în stradă "până se trezesc conducătorii".

"Ei sunt rupţi de realitate, trăiesc în altă lume. Suntem oameni şi noi şi avem convingerile noastre şi sperăm că reuşim să schimbăm ceva. Continuăm să ieşim chiar dacă este frig. Cât vom putea, vom ieşi", a declarat un sibian.

Preşedintele Asociaţiei de revoluţionari "Sibiu Decembrie 89", Mircea Bucur, care organizează protestele de la Sibiu, a apreciat că la Sibiu "nu e chiar aşa de frig".

"La noi nu e chiar aşa frig ca la Bucureşti sau în alte părţi, că la noi nu bate vântul. Noi suntem mai apăraţi. Văd că Băsescu a ştiut prognoza şi crede că frigul ăsta din ţară opreşte şi manifestaţiile. Eu nu prea cred, dar vom trăi şi vom vedea. Dacă se fac minus 40 de grade, poate că ne oprim", a declarat Mircea Bucur.

Bucur a anunţat că intenţionează să ceară prelungirea autorizaţiei de organizare a protestului din Sibiu pentru perioada 1 - 7 februarie.

Acum, protestatarii au autorizaţie de organizare a mitingului şi marşului din oraş până în data de 31 ianuarie.

  • Focşani: Aproximativ o sută de vrânceni au protestat şi în weekend în Piaţa Unirii

Deşi a fost foarte frig, temperatura aerului fiind de minus zece grade Celsius vrâncenii au scandat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale şi au aprins lumânări în semn de protest faţă de "Guvernul anti-reformă care nu se vrea dus".

Oamenii au creat un "colţ al rugăciunii" în zăpadă, unde au aprins mai multe lumânări sperând că actualii guvernanţi vor înţelege că "poporul nu îi mai vrea" şi că îşi vor da demisia, situaţie ce ar permite organizarea alegerilor anticipate.

Protestatarii din Piaţa Unirii au spus, cu umor, un pluguşor dedicat guvernanţilor care, în opinia lor, nu au putut gestiona siutuaţia cauzată de ninsorile abundente şi de viscolul puternic, amintind că "iarna nu-i ca vara".

Protestatarii şi-au dat din nou întâlnire luni după-amiază, de la ora 17.00, în Piaţa Unirii pentru a continua acţiunile de protest antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.

  • Bistriţa-Năsăud: Circa 70 de oameni au protestat şi au scris pe pancarte "Şmecherii din Guvern ne cred proşti! "

Manifestanţii s-au adunat la ora 17.00 în faţa Prefecturii şi au scandat "Jos Băsescu!", "Jos Oltean!", "PDL, UDMR sunt ca lipitorile!", "UNPR - altă jigodie!" şi alte lozinci, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au afişat mai multe pancarte pe care au scris "Nu vă lăsaţi cumpăraţi la alegeri!", "Jos Băsescu, jos Guvernul!", "Numai uniţi vom scăpa de ei: PDL, UDMR şi UNPR!" şi "Şmecherii din Guvern ne cred proşti!".

Protestatarii au repetat unele poezii pe care le-au rostit şi în zilele trecute, precum "Poc, poc, poc, la uşa lui Boc/ A venit poporul/ Să-i dea cu piciorul/ Boc dă zăpada singur cu lopata/ Boc cel mic este un voinic/ Băse, iarna nu-i ca vara/ Protestăm în toată ţara" sau "La castel aseară/ Plânse Băse iară/ Că poporul nu-l mai vrea/ Îi cere demisia/ A venit vaporul/ Ca să plece chiorul/ Şi mai este loc/ Să-l ia şi pe Boc".

Protestul s-a încheiat după circa o oră şi jumătate fără incidente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici